Izvoz povrća veći nego uvoz u Zapadnobačkom okrugu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2019, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz povrća veći nego uvoz u Zapadnobačkom okrugu

Sudeći po podacima Regionalne privredne komore u Somboru, tokom prošle i pretprošle godine u Zapadnobačkom okrugu više smo izvozili, nego uvozili povrća. Plastenička proizvodnja znači raniju berbu, ali podrazumeva i veće troškove za zagrevanje. 

Proizvođači kažu da su cene rane proizvodnje povrća više u odnosu na proizvode sa otvorenog, jer kvalitet i brzina plodonošenja omogućava prve kupce i bolji plasman. U Sonti smo posetili najvećeg uzgajivača prvog povrća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz plastenika, koji očekuje dobru sezonu.

Domaća salata, spanać ili mladi luk kao prvo povrće je traženo, ali manje nego lani u ovo doba, ističe Josip Ignjac iz Sonte, koji se plasteničkom proizvodnjom povrća bavi trinaest godina. Ipak, sezona je na početku, pa očekuje bolju potražnju. Iz osam plastenika godišnje dobije više od tri tone raznog povrća, ali dodaje da je prodaja na pijacama teška borba sa niskim cenama u trgovinama.

"Ne prskamo povrće insekticidima ni pesticidima. Sve radimo ručno i maksimalno izbegavamo zaštitu. Želimo da su naši proizvodi zdravi i da nam se kupci vraćaju", kazao je Josip Ignjac, povrtar iz Sonte.

"Rasade su nam najskuplje, jer ih sami proizvodimo. Ako nemaš dobru rasadu ne može se ništa kvalitetno raditi", izjavio je Vera Ignjac.

Povrtari iz Sonte kažu da je teško odgovoriti na pitanje, da li više jedemo povrće iz uvoza ili kupujemo domaće. O izvozu ovi povrtari i te kako razmišljaju, ali za to su potrebna dodatna ulaganja.

"Nemamo se kome u selu obratiti kako bi dobili sve informacije. Sa druge strane, nema nekog organizovanog otkupa, pa da nam bar neko dođe i kaže, "trebaju nam određene količine tog i tog povrća", a mi da donesemo. To bi nam bilo lakše", dodala je Vera Ignjac.

"Trudimo se da izađemo sa robom među prvima na tržište. Bude teško, jer nemamo grejanje u plastenicima. Bilo bi nam lakše da smo u to investirali, ali još uvek nismo", kazao je Josip Ignjac.

U Reginalnoj privrednoj komori Sombor ističu da se iz Zapadnobačkog okruga višestruko više izvozilo povrća tokom 2018-te i 2017-te, nego što se uvozilo. Izvoz luka, krompira, krastavca i ostalog mahunastog svežeg ili rashlađenog povrća tokom prošle godine bio je više od 2.500 tona u vrednosti oko 700.000 evra, dok je uvoz povrća iznosio oko 420 tona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.