Izvor: MozzartSport.com, 31.Maj.2020, 21:33

Mačva da kaže hvala što nema ispadanja, momci s Voždovca s desetoricom do pobede u Šapcu

Minimalac Zmajeva uprkos isključenju Miloša Stojčeva

Glupo bi bilo tražiti sreću u nesreći u pandemiji koja je odnela na hiljade života, ali kad govorimo o Mačvi i Superligi takva konstatacija zaista stoji. Jer sasvim je jasno da bi Šapčani od jeseni igrali u Prvoj ligi Srbije da Fudbalski savez Srbije nije odlučio da ove sezone nema ispadanja iz elitnoj ranga takmičenja, a taj utisak iz prvog dela sezone samo je podvučen debelom bojom na koncu 27. kola Superlige. Voždovac >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je posle crne serije od šest uzastopnih poraza u prvenstvu pogotkom Ivana Milosavljevića stigao do minimalca u Šapcu, iako je od 55. minuta imao igrača manje zbog možda i prestrogog isključenja Miloša Stojčeva.

Uprkos tome – a možda i baš zbog toga – Zmajevi su uspeli ne samo da pobede prvi put još od 8. decembra nego i da u vatru gurnu neke nove snage iz Zaplanjske, te da Mačvi objasne da se ne može cela sezona koncipirati samo i isključivo na defanzivi.

Videlo se od starta da je Voždovac tehnički pismenija ekipa. Dok se Mačva recimo mučila kada treba da organizuje igru iz poslednje linije, Zmajevi su loptu sa lakoćom iznosili do poslednje trećine. Međutim, tamo je nastajao problem.

Probao je Jovan Damjanović da sakupi protivničku odbranu, Stefan Hajdin se često sa beka ubacivao u centar igrališta, ostavljao na krilu prostor Aleksi Jankoviću, koji je brzim nogama u nekoliko navrata uspevao da napravi višak, ali ništa više od toga. Voždovac u prvih 45 minuta nije napravio pravu šansu, pa se uglavnom sve svodilo na ambiciozne pokušaje Filipa Stuparevića sa više od 20 metara.

Sa druge strane, Mačva se trudila da presingom iznudi grešku Voždovca na sredini terena, pa je, iako je lopta uglavnom bila u nogama gostiju, imala i konkretnije situacije. Već u trećem minutu je Marko Ilić skinuo zicer Milošu Zukanoviću – morao je to da bude gol – a zatim je zaustavio i udarac Marka Mijailovića posle odlične kombinacije Zukanovića i Ivana Obrovca. Pred kraj prvog poluvremena je i Nemanja Pejčinović u svom prvom nastupu od startnih 11 još od 2018. godine, demonstrirao kakav osećaj za igru ima kada je uleteo ispred Obrovca u poslednjem trenutku i spasao čist gol.

U nastavku se situacija ipak promenila, pošto je u 53. minutu Voždovac ostao sa desetoricom na terenu. Nikola Milinković je povlačio za dres Miloša Stojčeva, ovaj je odgovorio laktom u lice, činilo nam se da tu nije bilo namere, ali je sudija Aleksandar Živković procenio da jeste i da je to prekršaj za direktan crveni karton.

Voždovac je, činilo se tada, pretrpeo težak udarac, Mačva je pak dobila šansu da napadne sa igračem više, samo što nije znala kako. Trebalo joj je sigurno desetak minuta da prebaci težište igre na protivničku polovinu terena. A ni tamo nije imala ideju šta će sa njom. Nije to lako kad se u regularnim uslovima igra uglavnom svodi na čikanje protivničke greške i strogu defanzivu. Ona je danas besprekorno funkcionisala većim delom meča, ali napad je postojao samo dok je Voždovac jurio napred. Kad je postao oprezniji Mačvin kompjuter je prespojio.

Štaviše, posle tog isključenja videli smo najbolje šanse za goste. Prvo Stuparević, pa 17-godišnji rezervista Luka Cvetićanin, dva puta je dobro reagovao Mladen Živković, da bi u 73. minutu sudija Živković i definitivno oštetio Zmajeve. Centrirao je po zemlji tada Marko Živković, a Marko Mijailović je rukom zaustavio loptu, penal kao vrata, međutim ovog puta nije se čuo glavni arbitar.

Na kraju je ipak pravda pobedila, u 85. minutu loše ispucana lopta pada na nogu 20-godišnjeg veziste Voždovca Ivana Milosavljevića, a on je u svom superligaškom debiju volejom šalje tamo gde Mladen Živković nije mogao da stigne i odnosi bodove za Beograd, mada je Branko Mihajlović u 89. minutu imao zicer za izjednačenje. Marko Ilić je i iz tog duela izašao kao pobednik – već dugo on brani na izuzetnom nivou – da bi potom pokušaj Zukanovića na gol liniji zaustavio Nenad Cvetković.

Damjanović na kraju može da bude zadovoljan, barem onim što su njegovi puleni pokazali nakon što su ostali sa desetoricom. Tada su bili mnogo bolji nego dok se igralo 11 na 11. Fina stvar sa klub iz Zaplanjske je i to što će ovak rezultatskih imperativa lišen finiš sezone moći da iskoriste da afirmišu neke mlade snage. Pa smo tako pored Milosavljevića videli i Jankovića (rođen 2000. godine), videli i Luku Cvetićanina (2003), Viktora Živojinovića (1999)... Svi otresiti i brzi, možda od nekog od njih i ispadne ozbiljna fudbalska karijera.

Što se tiče Mačve, u Šapcu mogu smao da zahvale Fudbalskom savezu Srbije na odluci da ove sezone nema ispadanja iz Superlige. Igrama svakako nisu zaslužili da ostanu tu.

MAČVA – VOŽDOVAC 0:1 (0:0)

/Milosavljević 85/

Sudija: Aleksandar Živković

Stadion: Gradski

MAČVA (4-2-3-1): Živković – Pejović (od 91’ Stanojević), Jovanović, Ristivojević, Tošić (od 72’ Dukić) – Obrovac (od 64’ Mihajlović), Milinković – Mijailović, Adamović, Božić (od 91’ Knežević) – Zukanović.

VOŽDOVAC (4-2-3-1): Ilić – Hajdin, Pejčinović, Cvetković, Ajdinović – Milosavljević (Od 92’ Bakić), Živković – Gjorgijevski (od 46’ Cvetićanin), Stojčev, Janković (od 66’ Stoisavljević) – Stuparević (od 78’ Živojinović).

SUPERLIGA, 27. KOLO

Petak

Inđija - Spartak 1:2 (1:1)

/Jovanović 7 - Nikolić 10, Marčić 70/

Vojvodina - Čukarički 1:1 (1:0)

/Bojić 13 - Tedić 76p/

Rad – Crvena zvezda 0:5 (0:3)

/Ivanić 24p, Babić 30, Vukanović 36, 82, Degenek 57/

Subota

Radnik - Proleter 1:1 (0:1)

/Stamenković 77 - Babić 42pen/

Partizan - Mladost Lučani 4:1 (2:1)

/Marković 12, Asano 19, Sadik 62, Stevanović 70 - Odita 23/

Napredak - Radnički 1:1 (0:0)

/Gavrić 64 - Hao 90+4/

Nedelja

TSC - Javor 6:1

/Silađi 5, 76, Tumbasević 21, Zec 48, 88, Lukić 63 - Petković 74/

Mačva - Voždovac 0:1 (0:0)

/Milosavljević 85/

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.