Izvor: MozzartSport.com, 01.Maj.2021, 22:51

Istorija je ispisana: Grbić isprašio Trentino, Zaksa na krovu Evrope

Nekadašnji selektor Orlova postao prvi srpski stručnjak koji je osvojio titulu najboljeg tima Starog kontinenta. U finalu Lige šampiona poljski tim pregazio favorizovanu ekipu iz Trenta za koju su igrali Srećko Lisinac i Marko Podraščanin – 3:1 (25:22, 25:22, 20:25, 28:26)

Nova stranica odbojkaše istorije je ispisana. Nikola Grbić je doneo poljskom vicešampionu Zaksi prvu titulu prvaka >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Evrope. U velikom finalu Lige šamoiona u Veroni, tim iz Keđežina je pobedio favorizovani Trentino sa 3:1 (25:22, 25:22, 20:25, 28:26) posle više od dva sata i 10 minuta igre. Legedarni as, nekada najbolji odbojkaš planete postao je prvi srpski sturčnjak koji se okitio najvažnijim peharom na tlu Starog kontiennta.

Malo ko je pre početka davao šansu Zaksi da može u konkurenciji italijanskih i ruskih divova da stigne do pehara, ali Nikola Grbić nije tako mislio. Padali su branilac krune Lube u četvrtfinalu, moćni Zenit i Kazanja, nekadašnji četvorostruki uzastopni šampion Evrope u polufinalu, i najzad u Veroni pao je i tim iz Trenta.

Grbić je pre 12 godina kao tehničar doneo Trentinu prvu titulu šampiona Evrope. Kasnije su usledila još dve vezane, ali bez našeg maestra, a sada je nekadašnji klub osujetio da stigne do četvrte titule prvaka Evrope, prve posle pune decenije.

Vratio se Nikola Veliki u Veronu, u tim u kojem je počeo trenersku karijeru, a koji je napustio pre dve sezone. Zaksa je izgubila primat u Poljskoj. Prošlog meseca je Jastržebski napravio iznenađenje, u dva meča finala plej-ofa dobio Zaksu, ali onaj najvrednije trofej ide u ruke Grbiću i Zaksi.

Na krimila udarnog trija Kamila Semenjuka, Lukaša Kažmareka i Aleksander Slivke, uz odličnog Dejvida Smita i Jakuba Kočanovskog, poilsjki vicešampion je igrao kao u transu, pogotovo u prva dva seta. Trentino je bolje otvaao setove, vodio na počecima, ali kako se utakmica zahuktavala, tako je Grbićev tim bio sve bolji. Sjajno je tim vodio na terenu iskusni francuski tehničar Benžamin Tonuti. Povezivao je svoje napadače, osujetio blok, najače oružjem Trenta u kome su bili srpski srednji blokeri Marko Podraščanin i Srećko Lisinac. U većem delu mečea zauustavljen je holandski korektor Nimir Abdel Aziz i brazulski as Rikardo Lukareli.

U prvom setu je egal bio do 21:21, kada je Zaksa napravila seriju 3:0 i preko Kažmareka i Semenjuka dobila prvi set. U drugom setu, serijom 7:1, poljski tim se sjajnim servisima i blokom odlepiio na 17:13 i rutinski uspeo da povede 2:0.

21.00: (7,75) Valensija (4,80) Barselona (1,40)

Očekivao se odgovor Trentuno, i to se dogoodilo. Trostuki šampion Evrope zaigao je na sve ili ništa. Korektor Abdel Aziz i Lukareli su počeli da igraju kao znaju, proradio je i blok, tehničar Simone Đaneli je bio sve bolji, pa je Trentino serijom 4:0 prelomio set. Od 14:14 stigao je do 18:14 i rutinski dobio set za smanjenje rezultata na 2:1. Abdel Aziz je postigao sedam, a Lukareli šest poena u četvetom periodu igre.

Na krilima osvojenog trećeg seta, Trentino je u četvtom zaigrao mnogo bolje. Lukareli i Abdel Aziz su pogađali u serijama. Sredino četvrtog perioda igre, tim iz Trenta pravi tri poena razlike 15:12. Činilo se da idemo u peti set, ali Zaksa se ne predaje, ne želi u taj-brejk. Poljski tim izjednačuju na 19:19. Igralo se poen za poen, a u finišu više nerava imali su odbojkaši Zakse i doneli istorjsku titulu klubu. Prvi put su poveli posle dužeg vremena sa 24:23, nisu iskoristili tri meč lopte, ali je četvrta bila sreća za veliku pobedu i titulu.

U ove konkurencije dobili smo nove vladara Evrope koji su prvi put osvojili tron Evrope. U konkurenciji dama, Konljeano predvođen maestralnom Paolom Egonu dobio je posle dva i po sata atomske odbojke Vakifbank Maje Ognjenović i Milena Rašić sa 3:2 u setovima.

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Istorija je ispisana: Grbić isprašio Trentino, Zaksa na krovu Evrope (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 01.Maj.2021

Nekadašnji selektor Orlova postao prvi srpski stručnjak koji je osvojio titulu najboljeg tima Starog kontinenta. U finalu Lige šampiona poljski tim pregazio favorizovanu ekipu iz Trenta za koju su igrali Srećko Lisinac i Marko Podraščanin – 3:1 (25:22, 25:22, 20:25, 28:26)..Nova stranica odbojkaše...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.