Izvor: MozzartSport.com, 04.Avg.2021, 12:03

I sa 70 ga žele: Van Gal po treći put selektor Holandije

Što bi se reklo - bez starca nema udarca

Danima unazad se glasno spekulisalo, sada je zvanično - Luj van Gal je izašao iz fudbalske penzije kako bi po treći put u karijeri postao selektor Holandije!

Pokušavao je tamošnji Savez da nadogradi uspeh s Mundijala u Brazilu 2014. kada su Lale upravo vođene Van Galom uzele svetsku bronzu, ali jednostavno nije išlo. Ni Dani Blind, ni Ronald Kuman, a pogotovo ne Frank de Bur koji je za >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << kratko vreme doživeo još jedan trenerski fijasko na klupi Holandije, Van Gal je pristao da se vrati i pomogne svojoj zemlji i pored želje njegove supruge da ostane i uživa u penzijskim danima, s obzirom da za četiri dana puni 70 godina.

14. avgust, 21.00: (1,12) Ajaks (10,0) NEC (17,0)

Pred Van Galom je veliki posao jer je njegov nekadašnji učenik De Bur ostavio iza sebe skrhanu ekipu posle lošeg izdanja na Euru, igre i taktike koja nije bila dostojna velikana kakav je Holandija. Već 1. septembra nastavljaju se kvalifikacije za Mundijal u Kataru decembra 2022. godine, a gostovanje Norveškoj na startu predigre označen je kao krucijalan za direktan plasman.

Biće zanimljivo videti šta će prekaljeni trenerski as moći da uradi s ekipom koju će na raspolaganju imati samo dva dana pre utakmice s Norveškom, s obzirom da uskoro počinju klupske sezone širom Evrope, a prvi reprezentativni “prozor“ je upravo krajem avgusta i početkom septembra. Posle Norveške, Holandija će ugostiti Crnu Goru 4. i Tursku 7. septembra.

S Van Galom je ugovor potpisan upravo do kraja Mundijala naredne godine. Holandski mediji javljaju da je papirologija za realizaciju Van Galovog povratka na selektorsko mesto bila komplikovana za realizaciju s obzirom da on živi u Portugaliji, pa su zato postojale brige oko realizacije poreskih obaveza. Ali, sve je na kraju završeno srećno po obe strane.

Van Galu će pomoćnici u stručnom štabu biti Dani Blind, koji je bio kraj njega i u prošlom mandatu, te Henk Frejzer i Frans Huk. On je jedan od svega četiri trenera u istoriji holandskog fudbala koji su po triput bili selektori te zemlje. Osim Van Gala to su činili još Karel Kaufman, Rinus Mikels i Dik Advokat.

Zanimljivu je istoriju imao Van Gal sa holandskom reprezentacijom. Početkom veka nije uspeo da napravi veliki rezultat sa zlatnom generacijom. Treće mesto na Euru u svojoj zemlji i Belgiji, pa onda veliki debakl koji je doveo do toga da Holandija ne ode na Mundijal u Japan i Južnu Koreju 2002. godine. Ali, posle godina mučenja, odveo je Lale do bronze na Svetskom prvenstvu pre sedam godina i od tada sledi novi veliki pad ovog tima, koji je čak uspeo da ne ode na Euro 2016.

Van Galov poslednji posao u karijeri bio je upravo 2016, kada se rastao s Mančester junajtedom posle neuspešne saradnje. Nedugo po objavi odlaska u penziju javno je optužio uskoro prvog operativca Junajteda Eda Vudvorda da je na sve načine opstruisao njegov rad na Teatru snova i da zato rezultat nije ni mogao da bude bolji od jednog osvojenog FA kupa...

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.