Kriza u Bajernu dostiže vrhunac

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 13:17

Kriza u Bajernu dostiže vrhunac

Da li će ovo biti sezona bez titule za Bajern iz Minhena?

Posle 11 uzastopnih šampionskih godina...

Osam bodova zaostatka za Leverkuzenom u Bundesligi, poraz od Lacija u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona, blamaža protiv trećeligaša Zarbrikena u Nemačkom kupu.

Tri poraza zaredom, to se Bajernu poslednji put dogodilo u proleće 2015. Trener je tada bio Pep Gvardiola.

Nakon novog neuspeha, na bundesligaškom gostovanju kod Bohuma prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vikenda, minhenski klub ima čak osam bodova manje od lidera na tabeli, Bajera iz Leverkuzena.

U Nemačkom kupu Bajern je ispao još u novembru prošle godine od trećeligaša Zarbrikena, a u Ligi šampiona preti rano ispadanje od rimskog Lacija.

"Trenutno je to osećaj poput horor-filma, to ne prestaje", rekao je Bajernov veznjak Leon Gorecka za DAZN. Na novinarsko pitanje da li još uvek veruje da Bajern može da osvoji titulu prvaka u ovoj sezoni, odgovorio je: "Teško je na to pitanje odgovoriti sa ’da’, da budem skroz iskren".

Pre nešto manje od godinu dana Tomas Tuhel je iznenađujuće nasledio Julijana Nagelsmana na klupi Bajerna, trenera koji je u to vreme s Bajernom bio u "igri" za osvajanje sve tri titule u sezoni.

Tadašnji sportski šef Bavaraca, Hasan Salihamidžić, ovako je tada komentarisao otkaz Nagelsmanu: "Kontinuitet igara naše ekipe nije se baš poboljšao".

Godinu dana kasnije može se zaključiti da poboljšanja po pitanju kontinuiteta nema ni pod trenerskom palicom Tomasa Tuhela.

Ako uzmemo u obzir prosek osvojenih bodova (po utakmici), Tuhel je u stvari najlošiji trener Bajerna još od 2009. i vremena Jirgena Klinsmana.

Umesto uspeha i dobrog fudbala, akribični Tuhel od početka svog mandata javnosti upada u oči pre svega po svojim izjavama u kojima često ostavlja utisak da je zbunjen. Ili pak po nervoznim reakcijama.

Rečenice poput: "Stvarno ne znam kako smo izgubili nit u drugom poluvremenu, nemam pojma", koju je izrekao nakon poraza kod Lacija, postaju sve češći deo verbalnog repertoara trenera Tuhela, baš kao i nervozni odgovori na pitanje o njegovoj budućnosti na klupi Bajerna.

Poraz u derbiju protiv Leverkuzena pre nešto više od nedelju dana razotkrio je taktičke i kadrovske greške trenera rekordnog prvaka Bundeslige. Umesto uobičajene formacije 4-2-3-1, minhenska ekipa igrala je u sistemu 3-4-3, i to bez Tomasa Milera i Jošue Kimiha.

Bio je to eksperiment koji je grandiozno propao. Bajer je doslovno očitao lekciju Bajernu, gosti praktično tokom čitave utakmice nisu kreirali nijednu jedinu izglednu šansu. Bolno je na terenu nedostajala neka vodeća figura, osoba koja bi bila lider Bajerna na teškom gostovanju.

Tuhel za sada uopšte nije pronašao formaciju, svojim odlukama je uneo nesigurnost kod nekih važnih igrača, koji su, nakon loših predstava proteklih nedeljea, napomenuli da na treningu sve bolje funkcioniše nego na utakmicama.

Već nekoliko nedelja Bajern ne demonstrira na travnjacima "uživanje" u igranju fudbala. Nema ni one lakoće.

U jesenjem delu prvenstva Bavarci su često znali da oduševe ljubitelje fudbala napadačkim stilom igre, a sada njihovi nastupi deluju kao da su bez inspiracije.

Sve je nekako usporeno, bez snage i bez energije. Najveće brige klubu koji je do sada osvojio čak 33 titule nacionalnog prvaka, zadaje odbrambena linija.

Tuhel je, jednim delom i zbog povreda, bio prisiljen da često menja sastav u zadnjoj liniji.

Osim toga, još uvek nema uigran štoperski duet: nekad na tim pozicijama igraju Dajot Upamekano i Min-džae Kim, a onda je u idućoj utakmici u početnoj formaciji opet Matijs de Ligt.

Neke (bivše) važne uzdanice kluba deluju nesigurno, kao da nisu u stanju da se nose sa zadacima i pritiskom.

Jošua Kimih i Leon Gorecka su neubedljivi u veznom redu, a Leroj Sane i Hari Kejn daleko su od top-forme koja ih je krasila u jesenjem delu prvenstva.

Šef Uprave Bajerna Jan-Kristijan Drezen i sportski direktor Kristof Frojnd te pozicije su preuzeli od Olivera Kana i Hasana Salihamidžića, koji su prošlog leta dobili otkaze.

Počasni predsednik Bajerna Uli Henes tada je govorio o "katastrofalni lošem raspoloženju" u klubu. Ali, odgovorni u Bajernu ponovo moraju da se suočavaju s kritikama i da odgovaraju na pitanja o budućnosti trenera Tuhela.

Drezen je nakon poraza od Bohuma pokušao da ne doliva dodatno ulje na vatru u diskusiji oko Tuhela koja se ionako već odavno vodi u nemačkoj javnosti.

Rekao je da ne drži nimalo do "monstruoznih izliva podrške treneru", ali je i dodao da promena trenera "rrenutno nije tema kojom se mi bavimo".

Ali, na meti kritika su i klupski šefovi, pogotovo po pitanju planiranja igračkog kadra. Simbolična figura za to je Josip Stanišić, koji je u utakmici njegovog Leverkuzena protiv Bajerna postigao prvi gol za Bajer.

Stanišić je, da podsetimo, u Minhenu "pekao" fudbalski zanat i prošlog leta ga je, bez ikakve nužde, Bajern posudio ligaškom konkurentu.

Posebna ironija u toj priči je činjenica da je Bajern, zbog nedostatka odbrambenih igrača, morao naknadno da angažuje Sašu Boeja (za 30 miliona evra), igrača koji je zapravo skrivio Stanišićev gol –hrvatskog fudbalera je jednostavno izgubio iz vida u zadnjoj liniji Bajerna.

Nezavisno od ishoda ove sezone, tokom leta bi morao da se dogodi remont. Pritom se radi konkretno o igračkim kvalitetima kadra, odnosno karakterima u ekipi, ali i o finansijama kluba.

Sudeći po nekim izveštajima medija, izgleda da je nekoliko važnih igrača nezadovoljno stanjem u klubu i da navodno razmišljaju o napuštanju Minhena.

Igrači poput Kimiha, Gorecke ili De Lihta zapravo je trebalo da budu naslednici Nojera i Milera, odnosno nova liderska osovina rekordnog prvaka Nemačke.

U stvarnosti, nijedan od njih poslednjih sedmica pod Tuhelom nije bio standardni, neprikosnoveni prvotimac.

De Liht je navodno toliko nezadovoljan svojim statusom da bi najradije otišao već tokom leta.

Što se tiče Gorecke, koji već mesecima nikako ne uspeva da pruži igru kakvu je ranije znao redovno da pruža, klub verovatno i ne bi bio preterano tužan ako bi ga neko drugi angažovao.

Maks Eberl bi najkasnije 1. marta trebalo da postane novi član Uprave zadužen za sportski deo rukovođenja kluba.

Glavni zadatak bivšeg sportskog direktora Borusije iz Menhengladbaha i Lajpciga će biti kreiranje jasne politike transfera, i to u koordinaciji s trenerom Bajerna.

A da li će se taj trener i ubuduće zvati Tomas Tuhel, znači i idućoj sezoni? To je drugo pitanje. Tuhel za sada ima određene garancije da će i dalje ostati na klupi.

Moguće je da Bavarci jednostavno na donošenje odluke o tome ko bi ubuduće trebalo da trenira taj klub žele da pričekaju dok ne dođe Eberl.

A on će sa sportskim direktorom Frojndom morati da odluči i koji igrači iz sadašnjeg tima mogu da pomognu Bajernu u budućnosti, a od kojih klub treba da se oprosti i da prekine saradnju, kako bi se donekle "korigovale" visine plata igračkog kadra, koje su proteklih godina znatno porasle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.