Jovan Jovanović Zmaj dobija spomenik u Beogradu, Mirović na čelu odbora za gradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2022, 18:01

Jovan Jovanović Zmaj dobija spomenik u Beogradu, Mirović na čelu odbora za gradnju

Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju biće podignut u Beogradu na uglu Zmaj Jovine ulice i Obilićevog venca, rečeno je danas na konstitutivnoj sednici odbora za podizanje tog spomenika.

Sednicom je predsedavao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je rekao da je počastvovan što su ga Skupština Grada Beograda i zamenik gradonačelnika Goran Vesić odredili za predsednika Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju u Beogradu.

Naveo je da je na sednici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << između ostalog, odlučeno da se u pozivnom konkursu definišu uslovi i pozovu autori koji će u narednih šest meseci dostaviti svoja rešenja.

"Nakon toga žiri će odabrati najuspešnije rešenje, čime ćemo i okončati prvu fazu", rekao je Mirović, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Podsetio je da je Jovan Jovanović Zmaj bio jedan od najuglednijih Srba iz Vojvodine u 19. veku i dodao da ga mnoge generacije poznaju kao dečjeg pesnika, ali da je on bio i nacionalni delatnik i kum Svetozara Miletića.

"Održali smo sednicu odbora na dan kada je 1826. godine rođen Svetozar Miletić", dodao je Mirović.

Vesić je izrazio zadovoljstvo što će Beograd dobiti spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju, koji je inače deset godina živeo u Beogradu i radio kao dečji lekar.

"Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju nije običan spomenik. To je spomenik jednom od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i našeg društva. Spomenik koji govori o povezanosti Vojvodine i ovog dela Srbije, koje zajedno čine celinu u okviru srpskog naroda", rekao je Vesić.

On je naglasio da Grad Beograd veliki značaj pridaje negovanju kulture sećanja, kao i to da je Zmaj samo jedan od književnika koji će dobiti spomenik u narednom periodu u Beogradu.

"Osim Zmaja, spomenike će dobiti i Vasko Popa, Miloš Crnjanski i Meša Selimović, za čiju izradu smo već raspisali konkurs. Tokom februara spomenik će dobiti Aleksandr Deroko, Petar Nikolajevič Moler, prvi predsednik Srpske vlade – vojvoda iz Prvog i Drugog srpskog ustanka", rekao je Vesić.

Spomenik će, dodao je, dobiti i Dijana Budisavljević, Branko Pešić i Duško Radović.

Kako je rekao, na ovaj način pokazujemo da poštujemo svoju istoriju i da cenimo ljude koji su doprineli razvoju naše kulture.

"Trudimo se da ih ne zaboravimo jer tako pokazujemo koliko nam je važno postojanje naše istorije, kulture i očuvanje naše tradicije", rekao je Vesić.

Konstitutivna sednica Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju održana je u Starom dvoru, a prisustvovali su joj zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, gradski urbanista Marko Stojčić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković, direktorka Urbanističkog zavoda Grada Beograda Vesna Tahov...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Beograd dobija spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju, na čelu odbora za gradnju Igor Mirović

Izvor: Radio 021, 23.Feb.2022, 08:05

Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju biće podignut u Beogradu na uglu Zmaj Jovine ulice i Obilićevog venca, rečeno je na konstitutivnoj sednici odbora za podizanje tog spomenika.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.