Izvor: MozzartSport.com, 19.Sep.2021, 23:22

Evropska kruna za Italijane, Mikjeleto je nova velika zvezda

Azuri su posle preokreta slavili protiv Slovenaca - 3:2

Odbojkaši Italije su novi šampioni Evrope. Dva puta su imali zaostatak u setovima protiv Slovenije, ali su uspeli da dođu do izjednačenja, a potom i do pobede u taj-brejku - 3:2 (22:25, 25:20, 20:25, 25:20, 15:11). Sjajan rezultat za ekipu koja je u polufinalu pomerila Srbiju sa trona, a onda se dan kasnije popela na isti. Azuri su poslednji put na krovu Evrope bili davne 2005. godine, dugo su čekali ovu titulu. Konačno >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je na scenu stupila jedna nova mlada generacija koja je dovela Italiju tamo gde je bila tokom 90-ih godina. U ovom trenutku su vladari Evrope i odbojkaši i odbojkašice Italije, baš kao što su pre dve godine bile na krovu naše selekcije.

Neiskustvo Italijana je odmah na startu velikog finala došlo do izražaja. Mladi Azuri su pravili veliki broj grešaka i na servisu i prijemu, i u napadu. Na taj način su pomagali Zmajčekima da drže vođstvo u svojim rukama od prvog do poslednjeg poena. Slovenci su u jednom trenutku imali prednost – 21:14, tada se činilo da je sve gotovo. Međutim, protivnici su uspeli da priđu na poen razlike i tako najave veću borbu u narednom setu. Slovenija je dobila prvi period rezultatom – 25:22, iako je napravila manje direktnih poena od Italije. Tonček Štern i drugari su zaradili 14 poena, a 11 im je poklonio protivnik. Italijani su osvojili 16 poena, a šest su dobili zahvaljujući greškama rivala.

Već u drugom periodu je bila drugačija priča. Strah zbog težine meča je nestao, pa su Italijani plesali po istim taktovima kao i na prethodnim utakmicama. Bili su odlični u napadu i veoma dominantni u bloku. Najraspoloženiji je bio primač servisa Lavija, ali su ga sjajno pratili i svi ostali. U drugom setu su Azuri prednost sebično čuvali, samo su je u tri navrata prepustili rivalu na 11:10, 12:11, 13:12. Završnicu su odigrali bolje i stigli do izjednačenja – 25:20.

U trećem setu je stao napad Italije. Korektor Pinali je od deset lopti samo jednu pretvorio u poen, dok je Mikjeleto imao učinak 10-3. Slovence je nosio raspoloženi Alen Pajenk, koji je u ovom periodu nanizao šest poena. Italijani su u jednom trenutku uspeli da istope zaostatak i izjednače na – 20:20, ali je odmah stigao odgovor rivala koji je sigurnim koracima stigao do novog vođstva u setovima – 25:20.

Samo još jedan set im je bio potreban za istorijsku krunu. Bili su veoma blizu cilja, ali su ispred sebe imali i dalje veoma motivisane Italijane. Azuri su u završnicu zakoračili sa vođstvom – 20:16. Držali su u ovom periodu veoma dobar ritam, a predvodio ih je sjajno igrač koji je ušao sa klupe Juri Romano, koji je u ovom setu imao napad 7-6. Upisao je i jedan as i zajedno sa Lavijom je bio najzasluženiji što su došli na prag izjednačenja. U finišu su popustili i dozvolili protivniku da priđe na samo minus jedan. I pored velikog naleta Slovenaca, Azuri su odoleli napadima i obezbedili još jednom na ovom meču izjednačenje u setovima – 25:20.

U petom setu obično na ovakvim mečevima veliku ulogu igra iskustvo. Slovenci su igrali finale EP 2015. i 2019, i oba puta su završavali sa srebrnom medaljom. Želeli su ovog puta da odu korak dalje. Imali su sjajno otvaranje taj-brejka – 3:0, ali je brzo neverovatni Romano poravnao rezultat. Nizali su se poeni na obe strane, a dominirao je 20-ogodišnji Mikjeleto. Kad ga je ispratio i Lavija, Azuri su vodili – 9:7. Nastavio je da rešeta sa servis linije Mikjeleto i da potvrđuje da da ga čeka vrhunska karijera. Uživao je u glavnoj ulozi dok je kvario planove Slovencima. Lavija je napadom doneo vođstvo – 12:8. Vrlo brzo je sve bilo gotovo... Slavili su mladi Italijani, napravili su rezultat za pamćenje.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.