Izvor: MozzartSport.com, 22.Nov.2020, 00:08

Kali VS Medeljin, zvuči vam poznato, gledali ste seriju Narkos? Sada vode rat na terenu

Amerika i Atletiko Nasional noćas igraju prvi meč četvrtfinala plej-ofa kolumbijske Aperture

Kroz istoriju kolumbijskog fudbala Amerika iz Kalija i Atletiko Nasional iz Medeljina u više od 15 okršaja direktno su odlučivali o tituli nacionalnog prvaka. Ovo nije samo sukob trofejnijih klubova, ovo je sukob dve regije, dva grada u večitoj borbi za drugi najbitiniji centar ove južnoameričke države posle prestonice Bogote, susret koji je u godinama kada je cvetala narko industrija >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << lako mogao da prevaziđe granice Kolumbije i postane globalni sukob. Đavoli iz Kalija protiv Zelenih iz Medeljina.

Noćas startuje četvrtfinale plej-of u kolumbijskoj Aperturi. Prošle nedelje osam najboljih klubova završili su prvi deo šampionata. Sada sledi bitka za titulu. Igra se na dve dobijene utakmice.

Susret Amerike Kali i Atletiko Nasionala (nedelja, 02.00) predstavlja jedno od najvećih rivalstava ove južnoameričke države, sukob koji se preneo i na internacionalnu scenu i koji je tokom devedesetih počeo da se smatra globalnim klasikom. Ovo rivalstvo jednostavno prevazilazi fudbal, istorijski gledano oduvek je postojalo snažno socijalno-ekonomsko rivalstvo između Kalia i Medeljina.

Amerika i Atletiko Nasional su najreprezentativniji svojih gradova. Pored toga postojalo i ogromno, takođe van fudbalsko rivalstvo, koje je uključivalo ova dva kluba, a to je bio rat između kartela tokom osamdesetih godina prošlog veka, a koji su imali veliki finansijski uticaj. Medeljinski kartel sa Pablom Eskobarom, koji je bio veliki navijač Nasionala, bez skrivanja direktno je ubrizgavao novac u voljeni klub, a koji je konačno 1989. godine uspeo da podigne pehar namenjen Oslobodiocima Amerike, kao prvi kolumbijski klub koji je u tome uspeo. Sve bi to manje više prošlo bez neke naročite buke i prašine da se isto to nije dešavalo i u Kaliju gde je tamošnji kartel predvođen braćom Orahuela finansirao lokalni klub Ameriku, koja je čak tri puta tokom osamdesetih dolazila do finala Libertadoresa ,a nije uspela da podigne trofej.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Kroz istoriju ova dva kluba čak 15 puta direktno su se sukobila u borbi za nacionalnu titulu, prvi put još daleke 1954. godine kada je u poslednjem kolu Nasional slavio sa 6:2 i podigao svoj prvi pehar namenjen prvaku države. Zatim su usledile gotovo dve decenije dominacije Nasionala koji je u tom periodu uspeo da osvoji još dve titule, dok Amerika sve do 1979. godine nije uspela da se upiše kao šampion. Ulaskom u osamdesete rivalstvo dobija na snazi i počinje da se širi van sportskih dešavanja. Prvi značajniji okršaj bio je 1981. godine kada je u poslednjem kolu Nasional na svom Atanasio Hirardotu vodio sa 1:0, na utakmici koja je obilovala duelima i neportskom ponašanju obe ekipe. Tadašnji trener Amerike, Gabriel Očoa Uribe povukao je svoj tim dva minuta pre kraja , kada na grub star i očigledno skrivljen jedanaesterac koji je načinio Sezar Kueto, glavni arbitar Efrain Otalora nije pokazao apsolutno ništa. Meč je registrovan trenutnim rezultatom, a Nasional je postao četvrti put šampion. Zanimljivo je da je isti igrač 1984. godine prešao u Ameriku sa kojom je stvorio najuspešniju eru u istoriji kluba.

To je bila jedina titula u nacionalnom šampionatu za Zelene tokom osamdesetih, jer eru dominacija tada započinje Amerika. Od 1982 do 1986. godine, pet puta za redom Đavoli su osvajali šampionat. Međutim, onaj glavni cilj da se postane kontinentalni šampion nije postignut.

Krajem osamdesetih, smena na vrhu kartela i jačanje Medeljina, udaljila je Ameriku sa vrha, zanimljivo na isti taj vrh nije postavljen Nasional, već Miljonarios koji je takođe dobija ogromne finansije jednog od najvećih saradnika Medeljinskog kartela. Čuveni Geča Rodrigez, svoje Milionere dva puta je doveo do šampionske titule, dok je Nasional završavao kao vicešampion. Međutim i kao takav, klub je ostvario učešće u Kupu Libertadores koji je kao prst u oko pogodio crveni deo Kalija, kada se 1989. godine pehar Oslobodioca Amerike našao u rukama najvećeg kokainskog barona, Pabla Eskobara.

Početkom devedesetih po prvi put sukobi su se preneli van granica Kolumbije, ali bukvalno. U okviru Libertadoresa ovi klubovi su se prvo sukobili u grupi koju su još delili sa dva kluba iz susedne Venecuele i koji su imali samo ulogu posmatrača. Zatim su se ponovo sreli u četvrtfinalu, prvi meč u Kaliju završen je 0:0, a drugi susret nije se igrao u Medeljinu, već u Majamiju, da onom pravom Američkom, u kome je Nasional trijumfovao sa 2:0. Tokom poslednje decenije dvadesetog veka broj titula bio je jednako raspoređen, tri za Nasional (1991,1994 i 199) i tri z Ameriku (1990, 1992 i 1996/97), ali za Đavole usledio je još jedan težak udarac i poslednji trzaj ka glavnom cilju, ponovo im je u finalu izmakao trofej kontinentalnog šampiona i ponovo protiv Rivera koji ih je porazio kao i 1986. godine.

Ulaskom u novi milenijum do danas, pogotovo u poslednjih desetak godina, Nasional je, može se reći, ušao u drugo zlatno doba, postao je čak devet puta šampion države što ga je stavilo na sam vrh kolumbijskog fudbala, između nacionalnih titula ponovio se uspeh na internacionalnoj sceni gde su 2016. godine drugi put poneli pehar Oslobodioca Amerike. S druge strane, Amerika je pet puta ostavila ime na nacionalnom trofeju, uglavnom s početka ovog milenijuma, a poslednji put 2019. godine u formatu Klausura.

Poslednji sukob u nekom internacionalnom takmičenju dogodio se 2002. godine u osminifinala Kopa Sudamerikana, gde su Zeleni u oba meča bili uspešniji ukupnim rezultatom 3:1 (1:0, 2:1). Sukob ovih klubova po prvi put se prekinuo 2012. godine kada su Đavoli po prvi put u istoriji ispali u niži rang takmičenja gde su boravili narednih šest sezona.

Do danas ovaj vanvremenski klasik igrao se čak 268 puta, 94 puta slavila je Amerika, dok Nasional ima dve pobede manje, a 80 puta susret je završen nerešenim ishodom. Što se tiče titula Zeleni iz Medeljina poseduju 16, dok Đavoli imaju dve manje, dakle poprilično ujednačeno rivalstvo, ali onaj trn u oku crvenog dela Kalija ne prestaje da iritira – trofej Oslobodilaca Amerike koji je pripao dva puta ljutom rivalu.

U prvom delu ovogodišnje Aperture, Atletiko Nasional je bio treći, a tim iz Kalija sedmi. Pre nešto više od mesec dana ova dva kluba igrala su u Medeljinu. Rezultat je bio izjednačen – 2:2. Vergara i Sijera su postigli golove za goste iz Kalija, koji su vodili do 81. Minuta, ali je onda usledio foto-finiš domaćina. Andrade je smanjio, da bi Rovira u četvrtom minutu sudijske nadoknade doneo bod timu iz Medeljina.

KOLUMBIJA, APERTURA – ČETVRTFINALE PLEJ-OFA (PRVI MEČEVI)

Subota

23.30: (2,50) Ekvidad (2,90) Deportivo Kali (3,00)

Nedelja

02.00: (2,50) Amerika Kali (3,10) Atletiko Nasional (2,80)

Ponedeljak

00.05: (2,20) Žunior (3,00) Deportivo Tolima (3,45)

02.10: (2,85) Deportivo Pasto (2,90) Santa Fe (2,60)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.