Kamil Štok, novi olimpijski pobednik

Izvor: Objava, 10.Feb.2014, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamil Štok, novi olimpijski pobednik

Poljski skakač Kamil Štok pobedio je juče na takmičenju na „maloj“ skakaonici K-90 u Sočiju i tako došao do svoje prve zlatne medalje na Olimpijadi u individualnoj konkurenciji. Time je nastavio kontinuitet poljske legende Adama Mališa koji je osvojio dva individualna srebra na ranijim olipijadama i ponovio uspeh Vojćeha Fortune iz Saporoa od pre četrdeset i dve godine, kada je na k-90 tada velikoj skakaonici osvojio zlato.

Skokovima od 105.5 i 103.5 i ukupnim brojem bodova 278, Štok je ubedljivo i naizgled lako ostvario trijumf ispred Slovenca Petera Prevca sa 265,3 boda i Norvežanina Andersa Bardala 264,1 bodom. U drugoj seriji Prevc je skočio 99 metara a Bardal 98,5m pa je Slovenac anulirao prednost od jednog boda Bardala i boljim ocenama za stil uz približno iste faktore vetar/kapija, prevladao za 1,2 boda i preuzeo srebro dok je Bardalu pripala bronza .

Štok je imao dva najduža skoka na takmičenju, ne računajući odličnog Rusa Mihaila Maksimočkina koji je u prvoj seriji doskočio do 104m i bio 10ti ali je u drugoj podbacio slabim skokom od 90m,i zauzeo pretposlednje mesto ispred Severina Frojnda koji je pao u prvoj seriji.

Iako nije bilo iznenađenja može se reći da su neki glavni favoriti podbacili. Pre svih, Austrijanci Gregor Šlirencauer i Tomas Morgenštern iako vrlo solidni završili su tek kao 11. i 14. van top- tena, dok su dva mladja sunarodnika, Ditart i Hajbok ostvarili zapažene plasmane 4. i 5.mesto što je za njih svakako veliki uspeh, ali ne i za Austriju.

Četvorostruki olimpijski pobednik Simon Aman je prosečnim izdanjem skokovima od 98m i 97m podsetio na svoju raniju ulogu i plasirao se tek na 17.mesto.

Konkurencija je bila jaka ne možda kao na nekim ranijim olimpijadama jer je puno mladih takmičara bilo u top tenu (Kot, Velinger, Ditart, Hejbok), dok su veterani ostvarili učinke prema očekivanju. Norijaki Kasai bio je 8. Jakub Janda 19. a Jane Ahonen 29.

Takmičenja se nastavljaju na 15.februara u muškoj konkurenciji individualnim nastupom na velikoj skakaonici, dok žene nastupaju u utorak na maloj skakaonici.






Povezane vesti

Štoh pobedio sa temperaturom

Izvor: B92, 10.Feb.2014

Poljski skijaš-skakač Kamil Štoh, osvajač zlatne medalje na maloj skakaonici u Sočiju, otkrio je Asošiejted presu da je uoči nedeljnog nastupa bio bolestan...Stoch je s dve sjajne serije pomeo konkurenciju i osvojio zlatnu medalju s više od 12 bodova prednosti ispred Slovenca Petera Prevca..."Kada...

Nastavak na B92...