Izvor: Nezavisne Novine, 09.Avg.2017, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IAAF diskvalifikovao jednog od favorita i razbjesnio javnost

Finale trke na 400 metara završilo je očekivanom pobjedom južnoafričkog atletičara Vejda Van Nikerka, ali svijet atletike više priča o nepravdi koja je učinjena predstavniku iz Bocvane Isku Makvali kojem je bio zabranjen nastup.

IAAF je ostao čvrst u svojoj odluci. Staza broj 7 ostala je prazna, na startu se nije pojavio momak iz Bocvane koji je bio jedan od najvećih kandidata za medalju.

Atletičaru je zabranjen nastup zbog straha od širenja želučanog virusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koji je napao njega, ali i još 30-ak drugih osoba koji su dio Svjetskog prvenstva u Londonu.

Makvala je u nedjelju izborio finale na 400 m kao prvi u svojoj polufinalnoj grupi, ali je u ponedjeljak imao mučninu te je otpao iz kvalifikacija na 200 metara. S obzirom da je još bilo na desetine sličnih slučajeva, organizator, ali i hotelsko osoblje, brzo je reagovalo te je nesretnog sportistu stavilo u karantin.

Nažalost, po njega, prema pravilima britanskog zdravstva zbog tako zaraznog virusa koji izaziva proljev i povraćanje te se lako širi Makvala je stavljen u karantin od 48 sati koji važi do srijede u 14 sati pa mu je zabranjen kontakt sa drugim osdobama kao i nastup u finalu na 400 m koje je bilo u utorak.

IAAF je u svojoj izjavi objasnio da je odluku donio u saradnji s ljekarima, da je s tim upoznao osobe iz Makvalinog tima, te da žali što nije mogao trčati, jer su "morali misliti na zdravlje drugih takmičara".

"Cijeli dan smo se borili da istina izađe na vidjelo. Još uvijek tvrdim da nisam bio bolestan i da me niko nije testirao. Sve je to vladina zavjera", rekao je bijesni Makvala koji je samo par sati prije ovoga tvrdio da ima trovanje hranom.

Inače, verzija organizatora se poprilično razlikuje.

"Kada smo mu rekli da ima virus želio je da ode, ali ga je jedan od mojih starijih članova osoblja zadržao, jer smo imali zarazu u hotelu. Nakon pregleda simptomi su ukazivali na virus sličan onima kakav su imali sportisti sa problemima sa želucem", objasnila je šef medicinske službe IAAF-a Pam Vening.

Odluka da Makvala ne može da trči u finalu podijelila je javnost, jedni tvrde da je to sramota i velika nepravda dok drugi podržavaju zabranu, jer smatraju kako je zdravlje važnije od sporta.

(Tportal.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.