Kuburović: Promene Ustava posle izbora 2020.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da se promene Ustava koje se odnose na pravosuđe mogu očekivati tek posle izbora iduće godine.
Kuburović: Promene Ustava posle izbora 2020.
Foto: 021
Ona je za Kurir podsetila da procedura predviđa da poslanici prvo dvotrećinskom većinom moraju da se izjasne da li uopšte žele da se Ustav menja, zatim Skupština treba da sprovede javne konsultacije povodom amandmana, a onda, kada se usvoji konačan tekst izmena, poslanici se ponovo izjašnjavaju, da bi na kraju konačnu reč dali građani na referendumu.
 
"S obzirom na to da su na proleće i redovni parlamentarni izbori, mislim da će novi saziv plenuma biti u prilici da završi započeti proces, uzimajući u obzir vreme i složenost postupka", rekla je Kuburovićeva.
 
Ona je takođe podsetila da je i do sada dosta urađeno na jačanju nezavisnosti sudstva, samostalnosti tužilaštva i odgovornosti pravosuđa, "i to ne samo zakonskim izmenama već i donošenjem raznih drugih pravilnika i etičkih kodeksa".
 
Ministarka je kao neosnovane odbacile neke kritike da nisu učinjeni konkretni pomaci u reformi pravosuđa, i da to može da "tvrdi samo neko ko to namerno ne želi da vidi, ko je zlonameran i bavi se politikanstvom, a ne činjenicama".
 
Prema njenim rečima, najmanji deo uticaja, kako pokazuju istraživanja, na sudije i tužioce dolazi od izvršne vlasti, već "mnogo veći uticaj vrše kolege, prijatelji, predsednici sudova ili advokati".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija