Ekonomska kriza zakačila i sportske bogataše

Izvor: Sportski Žurnal, 07.Jun.2011, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska kriza zakačila i sportske bogataše

Ekonomska kriza nije zaobišla ni najplaćenije sportiste. Naravno, oni i dalje zarađuju astronomske sume novca, ali pad u primanjima pojedinih vrhunskih sportista je vidljiv i drastičan.
Najbolji primer je golfer Tajger Vuds. U poslednje dve godine, zahvaljujući ekonomskoj krizi ali i njegovim postupcima, zarada mu je rapidno opala. Sponzori poput Aksenčura, Ej Ti End Tija, Žileta i Pepsija napustili su ga još u novembru 2009. godine nakon saobraćajne nesreće i seks skandala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << Takođe, jedan od razloga su i loši rezultati na golf turnirima, gde nije slavio pobedu već 20 meseci.

Prvo mesto na rang listi golfera je napustio odavno i sada je 13. Tajgerova zarada je opala 50 miliona dolara u poslednje dve godine. Uprkos svemu, Amerikanac je i dalje najplaćeniji sportista na planeti, daleko ispred ostatka liste. Zaradio je 75 miliona u poslednjih 12 meseci, ispred drugoplasiranog na listi bogataša u svetu sporta, Kobija Brajanta koji je zaradio 53 miliona dolara.
Član Los Anđeles Lejkersa je najplaćeniji košarkaš na svetu i generalno NBA igrači su najzastupljeniji među sportskim bogatašima. Kobi je ove godine dodao svom sponzorskom pulu firme kao što su Turkiš Erlajnz i Mercedes Benc. Zanmimljivo je da je plata Brajanta u Lejkersima 24,8 miliona što je čak četiri miliona dolara više od ostlih košarkaša u najjačoj ligi na svetu.

Treće mesto na listi zauzima Lebron Džejms, košarkaš Majami Hita, sa zaradom od 48 miliona „zelenih” novčanica.
Ove sezone 50 najbogatijih sportista su zaradili 1,4 biliona dolara, ili u proseku 24 miliona. I to je 11 procenata manje u odnosu na prošlu godinu, najviše zahvaljujući Vudsovoj manjoj zaradi kao i neaktivnosti boksera Flojda Mejvedera, koji nije imao ni jedan meč već 13 meseci i automatski ima mnogo manju zaradu, a prošle godine je bio drugi na listi najplaćenijih.
Još jedan razlog manjih primanja sportista je ovogodišnji lok–aut u NFL–u, tako da hokejaši u najkavlitetnijoj ligi na svetu nisu potpisivali astronomske ugovore.
Kao po običaju, dame su slabo zastupljene na listi. Teniserka Marija Šarapova je jedina sportistkinja među 50 najbogatijih, na 29. mestu je sa zatradom od 24,2 miliona dolara, najviše zahvaljujući unosnom ugovoru sa fiemom Najki.
Top 10 najplaćenijih sportista:
1. Tajger Vuds, 75 miliona dolara
2. Kobi Brajant, 53
3. Lebron Džejms, 48
4. Rodžer Federer, 47
5. Fil Majkelson, 46,5
6. Dejvid Bekam, 40
7. Kristijano Ronaldo, 38
8. Aleks Rodrigez, 35
9. Mihael Šumaher, 34
10. Lionel Mesi, 32,3

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.