Kovid pravi haos na ZOI u Pekingu: Australijanci igraju zaraženi, Poljakinja bez šanse za medalju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2022, 13:36

Kovid pravi haos na ZOI u Pekingu: Australijanci igraju zaraženi, Poljakinja bez šanse za medalju

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu imaju velikih problema, ne samo zbog loših vremenskih uslova na borilištima već i zbog sve većeg broja učesnika zaraženih koronavirusom. Kao i na drugim velikim takmičenjima, kovid kroji liste učesnika u gotovo svakom sportu, ali predstavlja i uzrok nekih neočekivanih i krajnje upitnih situacija.

Testiranja učesnika i ljudi koji su u organizaciji igara počela su 23. januara i od tada je registrovano više od 300 pozitivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slučajeva, uz preko 600.000 izvršenih testova.

Poslednja u nizu koja je dobila pozitivan rezultat jeste Tajli Gil, članica australijske karling reprezentacije, koja se takmiči u paru sa Dinom Hjuitom.

Njih dvoje postali su prvi Australijanci u istoriji koji će se takmičiti u karlingu na ZOI, ali ih su ih loše vesti sačekale po dolasku u Peking. Gilova je dobila pozitivan nalaz po sletanju u Kinu, ali su sledeća dva bila negativna i dozvoljeno joj je da se takmiči.

U nedelju je ponovo bila pozitivna i Australijancima je naloženo da napuste takmičenje i vrate se u svoju zemlju. Međutim, medicinska komisija olimpijskih igara analizirala je njene rezultate i odlučila da ona upada u "dozvoljeni opseg" i ne predstavlja rizik.

"Australijski olimpijski komitet (AOC) dobio je mejl od Sistema javnog zdravlja Kine da njih dvoje mogu da nastave sa učešćem uz restrikcije bliskih kontakata. Oduševljeni smo zbog Tajli i Dina i drago mi je da je naša uprava nastavila da pritiska ovaj slučaj, pošto im je prethodno saopšteno da neće moći da se takmiče", istakao je šef australijske misije Džef Lipšut.

Australijski reprezentativci u karlingu dobili su "zeleno svetlo" i nastaviće takmičenje protiv Švajcarske u nedelju.

To nije jedini slučaj da kovid pravi probleme u organizaciji, pošto se nešto slično dogodilo i Nataliji Mališevskoj, poljskoj klizačici na kratkim stazama. Poljakinja je puštena iz izolacije, a zatim je u istu vraćena nakon što je dobila novi pozitivan test.

Mališevskaje testirana pozitivno 30. januara, odmah je prebačena u izolaciju i trebalo je da propusti kvalifikacije na 500 metara u brzom klizanju na kratkim stazama.

Međutim, malo pre početka kvalifikacija Olimpijski komitet Poljske saopštio je da 26-godišnjakinja izlazi iz izolacije i da će se takmičiti u Pekingu.

"Obaveštavamo vas da je zahvaljujući velikim naporima našeg tima i Poljskog olimpijskog komiteta, Natalija Mališevska puštena iz hotela i već se nalazi u Olimpijskom selu u Pekingu!", pisalo je u saopštenju.

Devojka iz Bjalistoka je zatim prošla nova testiranja, posle toga je trebalo da učestvuje u kvalifikacijama na 500 metara, ali samo nekoliko sati pre početka programa ponovo je dobila pozitivan test, prenosi Evrosport.

Poljakinja je pre dva dana dobila negativan test, ali je u subotu ponovo bila pozitivna i prvi čovek OK Poljske saopštio će da njihova takmičarka, koja je inače favoritkinja za medalju, propustiti takmičenje.

"Nažalost, gubimo ovu borbu, Natalija Mališevska je ponovo pozitivna i neće učestvovati na 500 metara", rekao je Konrad Njeđvjedzki.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.