Godina rezervisana za legende

Izvor: RTS, 01.Jan.2015, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina rezervisana za legende

Nekada smo uzdisali sa svakim Anrijevim dodirom sa loptom, smejali se Rivaldovom foliranju, nekada su nas Žuninjove "bombe" bacale na pod, odrastali smo uporedo sa Gigsom i Sedorfom... Sada je došlo vreme da ovi, i još neki, velikani kažu zbogom fudbalu... Читај ми!

Fudbal 1 Junajtedu samo bod protiv Stouka

2 Ćurčić: Najopasniji smo kad nas otpišu

3 Buđenje uz Premijer ligu

4 Godina rezervisana za legende

5 "Alarmantno, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne i beznadežno"

U godini koja je za nama, fudbalski svet je ostao siromašniji za nekoliko istinskih velikana ove prelepe igre, i ljudi koji su zauvek ostavili svoj pečat u istoriji fudbala.

Tjeri Anri

Čarobnjak kojeg su uvek više cenili u Engleskoj, gde se izborio za status legende igrama u dresu Arsenala, nego u rodnoj Francuskoj.

Bez dileme, najbolji potez u karijeri Arsena Vengera – koji je daleke 1999. godine doveo golobradog mladića, tada iz Juventusa, u Arsenal.

Anri je u blistavoj karijeri postigao 228 golova na 377 mečeva u dresu "tobdžija", a sa Barselonom je osvojio toliko željenu Ligu šampiona.

Poslednjih godina "za hleb" je zarađivao u Americi, gde je nastupao za Njujork Red bulse.

U dresu "galskih petlova", koje je pogurao (bukvalno, rukama) na Mundijal u Južnoj Africi 2010. godine, odigrao je 123 utakmice i postigao 51 gol.

Rivaldo

Vitor Borba Fereira, poznatiji kao Rivaldo, jedna je od najprepoznatljivijih "desetki" u proteklih 15 godina. Najbolje godine je proveo u Barseloni i Milanu.

Osvajao je pehare u Brazilu, Španiji, Ligi šampiona, Grčkoj, Uzbekistanu, a 2002. godine osvojio je sa Brazilom Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji.

Pamtimo njegove makazice protiv Valensije, još više foliranje na Mundijalu 2002. godine, njegovo fudbalsko "istraživanje" u Uzbekistanu i Angoli...

Havijer Zaneti

Dugogodišnji kapiten Intera, Havijer Zaneti, kojem su navijači Intera nadenuli nadimak "traktor", okončao je karijeru posle 862 meča u crno-plavom dresu. Zaneti je iz argentinskog Banfilda stigao u Inter 1995. godine, a upisao je čak 145 nastupa u dresu Argentine, čime je postao rekorder "gaučosa".

Zaneti je osvojio pet titula šampiona Serije A sa Interom, kao i Ligu šampiona 2010. godine. 

Karles Pujol

Od 2014. godine na terenima ne vidimo ni lepršavu frizuru Karlesa Pujola. Borbeni defanzivac Barselone, jedan od najboljih štopera u prethodnih 15-ak godina, okačio je kopačke o klin zbog brojnih povreda u poznim igračkim godinama, a ostaće upamćen kao čovek koji je odigrao više od 100 mečeva u dresu španske reprezentacije i kao čovek koji je deset godina nosio kapitensku traku na Nou kampu.

Pujol je osvojio šest titula u Primeri, tri puta Ligu šampiona, kao i nekoliko nacionalnih i internacionalnih kupova.

Klarens Sedorf

Magični Holanđanin ide u istoriju fudbala kao jedini čovek koji je osvajao Ligu šampiona tri puta – sa tri različita tima – Ajaksom, Realom i Milanom.

Sedorf je karijeru započeo u Ajasku i bio član fenomenalne generacije koja je 1995. godine osvojila Ligu šampiona: Van der Sar, Deni Blind, braća De Bur, Edgar Davids, Overmars, Kiki Musampa, Klajvert, Rajkard, Finidi Džordž...

Nakon Ajaksa, Sedorf je igrao kratko u Sampdoriji, odakle se preselio u Madrid i sa Realom još jednom osvojio najelitnije evropsko klupsko takmičenje. 

Nakon "kraljevskog kluba", Sedorf se vratio u Italiju, ali ovaj put u grad mode – Milano. Obukao je dres Intera, ali ga nije dugo nosio pošto ga je Inter, u jednom od najbesmislenijih transfera u istoriji fudbala, poslao u Milan, u zamenu za Frančeska Kokoa. 

Sa Milanom je Sedorf osvojio i treći put Ligu šampiona, nakon čega se oprobao u brazilskoj ligi, gde je igrao za Botafogo.

Rajan Gigs

Možda nije najspektakularniji fudbaler u istoriji ove igre, ali je jedan od onih koje najviše poštuju. Lojalan jednom klubu od 12. godine, Rajan Gigs je imao karijeru kakva se samo poželeti može.

Velšanin je za Mančester junajted odigrao 672 utakmice, a sa "đavolima" je osvojio 12 premijerligaških titula, dve Lige šampiona, četiri FA kupa...

Huan Sebastijan Veron

I Veron je igrao u Mančester junajtedu, ali taj period bi najradije zaboravio. Međutim, uprkos neuspešnim epizodama u Mančesteru (u koji je došao za tada neverovatnih 28,5 miliona funti) i u Čelsiju (15 miliona), Veron se izborio za svoje mesto među fudbalskim velikanima.

Sa Laciom je osvojio triplu krunu na početku novog milenijuma, a u Estudijantesu, u kojem je ponikao i u kojem je završio karijeru, ima božanski status.

Žuninjo Pernambukano

Vrlo je teško dati odgovor ko je najbolji izvođač "slobodnjaka" u istoriji fudbala. Ako bismo rekli Siniša Mihajlović, ne bismo bili daleko od istine. Isti slučaj je i sa Žuninjom, od čije strahovite desnice su strepeli golmani širom sveta.

Žuninjo je osam godina proveo u Lionu, čiju je kapitensku traku nosio, sa kojim je osvojio sedam šampionskih titula u Francuskoj. Na 248 mečeva u dresu Liona, postigao je 75 (spektakularnih) golova.

Nakon Liona, Žuninjo je nastupao za Al Garafu, Vasko i Njujork, pre nego što je fudbalu rekao zbogom.

Erik Abidal

Bez dileme jedan od najhrabrijih i najpožrtvovanijih fudbalera u skorijoj istoriji. Eriku Abidalu je u martu 2011. godine otkriven rak jetre, a Francuz je nepuna tri meseca kasnije – igrao u finalu Lige šampiona, takmičenja koje je osvojila njegova Barselona pobedom nad Mančester junajtedom.

U aprilu 2012. godine Abidalu je presađena jetra, a godinu dana kasnije se vratio na teren, dokazujući da vera i istrajnost vode do cilja. 

Nakon Barselone, Abidal je igrao za Monako i Olimpijakos. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.