Izvor: MozzartSport.com, 18.Maj.2021, 22:15

Kopa Sudamerikana: Nedodirljivi Penjarol overava prolaz, Emelek se nada remiju u Kordobi

Večeras na programu tri utakmice drugog po kvalitetu takmičenja Južne Amerike

Grupna faza Kopa Sudamerikane ulazi u završnu fazu. Večeras su na programu tri utakmice petog kola, po jedna u Grupama B, E i G, gde još uvek nije poznato koji će timovi u narednu fazu. Mesto je samo jedno, a kandidata previše, mada bi nakon večerašnjih mečeva situacija mogla da bude jasnija.

Independijente - Baija

Brazilska Baija i argentinski Independijente >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << jedini su bez poraza u okviru grupe B Kopa Sudamerikane. Upravo ove dve ekipe, koje su u dosadašnjem delu takmičenja osvojile po osam bodova i koje se nalaze na deobi čelne pozicije, sastaće se noćas (00.15) u sklopu petog i pretposlednjeg kola grupne faze u verovatno odlučujućem meču za jedino mesto koje vodi u eliminacionu fazu.

Independijente kao tim sa najvećim brojem trofeja u Kopa Libertadores i dvostruki šampion drugog po jačini klupskog kontinentalnog takmičenja, nastojaće da napravi odlučujući korak ka osminifinala ovog takmičenja. Protekle nedelje Crveni su izvukli remi (1:1) u Urugvaju protiv tamošnje ekipe Montevideo Sitija, dok je Baija kao gost savladala minimalnim rezultatom bolivijsku Guabiru, čime se izjednačila po broju bodova sa argentinskim sastavom.

Tako su Đavoli iz Aveljanede dva kola pred kraj grupne faze, na svom terenu prisiljeni da idu na pobedu, jer iako sa brazilskim predstavnikom dele prvo mesto, Baija ima bolju gol-razliku, pa bi u slučaju nerešenog rezultata, tim iz Fortaleze bio daleko zadovoljniji.

Rohosi u ovaj duel ulaze motivisianiji, ali i umorni nakon što su se proteklog vikenda plasirali u polufinale argentinskog Liga Kupa, posle pobede nad Estudijantesom, koji su izvojevali tek u penal završnici. Na tom susretu, trener Hulio Cesar Falčioni vratio se na klupu Independijentea, posle nedelju dana odsustva zbog smrti svoje supruge.

00.15: (2,05) Independijente (3,15) Baija (3,60)

Dobra vest za tim iz Aveljanede je ta da se u sastav vraćaju čak osmorica igrača koji su imali pozitivne testove na kovid-19 i koji nisu imali pravo nastupa na prethodnom susretu protiv Montevideo Sitija. Među njima su se našli i pojedinci iz startne postave, poput Manuela Insauraldea, Pabla Ernandeza, Lukasa Gonzalesa i Džonatana Mendeza. Ipak, problemi sa igračkim kadrom i dalje su prisutni, ovoga puta iz drugih razloga. Falčioni za večerašnji duel neće moći da računa na vezistu Huana Pačinija i napadača, ujedno i kapitena Silvija Romera, koji su na prošlonedeljnom meču u Urugvaju zardili isključenja. Pored toga, za četiri dana predstoji im i polufinalni meč Liga Kupa sa Kolonom, što je još jedan od razloga za određene izmene u sastavu domaćih.

Ekipa Baije je na ovo gostovanje došla sa više odmora u odnosu na prethodna dva meseca, gde su imali zaista gust raspored, ponekad i sa po tri utakmice nedeljno. Poslednji duel brazilski predstavnik imao je prošlog četvrtka, kada je na gostovanju savladao Guabiru. Međutim, tim iz Fortaleze je nešto ranije tog dana, sa delom ekipe koji je ostao u Brazilu, izgubio polufinale saveznog šampionata Baijano od kluba Baija de Feira, rezultatom 3:0. Ipak sastav koji predvodi Dado Kavalkanti, ove sezone već je upisao jedan trofej, pošto su u finalu Severozapadnog Kupa Brazila savladali Searu, još jednog učesnika ovog takmičenja.

U prvom meču pre dve nedelje, Baija i Independijente remizirali su 2:2. Bio je tom susret kojem je umalo došlo do diplomatskih nesuglasica, kada su pojedini igrači argentinskog tima zadržani na aerodromu u Fortalezi, čime im nije bio omogućen ulazak u ovusaveznu državu, zbog sumnji da su pozitivni na virus korona

River Plejt (Asunsion) – Penjarol

Nedodirljivi. Tako se mogu opisati Penjarolovi nastupi u grupi F, gde urugvajski tim posle četiri odigrana kola ima stoporocentan učinak, uz 14 postignutih i samo jedan primljen gol. Karbonerosi su savršeno započeli turnir i potreban im je još samo bod da bi se kvalifikovali u sledeću fazu takmičenja. Tim koji predvodi Hose Larijera noćas gostuje u Asunsionu ekipi River Plejta, koja trenutno zauzima drugu poziciju u grupi sa 7 osvojenih bodova, i koja još uvek ima, barem matematičke šanse da se naće u eliminacionoj fazi. Kako bi se održali u trci za prvo mesto, koje im je udaljeno čak 5 bodova, neophodno je da noćas (00.15) na svom terenu savladaju Penjarol, ali i tada u poslednjem kolu, zavisili bi od ishoda drugog meča u grupi.

Penjarol u prestonicu Paragvaja dolazi odmoram i posle velike pobede od 4:0 nad brazilskim velikanom, Korintijansom. Meč prvog kola urugvajske Aperture koja je startovala prethodnog vikenda,a koji je trebalo da odigraju sa klubom Plaza Kolonija, tamošnji savez odložio je tek za početak idućeg meseca. Ekipa Hosea Larijere nastojaće da zapečati svoj prolazak u osminu finala, a to mogu postići i bez pobede. Eventualno osvajanje jednog boda bilo bi im dovoljno, jer se suočavaju sa jedinim rivalom koji ih može ugroziti na čelnoj poziciji, dok su preostala dva kluba ispala iz trke za mesto koje vodi u narednu rundu takmičenje.

00.15: (3,70) River Plejt Asunsion (3,25) Penjarol (2,00)

Ipak u timu Karbonerosa neće moći da računaju na Agustina Dabilu zbog pozitivnog testa na kovid-19 i Agustina Kanobija zbog gomilanja žutih kartona. Dosadašnji nastupi Penjarola pružili su sve što jedna ekipa može da sprovede u delo, čvrsta odbrana, jaka sredina terena predvođena kapitenom Valterom Garganom, igračem sa višegodišnjim iskustvom nastupanja za italijanske ekipe Napolija, Intera i Parme, a pre povratka u rodni Urugvaj zabeležio je i dve sezone u meksičkom Montereju. Sam napad Penjarola čine izuzetno brzi i mladi dvojac, Agustin Alvarez Martinez (21) i Fakundo Tores (19), oba igrača prekomandovana su prošle godine iz dugog tima i sada već uveliko tresu mreže protivnika.

Sa druge strane Kelito, kako glasi nadimak po kojem je poznat ovaj paragvajski klub, za razliku od Kopa Sudamerikane, gde još uvek imaju kakve takve šanse da se nađu u eliminacionoj fazi, u nacionalnom prvenstvu ne stoji baš najbolje. Štaviše, trenutno su poslednji na tabeli gde posle 16 odigranih kol imaju samo devet osvojenih bodova. Međuti, mali pomak u igri Selsa Ajale ostvario je prethodnog vikenda na svom terenu kada su odigrali remi od 1:1 sa Sero Portenjom, klubom koji svoja međunarodna učešća ove sezone igra u Kopa Liobertadores. Tim iz Asunsiona velike nade polaže u vremešnog ofanzivca Pabla Sebaljosa (35), trenutno najboljeg strelca ekipe, kao i opasnog krilnog napadača Marsela Gonzalesa, koji je sa dva gola u prestonici Perua doneo prvu pobedu svojoj ekipi u ovom takmičenju.

Taljeres Kordoba - RB Bragantino

Argentinski Taljeres i brazilski Red Bul Bragantino sastaće se noćas (02.30) na stadionu Mario Alberto Kempes u Kordobi, u presudnom duelu za obe ekipe, a kojima su neophodna nova tri boda, kako bi se održale u trci za prvo mesto, jedino koje vodi u narednu rundu takmičenja. Posle četiri odigrana kola, vodeći tim grupe G i dalje je ekvadorski predstavnik Emelek sa sedam osvojenih bodova, potom sledi Bragantino sa šest, zatim Taljeres sa pet, i kolumbijska Deportes Tolima, kao poslednjeplasirana sa tri boda iz isto toliko remija, koja je barem matematički još uvek u igri.

Trenutno, Elektrikosi imaju izvesnu prednost, samim tim što su lideri u grupi i što zavise isključivo od sebe. Poslednja dva kola protiv Tolime i Taljeresa ekvadorski tim igraće na svom terenu u Gvajakilu. Upravo zbog ove činjenice, Bragantino i Taljeres znaju da više nemaju prava na grešku, a oboma je potrebna pobeda, jer čak i remi samo poboljšava šanse da se Emelek nađe u eliminacionoj fazi.

U proteklom kolu tim iz Braganse napravio je podvig i po prvi put naneo poraz ekvadorskom ptredstavniku, dok je sa druge strane Taljeres na svom terenu propustio šansu da se po broju bodova izjednači sa liderom grupe, nakon zabeleženog remija u utakmici bez postignutih golova sa Tolimom.

02.30: (2,40) Taljeres (3,00) Bragantino (3,05)

Pored toga tim iz Kordobe koji predvodi urugvajski stručnjak Alehandro Medina, eliminisan je prethodnog vikenda iz argentinskog Liga Kupa, kada je u četvrtfinalu, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, uspešnija od njih bila ekipa Kolona iz Santa Fea.

Ni Bragantino prethodnog vikenda nije prošao ništa bolje, i oni su doživeli eliminaciju u četvrtfinalu državnog prvenstva Paulista, kada su minimalnim rezultatom na svom terenu poraženi od Palmeirasa. Samo dva dana kasnije, Bruto Masa, kako glasi popularan nadimak ovog kluba, doživeo je eliminaciju i iz plej-ofa za poražene u saveznom prvenstvu, ovoga puta od njih je bila bolja Ponte Preta, koja je do pobede došla u penal završnici. Ipak treba imati u vidu da je za taj meč trener ekipe iz Braganse, izveo rezervni sastav, bez ijednog prvotimca.

Sve ukazuje na to da će na noćašnjem gostovanju Maurisio Barberi ponoviti sastav koji je započeo susret i na kraju izvojevao važnu pobedu protiv Emeleka. Pored toga, u tim Bragantina se posle suspenzija vraćaju vezni igrači Rikardo Riljer i Lukas Evangelista.

Sa druge strane u domaćem sastavu ponovo će izostati Dijego Valojes. Prvi napadač i udarna igla Taljeresa ni ovoga puta neće se naći u ofanzivnoj liniji. Kolumbijac je doživeo uganuće zglova leve noge, a pre dva dana viđen je kako nosi ortopedsku čizmu. Negovu poziciju kao najistureniji igrač zauzeće mladi Mateo Retegi (22), dok će se u tom slučaju vrlo verovatno na terenu naći pojačan vezni red sa Karlosom Auskijem, nekadašnjim članom šampionskih generacija Estudijantesa i River Plejta, i Urugvajacem Majklom Santosom, igračem sa zavidnim iskustvom nastupanja za brojne španske prvoligaše.

KOPA SUDAMERIKANA - 5. KOLO

Sreda

Grupa B

Sreda

00.15: (2,05) Independijente (3,15) Baija (3,60)

Grupa E

Sreda

00.15: (3,70) River Plejt Asunsion (3,25) Penjarol (2,00)

Grupa G

Sreda

02.30: (2,40) Taljeres (3,00) Bragantino (3,05)

Četvrtak

00.15: (1,75) Emelek (3,40) Deportivo Tolima (4,70)

Grupa F

Četvrtak

00.15: (2,10) Gojanense (3,20) Libertad (3,45)

Grupa C

Četvrtak

00.15: (2,10) Vilsterman (3,25) Arsenal Sarandi (3,35)

Grupa D

Četvrtak

02.30: (1,37) Paranense (4,40) Melgar (8,00)

02.30: (1,43) Aukas (4,20) Metropolitanos (7,00)

Grupa A

Četvrtak

02.30: (1,67) Rosario (3,45) Uačipato (5,20)

PIŠE: Đorđe Radonjić

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.