Lajović poražen, Srbija gubi od Španije u finalu ATP kupa

Izvor: RTS, 12.Jan.2020, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajović poražen, Srbija gubi od Španije u finalu ATP kupa

Dušan Lajović izgubio je od Roberta Bautiste Aguta, čime je Španija povela protiv Srbije u velikom finalu ATP kupa. Lajović nije uspeo da ponovi fantastične partije iz prethodnog dela turnira i poražen je rezultatom 7:5, 6:1.
To znači da Novak Đoković ima imperativ pobede nad najvećim rivalom Rafaelom Nadalom, ukoliko želi da sačuva nadu "orlovima".

Lajović je krenuo nešto sporije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je Roberto iskoristio da odmah nametne stil igre koji mu odgovara – dugi poeni, ravni udarci, iznurujuće razmene... Srpski igrač u početku nije uspevao da prati ritam, što je Španac iskoristio i odmah napravio brejk.
Ipak, brzo se naš reprezentativac probudio, pustio ruku i posebno se oslanjao na forhend, koji na celom turniru fantastično funkcioniše.
U petom gemu je zaigrao mnogo slobodnije, iskoristio treću brejk priliku koja mu se ukazala i vratio rezultatski egal.
Potom je viđena neizvesna borba sve do same završnice seta, kada je Duci ponovo posustao. U gemu u kojem je servirao da obezbedi taj-brejk mu se ruka malo skratila, slao je sporije loptice, a Bautista Agut to savršeno koristio.
Nakon više od sat vremena igre Španac je došao do prvog seta, rezultatom 5:7.
Kola su krenula nizbrdo i Lajović je potpuno pao, dozvolivši protivniku da mu servis oduzme već na startu drugog dela igre. Robertu Bautisti Agutu je to bilo dovoljno da do kraja zadrži koncentraciju i opravda ulogu favorita.
Bez obzira na poraz, Srbija ima priliku da se vrati u meč, a Duci može biti veoma zadovoljan nastupom na ovogodišnjem ATP kupu. Od ponedeljka će biti 27. igrač sveta i nosilac na predstojećem Australijan openu.
Ukoliko Đoković savlada Nadala, pobednika će odlučiti dubl – za Srbiju bi trebalo da igraju Novak i Viktor Troicki, a za Špance Nadal i Pablo Karenjo Busta.
ATP kup igra se za nagradni fond od 15 miliona dolara.
Tok meča:

10.23 – Kraj meča, poraz Lajovića od Bautiste Aguta! Srpski reprezentativac nije uspeo da parira favorizovanom Špancu, koji svojoj selekciji donosi prvi bod u finalu ATP kupa, rezultatom 5:7, 1:6.
10.11 – Brejk za Srbiju! Tek kada je bio na ivici poraza, Lajović je pustio ruku i zaigrao koliko može. Serijom snažnih forhenda oduzeo je servis Bautisti Agutu i smanjio na 5:7, 2:4.
10.07 – Brejk za Španiju! Nema više goriva u Ducijevom rezervoaru, Bautista Agut mu ponovo oduzima servis i izvesno rešava pitanje pobednika (5:7, 0:4).
9.57 – Brejk za Španiju! Nakon jednog čelendža i sudijske korekcije, napravljena je mala pauza jer je došlo do nesporazuma dvojice igrača. Ipak, to nije pomoglo Lajoviću da "povuče ručnu" i odmah je dozvolio brejk šanse. Roberto je drugu iskoristio i došao do 5:7, 0:2.
9.53 – Potpuno se razigrao Bautista Agut i sa "nulom" otvorio drugi set – 5:7, 0:1.

9.47 – Španija dobila prvi set! Nikako Dušan nije uspevao da napravi problem u gemovima u kojima je primao servis, pa je došao u situaciju da mora da servira za ostanak u setu. Loše je počeo, izgubio je prva dva poena, pre nego što je servisom uhvatio priključak. Ipak, skratila mu se ruka, loptice su bile kratke i Bautista Agut je došao do prvog seta rezultatom 5:7.
9.38 – Nastavlja se napeta i neizvesna borba u finišu prvog dela igre. Ide teško, ali uspeva Duci da ostane u setu. Rezultat je 5:5.
9.30 – Serveri nisu previše sigurni na svojim servisima, ali uspevaju da osvoje po jedan gem za 4:4.

9.19 – Lajović spasao dve brejk lopte! Maratonski meč se nastavio, poeni u proseku traju devet udaraca, što svakako više odgovara Špancu. Međutim, Lajović je hrabrim forhendima neutralisao dve prilike za Roberta i izjednačio na 3:3.
9.10 – Brejk za Srbiju! Nakon nešto sporijeg početka, Lajović se potpuno probudio i ušao u udarac. Posebno impresivan bio mu je forhend, kojim je uspeo da rivala izbaci iz komforne zone. Propustio je dve brejk prilike u petom gemu, ali je treću iskoristio i vratio brejk – 2:3.
9.03 – Upisala se i Srbija na semafor, Duci je odlično pogađao prvi servis i brzo smanjio na 1:3.

8.58 – Umalo da naš reprezentativac dođe do prilike, iako je protivnik imao 40:0 na svoj servis. Lajović je uzvratio sa tri kvalitetna poena, pre nego što je Bautista Agut ipak dobro odservirao i otišao na 0:3.
8.53 – Brejk za Španiju! Sporije je Lajović ušao u meč i dozvolio rivalu da odmah nametne svoj stil igre. Roberto je držao lopticu u terenu i koristio svaku šansu da napadne. Došao je do tri vezane brejk lopte, iskoristio drugu i sada je 0:2.
8.48 – Prvi poen pokazao je da nas čekaju duge razmene, Dušan je uspeo da unese neizvesnost i izbori 30:30, ali je Bautista Agut poveo 0:1.
8.46 – Počelo je finale ATP kupa, u prvom meču u pojedinačnoj konkurenciji sastaju se Lajović i Bautista Agut.
8.40 – Sudija Džon Blom iz Australije deliće pravdu u prvom singl meču.

8.37 – Intonirane su himne Srbije i Španije.
8.34 – Počelo je zvanično predstavljanje finalista, na teren "Ken Rouzvol arene" izašli su Nenad Zimonjić, Viktor Troicki, Nikola Ćaćić, Nikola Milojević, Dušan Lajović i Novak Đoković sa jedne, odnosno Fransisko Rođ, Felisijano Lopes, Albert Ramos-Vinjolas, Pablo Karenjo Busta, Roberto Bautista Agut i Rafael Nadal.
"Orlovi" su do finala stigli maksimalnim trijumfom nad Rusijom, posle čega je "Crvena furija" učinila isto protiv domaćina Australije.

Dušan Lajović, trenutno 34. na ATP rang-listi, odlično se poznaje sa Robertom Bautistom Agutom koji je trenutno na desetoj poziciji.
Njih dvojica su do sada tri puta odmeravali snage na teniskim terenima i u svim duelima pobede je odneo Španac.
Odmah posle njih dvojice gledaćemo spektakl prve dvojice igrača planete – Rafaela Nadala i Novaka Đokovića. Nakon njih snage će odmeriti dublovi.
ATP kup igra se za nagradni fond od 15 miliona dolara.
Tok finalnih mečeva Srbije i Španije i kretanje rezultata možete pratiti na našem portalu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.