Konačno, novo ofsajd pravilo kreće u test fazu

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 23:34

Konačno, novo ofsajd pravilo kreće u test fazu

Švedska je jedna od tri države koja će od jeseni krenuti u test fazu najnovijeg tumačenja ofsajd pozicija u najpopularnijoj igri.

Na predlog Arsena Venegra, jenog od savetnika u FIFA, Svetska fudbalska organizacija i IFAB (Bord Međunardone fudbalske asocijacije - telo koje donosi pravila i menja ih), ponovo se bave modifikovanjem pravila o ofsajdu.

Ono čemu svedoči fudbalski svet jednostavno nije po ukusu navijača, igrača, niti bilo ko može reći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je savršeno rešenje. Brojne su kritike na pravilo po kojem se svira ofsajd ako je igrač, napadač, na primer, milimetar ramenom ušao u ofsajd poziciju.

Sada se radi na tome da se takve situacije više ne tretiraju kao nedozvoljene.

Od jeseni, u tri zemlje, Holandiji, Švedskoj i Italiji, biće sprovedeni testovi u ligama mlađih kategorija, i u ženskoj konkurenciji, gde se takve situacije neće više posmatrati kao ofsajd.

Prema novom tumačenju, ako je bilo koji deo tela kojim igač može postići gol, nije u ofsajdu, ni on nije u ofsajdu i igra se nastavlja.

"Mislim da je dobro ako želite da promenite fudbal na taj način da doprinesete razvoju i boljitku, time što će se posledica biti manje ofsajda i više golova", izjavio je šef za razvoj fudbala pri FS Švedske PEr Viden.

Šveđani su odmah kao najbolji primer aktuelnog, lošeg pravila, naveli situaciju u kojoj se našao njihov reprezentativac Aleksander Ajzak minule sezone u debiju za Njukasl na meču sa Liverpulom. U jednoj akciji je zaustavljen, jer se nalazio u ofsajdu - zapravo rame mu je bilo u nedozvoljenoj poziciji.

U FIFA se nadaju da će se u najskoriej vreme takve odluke eliminisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.