Izvor: MozzartSport.com, 18.Jul.2020, 19:29

Kad učenik uhvati učitelja u zamku, a najtvrđa odbrana Italije zaustavi najluđi napad Evrope (VIDEO)

Našao se lek i za Atalantinu ofanzivu

Ako je Atalanta sinonim ove sezone u italijanskom fudbalu za atrakciju, golove, napadački fudbal i ubedljive pobede, onda je Verona među „malim“ klubovima nešto potpuno suprotno. Isto u pozitivnom stilu.

Ekipa koja se letos vratila u Seriju A je prema prognozama bila jedan od glavnih kandidata za ispadanje. Bez velikog budžeta, poznatih imena i sa mnogim igračima koji su bili rizična opklada. Ispostavila se kao jedno od >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << najprijatnijih iznenađenja. Ponajviše zaslugom hrvatskog stručnjaka Ivana Jurića.

Verona je možda nejneugodniji protivnik od malih timova u Seriji A. Primili su samo 42 gola na 32 utakmice i bolju odbranu od njih imaju samo Inter, Juve i Lacio. A složićete se da je njima koji se bore za titulu mnogo lakše da ostvare takav defanzivni učinak nego maloj Veroni. Jurićev tim igra strahovito ozbiljnu defanzivu koja je do tančina taktički dobro organizovana. Pride su lansirali čudo od štopera Maraša Kumbulu (30 miliona, traže ga veliki klubovi), drugog štopera Amira Rahmanija su već prodali Napoliju za nekih petnaestak miliona, a zadnjeg veznog Sofijana Amrabata je kaparisala Fiorentina za desetak miliona evra. Sve je to velika zasluga Jurića i njegovog fudbala.

Jurić je trenerski posao učio baš od Đan Pjera Gasperinija, tvorca današnje Atalante. Gasp ga je prvo trenirao u Đenovi gde je Hrvat bio neumorna radilica ekipe, a potom ga je posle završetka igrače karijere odveo u Inter da mu bude pomoćnik. U tandemu su kasnije otišli u Palermo da bi Jurić potom strpljivo počeo da gradi samostalnu karijeru kroz Mantovu, Krotone, Đenovu koju je vodio u tri mandata i sada je konačno zablistao u Veroni.

Danas su se učitelj i učenik sastali da odmere čiji fudbal je bolji i završeno je bez pobednika – 1:1. Verona je jedina ekipa uz Juventus koja je u poslednjih 14 mečeva u svim takmičenjima zaustavila Atalantu i sprečila je da pobedi.

Iako je Gasperini u prošlom kolu u lombardijskom derbiju protiv Breše odmarao većinu najboljih igrača i čuvao ih za Veronu jer je znao koliko je to tvrd protivnik, nije uspeo da pobedi. A osim povređenog Iličića, počeo je sa najjačom postavom, Zapatom, Gomezom, Malinovskim Pašalićem, ultraofanzivnim bekovim Hateburom i Gosensom... Uzalud, Verona je izdržala sve atake. Napadala je Atalanta više i igrala bolji fudbal, ali se na poluvreme otišlo bez golova.

Kada je Zapata na početku drugog poluvremena iskoristio kardinalan kiks Guntera i pogodio za vođstvo, delovalo je da je Atalantin napad ipak previše za Veroninu odbranu. Postavnovi klupski rekord jer je ovo bila 22. uzastopna utakmica u Seriji A na kojoj je Atalanta dala gol. Poslednji put mrežu nisu zatresli u novembru protiv Sampdorije.

Ali, Verona je mnogima ove sezone u ekspresnom roku pokazala da ima oružje i da napadne kad treba. Golini je odbranio prvu šansu ali kod druge je slabo intervenisao i odbio loptu na nogu Pesini koji je izjednačio. Reč je o još jednomn Veroninom otkriću sezone koje jure veliki klubovi, ali je on zapravo pozajmljen igrač u vlasništvu kluba kojem je danas zatresao mrežu.

Krenula je Atalanta posle toga ka drugom golu, ali je se Verona odbranila. Učenik je uhvatio učitelja u zamku, ali oba mogu da budu prezadovoljni sezonom koju imaju. Atalanta će sigurno u Ligu šampiona, a Verona je daleko od borbe za opstanak koja joj je predviđana.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.