Kanađani uz podršku Amerike napadaju Golden Stejt!

Izvor: RTS, 30.Maj.2019, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanađani uz podršku Amerike napadaju Golden Stejt!

Tri sata iza ponoći po srednjeevropskom vremenu u Kanadi, tačnije ”Skotibank areni” u Torontu, počinje finale NBA lige, u kojem će tokom plej-ofa spektakularno dobri Kavaj Lenard povesti Reptorse u napad na dvostrukog uzastopnog šampiona - Golden Stejt voriorse. Gotovo cela Amerika želi pobedu kanadskog tima, a imaju li ”kanađani” snage za tako nešto? >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Iako su, sasvim očekivano, Voriorsi favoriti gledajući kvote u svetskim kladionicama (iako je Tornto dobio oba ovosezonska duela), ali i igrački kadar, većinski deo stanovništa Sjedinjenih država, ali i ostatka sveta koji prati dešavanja u najjačoj ligi na planeti želi da vidi neuspeh Karija i drugara, da vidi drugi tim na tronu, da vidi krv iz tela vladara.
A zašto je dobro da Toronto dobije? Ima puno razloga, zavisno kako na NBA ligu gledate.
Prvi i osnovni je onaj najočigledniji - da se desi promena na vrhu. I to je normalno. Ljudima nečiji konstantni uspeh jednostavno smeta, a kada je on dominantno ostvaren, kako su to čini ”dabsi” poslednje dve godine, a ukupno osvojili tri od poslednje četiri titule, onda je tako nešto i razumljivo.
Druga stvar je pogled sa Istoka, koji je u novu etapu bez kralja konferencije Lebrona Džejmsa ušao i sa željom timova da pored osvajanja konferencije konačno daju i šampiona cele lige. Milvoki je, do pre par dana, izgledao kao najozbiljniji mogući kandidat (bili su prvi u regularnom delu) da se na tom putu ravnopravno suprostavi timu iz Okuklenda, pretili su i Boston i Filadelfija, ali je ipak najviše sreće, znanja, koncentracije ali i najboljeg igrača u svom timu ipak imao Toronto.
Treći od razloga je upravo taj igrač i njegova sudbina. Kavaj Lenard je letos trejdovan iz San Antonija i taj dolazak označen je kao veliko kockanje predsednika i generalnog menadžera kanadske franšize Masaja Užirija, koji se ipak isplatio a, o čemu smo već pisali.
Doveo je igrača koji ih je, isppostaviće se, odveo tamo gde nikada nisu bili, a to putovanje još uvek nije završeno.
I upravo rezultat u finalu može prelomno uticati na budućnost njegovu, ali i budućnost Reptorsa i košarke u Kanadi.
Iako je praktično već viđen u Losa Anđelesu naredne sezone (kupio je kuću u tom gradu), iako su za njega zainteresovani i Klipersi i Lejkersi, svi u Torontu nadaju se da bi eventualna titula mogla da ga zadrži na severu. Navodno, Kavaj nije definitivno odbacio tu mogućnost, priča se da je veoma zadovoljan organizacijom Reptorsa u svakom smislu (od uslova, preko treninga do lekarske nege). Trofej Lerija O’Brajana bi bio odličan štih u rukama Užirija, ali ne i nužno dovoljan.
Međutim, postoji makar jedan dobar razlog zašto bi bilo dobro da Golden stejt, koji u dobrom delu plej-ofa igra bez svog (po mnogima) najboljeg igrača Kevina Durenta, dođe do novog prstena, trećeg u nizu.
Možda će zvučati čudno i prejako, ali ukoliko Stef, Klej i Drejmond osvoje titulu bez Durenta (koji im je po mišljenju ne malog broja ljudi bio potreban samo kako bi pobedili Lebrona posle onog čuvenog ispuštanja vođstva od 3-1), time bi pokazali da su uspešan tim i bez njega (osvojili su titulu 2015. skoro u istom sastavu), a na izvestan način mu poručili da više nije neophodan, te mu dodatno otvorili već otškrinuta vrata Njujork Niksa.
Neki ekstremniji čak tvrde da ekipa Stiva Kera igra bolju, lepšu i efektniju košarku bez Durenta, što delimično jeste tačno, ako se fokusiramo samo na "ball movement", odnosno protok lopte u napadu, koji je svakako na znatno višem nivou od kada se Durent povredio tokom serije protiv Hjustona.

Šta će prevladati u sudaru ekipe koja voli da igra u sporijem ritmu i na manji broj poena, i ekipe koja voli potpuno drugi koncept, saznavaćemo počev od večeras. Toronto će juriti svoj prvi, a Golden stejt peti trofej najboljeg na svetu. 
Prva od minimum četiri finalne runde počinje tri sata iza ponoći u rasprodatoj areni u Torontu.
Pogledaj vesti o: Finale Lige Šampiona,   Liga Šampiona

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.