Kalifornija dozvolila studentima sportistima da angažuju menadžere i pregovaraju o isplatama

Izvor: VOA, 01.Okt.2019, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalifornija dozvolila studentima sportistima da angažuju menadžere i pregovaraju o isplatama

Guverner Kalifornije Gevin Njusom potpisao je zakon - prvi takve vrste - kojim će studentima sportistima biti omogućeno da angažuju menadžere i pregovaraju o isplatama za korišćenje njihovog imena, fotografije i sličnih stvari. Zakonski predlog stupa na snagu tek 2023. godine, a do tada ga sigurno očekuju pravni izazovi na sudu. Guverner Njusom je potpisao dokument poznat kao Zakon o poštenom plaćanju za igranje (Fair Pay to Play Act), u TV emisiji na kablovskoj mreži HBO, koju vodi košarkaška zvezda Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms, koji je i sam podržao tu meru. Tom prilikom Njusom je poručio: "Posle ovoga, desetine drugih saveznih država usvojiće slične zakone, a univerzitetski sport će se promeniti na bolje, jer ćemo konačno izjednačiti interes sportista sa insteresom institiucija". Nacionalna univerzitetska sportska asocijacija (NCAA), koja reguliše studentski sport na američkim koledžima, žestoko se protivila zakonskom predlogu. Ta organizacija tvrdila je da bi zakonski predlog „izbrisao ključnu razliku između sportista na koledžu i profesionalaca“ i da bi imao „negativan uticaj na više od 24 hiljade kalifornijskih studenata sportista koji se takmiče u tri divizije'“. Sportisti od koledža često dobijaju vrlo izdašne stipendije, ali NCAA im ne dozvoljava da budu plaćeni. Organizacija tvrdi da analizira mogućnost plaćanja studenata-sportista, ali da, ako bude dolazilo do promene, želi da se ona dogodi na nacionalnom nivou.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Moguća prekretnica za univerzitetski sport u Americi

Izvor: VOA, 01.Okt.2019

Guverner Kalifornije Gevin Njusom potpisao je zakon - prvi takve vrste - kojim će studentima sportistima biti omogućeno da angažuju menadžere i pregovaraju o isplatama za korišćenje njihovog imena, fotografije i sličnih stvari.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.