GODIŠNJICA JEDNOG OD NAJTUŽNIJIH MOMENATA U SPORTU: Zvezdina legenda je krivila sebe...

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2024, 19:57

GODIŠNJICA JEDNOG OD NAJTUŽNIJIH MOMENATA U SPORTU: Zvezdina legenda je krivila sebe...

Prošlo je tačno 66 godina, ali ne zaboravlja se...

Engleski fudbalski velikan Mančester junajted danas tuguje. Tačno pre 66 godina dogodila se minhenska tragedija kada su u avionskoj nesreći poginula osmorica igrača Mančester junajteda koji su se vraćali sa četvrtfinalnog meča Kupa šampiona odigranog 4. februara u Beogradu protiv Crvene zvezde.

Poginula su osmorica igrača: Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džons, Dejvid Peg, Tomi Tejlor, Džef Bent, Lajam Vilan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Dankan Edvards. Nastradala su i dvojica trenera Tom Kari i Bert Veli, kao i sekretar kluba Valter Krikmer. Nekoliko dana kasnije preminuo je i kapetan aviona. Nesreću u Minhenu nisu preživela ni osmorica novinara koja su pratila slavni engleski klub.

Junajted je uprkos nesreći te sezone nastavio takmičenje u Evropi, ali je u polufinalu Kupa evropskih šampiona izgubio od Milana.

Čuvenih „Bezbijevih beba“, koje su dva dana ranije zahvaljujući remiju na stadionu JNA eliminisale beogradske crveno-bele, večno se sećao i legendarni Dragoslav Šekularac, koji je preminuo 5. januara 2019. Neponovljivi dribler bio je akter meča, 4. februara 1958, u kojem je Zvezda propustila nekoliko prilika da pobedi i izbori majstoricu.

- Sve u vezi s tim danima neizbrisivo je urezano u moje pamćenje. Bili su to vrhunski fudbaleri i sjajni momci i prijatelji - prisećao se Šekularac.

Zvezdina zvezda često je sebe krivila za ono što se desilo u Minhenu.

- Utakmica je bila neverovatna, Mančester je vodio sa 3:0, a onda smo mi uspeli da izjednačimo i imali smo prilike za potpuni preokret. Najbolja šansa je bila moja, ma stopostotna! Ali, promašio sam i oni su se plasirali u polufinale. Pošto nas je Junajted prethodno dobio na "Old Trafordu" sa 2:1, da sam ja pogodio za 4:3 igrala bi se majstorica, najverovatnije tri dana kasnije u Italiji. Oni se u tom slučaju ne bi vraćali kući iz Beograda... Ma, ko zna koliko puta sam sebi rekao: "E, Šeki, kud bre nisi bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu" - sa setom u glasu govorio je Dragoslav Šekularac.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.