Izvor: MozzartSport.com, 29.Nov.2020, 00:04

Gruzija odigrala za Srbiju, Šermadini i Šengelija školovali Fince

Skandinavci propustili priliku da pobegnu sa začelja i poguraju Srbiju ka ambisu

Gruzini su u trećem kolu, a drugom kvalifikacionom prozoru, nadigrali selekciju Finske (91:85), nalaze se na čelu Grupe E u kojoj je i reprezentacija Srbije koja je doživela šokantan poraz od Švajcarske i zagorčala sebi život.

Selekcija Gruzije automatski se kvalifikovala za šampionat Evrope kao jedan od domaćina uz Češku, Nemačku i Italiju, ali kroz kvalifikacioni ciklus dokazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << da joj je svakako mesto na najvećoj smotri Starog kontinenta i da bi vrlo verovatno i da nema zagarantovano učešće izborila plasman na Evropsko prvenstvo.

U većem delu susreta Gruzija je bila bolji rival i trijumfom nad Finskom zadržala je maksimalan učinak. Najiskusniji i godinama najbolji igrači kavkaske zemlje, Giorgi Šermadini i Tornik Šengelija, preuzeli su veći deo tereta i odgovornosti u bitnim trenucima. Šermadini je bio najistaknutiji pojedinac na meču, ubacio je 27 poena, sakupio 10 skokova i podelio tri asistencije. Šengelija je uz 19 poena pokupio i osam skokova.

Kod Finaca se istakao Sasu Salin sa 22 poena (4/6 za tri poena). Dvocifreni su bili i Elijas Valtonen sa 13 poena, a po 12 su ubacili Šon Haf i Džamar Vilson, bivši košarkaš Partizana.

Nije Srbija jedini favorit koji je razočarao. Reprezentacija Španije poražena je drugi put u kvalifikacijama. Izrael je na krilima Tamira Blata i Gala Mekela slavio 95:87 i sačuvao besprekoran učinak. Prošarani španski sastav Serhija Skariola nije bio u stanju da parira raspucanim Izraelcima.

Neverovatno je izraelski nacionalni tim šutirao protiv Španaca i upravo je zahvaljujući visokim procentima šuta izvojevao pobedu. I za dva i za tri poena Izraelci su šutirali preko 50% (12/23 za tri, 21/34 za dva), a malo je falilo da budu perfektni sa linije za slobodna bacanja (17/18), ali je Idanu Zalmansonu zadrhtala ruka. Španci bez najvećih zvezda nisu uspeli da pariraju raspoloženom protivniku, a najefikasniji u porazu bio je Kino Kolom sa 24 poena na koje je dodao i pet asistencija. Nije organizator igre Valensije imao pravu potporu od ostalih saigrača.

U pobedničkom sastavu najefikasniji je bio Tamir Blat sa 21 poenom. Nije sin Dejvida Blata gledao samo koš, već je i razigravao saigrače, a o tome govori podatak da je podelio devet asistencija i stao nadomak dabl-dabl učinka. Gal Mekel, bivši košarkaš Crvene zvezde, meč je završio sa 18 poena, pet asistencija i četiri skoka.

Reprezentacija Slovenije, aktuelni evropski šampion, zadržala je prvu poziciju u grupi F. Slovenci su u okrnjenom sastavu nadigrali Ukrajinu (84:73), a da branilac evropske titule slavi najzaslužniji je bio Jaka Blažič koji briljira čitave sezone. Bivši bek Crvene zvezde, a sada igrač Cedevita Olimpije, ubacio je 23 poena, dodao 10 skokova i poveo svoju zemlju ka trijumfu. Potvrdio je Blažič da je u fantastičnoj formi, a pre nekoliko dana izabran je za MVP-ja Jadranske lige.

Rusija je demolirala Estoniju (84:56), Poljaci su pregazili Rumune (91:61), a utakmica između Austrije i Mađarske je odložena.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.