Kuburović: Promene Ustava posle izbora 2020.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2019, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Promene Ustava posle izbora 2020.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da se promene Ustava koje se odnose na pravosuđe mogu očekivati tek posle izbora iduće godine.

U intervjuu za današnji Kurir, ona je podsetila da procedura predviđa da poslanici prvo dvotrećinskom većinom moraju da se izjasne da li uopšte žele da se Ustav menja, zatim Skupština treba da sprovede javne konsultacije povodom amandmana, a onda, kada se usvoji konačan tekst izmena, poslanici se ponovo izjašnjavaju, da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na kraju konačnu reč dali građani na referendumu.

"S obzirom na to da su na proleće i redovni parlamentarni izbori, mislim da će novi saziv plenuma biti u prilici da završi započeti proces, uzimajući u obzir vreme i složenost postupka", rekla je Kuburovićeva.

Ona je takođe podsetila da je i do sada dosta urađeno na jačanju nezavisnosti sudstva, samostalnosti tužilaštva i odgovornosti pravosuđa, "i to ne samo zakonskim izmenama već i donošenjem raznih drugih pravilnika i etičkih kodeksa", a sada i promenama Ustava.

Ministarka je kao neosnovane odbacile neke kritike da nisu učinjeni konkretni pomaci u reformi pravosuđa, i da to može da "tvrdi samo neko ko to namerno ne želi da vidi, ko je zlonameran i bavi se politikanstvom, a ne činjenicama".

Prema njenim rečima, najmanji deo uticaja, kako pokazuju istraživanja, na sudije i tužioce dolazi od izvršne vlasti, već "mnogo veći uticaj vrše kolege, prijatelji, predsednici sudova ili advokati".

Srpska ministarka pravde je rekla i da nema pomaka u istrazi ubistva jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, jer Priština ne sarađuje, jer "prištinski organi nisu odgovorili maltene ni na jedan zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, dok je Beograd odgovorio na sve njihove".

Ona je, međutim, istakla da veruje da će tužilaštvo u Beogradu doći do konkretnih dokaza o tome ko su naručioci i ko su izvršioci ubistva Ivanovića.

Govoreći o predizbornoj kampanji, Nela Kuburović rekla je da očekuje da će se "nastaviti najbrutalniji napadi na Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, jer opozicija sem laži, nereda na ulicama, uništavanja javne imovine i nasilja, nema ništa drugo da ponudi građanima".

Ona je rekla da se Srpska napredna stranka (SNS), čija je visoka zvaničnica, neće baviti time koliko je neko loš, već time koliko je dobrog učinjeno u proteklih nekoliko godina od kako su predsednik Vučić i SNS postali okosnica vlasti i šta je plan za budućnost.

Povodom dijaloga vlasti i opozicije, Kuburovićeva je rekla da joj je drago što je on otpočeo, ali je ocenila da u delu opozicije ne vidi iskrenu želju da se njime nešto postigne.

Ona je takođe rekla da se nada da će se predsednik Vučić predomisliti i da neće napustiti čelo vladajuće stranke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuburović: Promene Ustava posle izbora 2020.

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2019

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da se promene Ustava koje se odnose na pravosuđe mogu očekivati tek posle izbora iduće godine...Ona je za Kurir podsetila da procedura predviđa da poslanici prvo dvotrećinskom većinom moraju da se izjasne da li uopšte žele da se Ustav menja,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.