Krajem godine rasprava o zaštiti radnika na daljinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2021, 12:47

Krajem godine rasprava o zaštiti radnika na daljinu

U Savezu samostalnih sindikata Srbije očekuju da će krajem godine prilikom razgovora o izmenama Zakona o radu biti rešen problem rada na daljinu, jer zaposleni koji rade onlajn sada nisu zaštićeni na odgovorajuć način, kaže sekretar Veća S S S S Zoran Mihajlović.

"Rad od kuće je institut koji je u naše zakonodavstvo unet sa Zapada još 2014. godine, ali je tada zamišljen sasvim drugačije, kao mogućnost da mladi bračni parovi koji stvaraju porodicu budu više sa decom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da se tako utiče na natalitet. Međutim, pojavom pandemije to je dobilo sasvim drugi karakter", rekao je Mihajlović Tanjugu.

On je dodao kako su poslodavci rešavajući problem širenja virusa kovida 19, tako što su slali ljude da rade od kuće, ostvarili velike uštede.

"Mi imamo informacije da su pojedine firme napuštale zakupe u poslovnim centrima i prešli na rad na daljinu, čime su uštedeli veliki novac za zakup, kao i za energente, a ti troškovi su prešli na zaposlene koji rade od kuće", rekao je Mihajlović.

Napomenuo je da poslodavci svojim zaposlenima nisu kompenzovali te troškove, jer naše zakonodavstvo nije pratilo trendove u poslednjih godinu i po dana, pa ti radnici nisu ni na koji način zaštićeni.

"Oni su u početku smatrali da im je olakšan posao, ali sada ne dobijaju naknadu za prevoz i topli obrok, a pitanje je i na koji način poslodavac posmatra njihovo radno vreme i da li će ga uopšte imati, jer svakom poslodavcu može da se učini da nisu radili osam sati i da ih pozovu da nešto urade popodne i uveče kada treba da odmaraju", ocenio je sekretar Veća S S S S.

On je istakao da će, ukoliko u budućnosti radnici na daljinu ne budu zakonom zaštićeni, biti još više zloupotreba nego što ih sada ima.

"Kada radnici nisu dovoljno plaćeni, ni država neće imati koliko treba, jer neće biti uplaćeni odgovarajući porezi i doprinosi. Zato mislim da je krajnje vreme da država stavi takav rad u zakonske okvire kako poslodavci to ne bi zloupotrebljavali i kakao bi radnici bili zaštićen i da svi u tom lancu imaju neku korist", rekao je Mihajlović.

Zaključio je da će S S S S tražiti da se to reguliše zakonom i dodao da će se o toj temi raspravljati krajem godine kada budu formirane radne grupe za izmenu Zakona o radu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.