Kad će Srbija shvatiti: Revolucija u BiH fudbalu – ugledaju se na Hrvate

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 15:41

Kad će Srbija shvatiti: Revolucija u BiH fudbalu – ugledaju se na Hrvate

Na pomolu je istorijska promena sistema takmičenja u fudbalu Bosne i Hercegovine.

Premijer liga BiH će sa trenutnih 12 smanjiti broj klubova u svom elitnom rangu na deset.

"Najavljujem otvaranje sportske rasprave i debate te traženje mišljenja sportske javnosti i klubova o ideji da Premijer ligu BiH smanjimo da bude Liga 10. Smatramo da bi time podigli kvalitetu fudbala, a i liga bi imala bolju infrastrukturu. To bi omogućilo i veći broj derbija", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik FS BiH Vico Zeljković za Arenu Sport.

U šampionatu BiH trenutno se igraju 33 kola. Nakon što se dvokružno odigraju 22 kola, domaćini se u poslednjoj trećini odlučuju Bergerovim tablicama.

Najavljenom promenom će se BiH liga po uzoru na hrvatski HNL igrati četvorokružno, s ukupno 36 kola.

Očekuje se da se smanjenje lige BiH i promena formata objavi na predstojeće leto, a da se takvo prvenstvo BiH prvi put igra od sezone 2025/2026.

BiH liga je već krenula u tom smeru skraćenjem zimske pauze.

Što se tiče već pokrenutog procesa smanjenja lige, to je nastavak onog što je počelo 2015.

Tada je FS BiH smanjio prvu ligu sa 16 na 12 klubova.

Nekoliko godina kasnije jedan klub iz BiH je prvi put zaigrao grupnu fazu evro-kupova.

Čelnici BiH fudbala ne kriju da im je u tome uzor hrvatska HNL liga, koja više od decenije egzistira u pomenutom formatu.

On se pokazao kao veoma uspešan u svim segmentima, od podizanja kvaliteta domaćih ekipa do veće gledanosti prvenstvenih mečeva i rasta marketinških prihoda.

Tako je FS Hrvatske pre dve godine potpisao najunosniji ugovor o TV pravima u istoriji na ovim prostorima vredan čak 44.000.000.

Primera radi, na leto 2021. Superliga Srbije je sa TV Arenom sport dogovorila ekskluzivna prava prenosa za 24.000.000 evra.

A s obzirom da hrvatska liga ima deset klubova, a srpska 16, jasno je da svaki klub iz Hrvatske dobija znatno više novca od TV prava od naših superligaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.