Hamilton nije verovao ekipi, ali je POBEDIO: I to kako!

Izvor: Mondo, 04.Avg.2019, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamilton nije verovao ekipi, ali je POBEDIO: I to kako!

Dramatična trka u Mađarskoj i izvinjenje šampiona saradnicima.

Foto: Tanjug/AP/Laszlo Balogh

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je u nedeljnoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Mađarske.

Britanski as je u 67. krugu obišao do tada vodećeg Maksa Verstapena iz Red Bula, koji je krenuo sa pol pozicije. Britanac je odlično vozio i obišao Holanđanina, ali je pobedio i zahvaljujući odličnoj strategiji Mercedesa.

Aktuelni šampion >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je ostvario 81. pobedu u karijeri, a sedmu na Hungaroringu. To je bila osma pobeda Hamiltona u sezoni. Trku je završio za sat, 35 minuta, 03,796 sekundi.

Drugo mesto zauzeo je Verstapen, koji je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke. On je kroz cilj prošao sa 17,796 sekundi zaostatka. Treći je bio vozač Ferarija Sebastijan Fetel, koji je u završnici pretekao timskog kolegu Šarla Leklera. Fetel je imao 61,433 sekundi zaostatka.

Peto mesto zauzeo je Karlos Sainc iz Meklarena, šesti je bio Pjer Gasli iz Red Bula, a sedmi Kimi Raikonen iz ekipe Alfa Romeo. Vozač Mercedesa Valteri Botas zauzeo je osmo mesto, Lando Noris iz Meklarena bio je deveti, a Aleksandar Albon iz ekipe Toro Roso bio je 10.

Foto: Tanjug/AP/Laszlo Balogh

Verstapen je krenuo sa pol pozicije i sačuvao prvo mesto, a odlično je startovao Hamilton, pretekao je Botasa, koji je grešio na kočenju i zauzeo drugo mesto. Botasa je ubrzo pretekao i Lekler, a u drugom krugu i Fetel, pa je vozač Mercedesa, koji je imao problema sa bolidom posle kontakta sa Leklerom, pao na peto mesto.

U šestom krugu Botas je morao u boks na zamenu prednjeg krila i guma, a na stazu se vratio kao poslednji, 20. Verstapen je u sedmom krugu stekao 2,3 sekunde prednosti nad Hamiltonom, a iza su vozili Lekler, Fetel, Saing, Noris, Raikonen i Gasli.

U međuvremenu, Hamilton je smanjio zaostatak na dve sekunde, ali je Verstapen sigurnom vožnjom čuvao prednost. Meklarenovi vozači Sainc i Noris držali su peto i šesto mesto, Rikardo se popeo na 15. a Botas na 15. mesto.

Dvojac ekipe Toro Roso vodio je zanimljivu borbu, iz koje je bolji izašao Kvjat i u 19. krugu preuzeo 11. mesto.

Hamilton je vozio najbrži krug i smanjio zaostatak na 1,4 sekunde, a iza njih sa 18 sekundi zaostatka bio je Lekler. Grožan je otišao u boks i vratio se na stazu kao 16. Rikardo je pokušavao da pretekne Magnusena za 12. mesto, a iza je vozio Botas.

Vodeći u generalnom plasmanu je smanjio zaostatak ispod sekunde za Verstapenom, koji je u dva navrata rekao ekipi da gubi tempo. U 26. krugu Holanđanin je otišao u boks i na stazu se vratio kao drugi, ispred Leklera. Hamiltonu su iz ekipe poručili da pojača tempo kako bi izbio ispred Verstapena po izlasku iz boksa, na šta je Britanac odgovorio da ne može brže.

Foto: Tanjug/AP/Laszlo Balogh

Lekler je u 28. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na kao četvrti. U međuvremenu Rikardo se popeo na 10. a Botas na 12. mesto. Hamilton je u 32. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao drugi, sa 6,2 sekunde zaostatka u odnosu na Verstapena. Botas je uspeo da obiđe Rikarda i popeo se na 11. mesto, a ubrzo i Magnusena koji je bio ispred.

Hamilton je na svežijim gumama uspeo da smanji zaostatak na 1,5 sekunde, a u 35. krugu prišao je na pola sekunde. Britanac je u jednoj krivini pogrešio, ušao je široko i Verstapen je pobegao na 1,2 sekunde.

U 39. krugu Hamilton je napao Verstapena, zasmetao je Rikardo, koga su obišli za ceo krug, pa je Holanđanin ostao prvi. Ubrzo je ponovo pokušao, izašao je ispred Verstapena, ali je na kratko izašao sa staze, pa mu je vozač Red Bula odmakao.

U 40. krugu Fetel je otišao u boks i vratio se na stazu iza timskog kolege na četvrto mesto. Verstapen je odmakao na 1,9, Hamilton je pitao ekipu šta treba da radi, a na njihov odgovor da nastavi tako, rekao je: "Ne mogu da nastavim da ga pritiskam".

Botas je otišao na zamenu guma i pao je na 12. mesto, a u 49. krugu isto je učinio i Hamilton i na stazu se vratio ispred Leklera, a iza Verstapena. On je pitao ekipu da li je to bila dobra odluka, a odgovorili su mu da ima dobar tempo. Britanac je vozio najbrži krug i smanjio je zaostatak na 15,5 sekundi.

Hamilton se iznenadio kada su ga obavestili o vremenima koje je postizao Verstapen, a iz ekipe su mu rekli da predviđaju da će obići Holanđanina u poslednjem krugu. On je iz kruga u krug bio najbrži na stazi, u 60. je imao 11,1 sekundu zaostatka. Pitao je u kakvom će stanju biti gume do kraja, a iz boksa su mu odgovorili: "Nema veze, samo daj sve od sebe".

Osam krugova do kraja, zaostatak je iznosio osam sekundi.

Verstapen je zatim rekao ekipi: "Gume su mrtve", a Hamilton mu se primakao ispod sekunde. Petostruki svetski šampion uspeo je da obiđe Verstapena u 67. krugu i preuzeo je vođstvo. Krug kasnije Fetel je uspeo da pretekne Leklera za treće mesto. Versapen je zatim otišao na zamenu guma kako bi osvojio dodatni bod za najbrži krug, što mu je na kraju i uspelo.

Foto: Tanjug/AP/Laszlo Balogh

Po prolasku kroz cilj, Hamilton se izvinio ekipi što je posumnjao u strategiju oko ulaska u boks i rekao da je zahvalan na takvoj odluci Mercedesa.

U šampionatu Formule 1 sledi pauza, a takmičenje se nastavlja 1. septembra trkom za Veliku nagradu Belgije.

/Poredak vozača i konstruktora u šampionatu Formule 1 posle današnje trke za Veliku nagradu Mađarske/

Vozači:

1. Luis Hamilton (Velika Britanija) 250

2. Valteri Botas (Finska) 188

3. Maks Verstapen (Holandija) 181

4. Sebastijan Fetel (Nemačka) 156

5. Šarl Lekler (Monako) 132

6. Pjer Gasli (Francuska) 63

7. Karlos Sainc (Španija) 58

8. Kimi Raikonen (Finska) 31

9. Danil Kvjat (Rusija) 27

10. Lando Noris (Velika Britanija) 24

11. Danijel Rikardo (Australija) 22

12. Lens Strol (Kanada) 18

13. Kevin Magnusen (Danska) 18

14. Niko Hulkenberg (Nemačka) 17

15. Aleksandar Albon (Tajland) 16

16. Serhio Peres (Meksiko) 13

17. Roman Grožan (Francuska) 8

18. Antonio Djovinaci (Italija) 1

19. Robert Kubica (Poljska) 1

Konstruktori:

1. Mercedes 438

2. Ferari 288

3. Red Bul 244

4. Meklaren 82

5. Toro Roso 43

6. Reno 39

7. Alfa Romeo 32

8. Rejsing Point 31

9. Has 26

10. Vilijams 1

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.