EL: Ludi Partizan stao na pragu Top 16

Izvor: Mondo, 14.Dec.2012, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EL: "Ludi" Partizan stao na pragu Top 16

Bamberg savladao crno-bele posle produžetka i zauzeo toliko željeno četvrto mesto u grupi - 92:90 (25:13, 22:22, 21:27, 12:18, 12:10)!

Košarkaši Partizana mt:s drugu sezonu zaredom su završili nastup u Evroligi pre Nove godine.

Prošle godine porazom od Emporio Armanija pred svojim navijačima, a sada na gostovanju u Bambergu, treći put "kratkih rukava" u tri produžetka odigrana ove jeseni u elitnom kontinentalnom takmičenju (CSKA, Barselona)!

Nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << tim ispustio je pobedu u poslednjim sekundama regularnog toka utakmice, ali je na kraju produžetka imao sreće.

Dragan Milosavljević sekund pre kraja je nesmotreno fauliran pri šutu sa "Kecmanove" pozicije, duboko na svojoj polovini, imao je šansu da sa tri slobodna bacanja iznudi i drugi ekstra period, ali nije bio precizan.

Promašio je prvo, pogodio drugo za konačnih 92:90, a posle namerno promašenog trećeg uspeo ponovo da dođe do lopte. Očajnički pokušaj završio je na ivici table...

Milosavljeviću i Partizanu isti trik se isplatio dve sekunde pre kraja četvrte četvrtine, kada je požrtvovani bek pri rezultatu 80:78 takođe promašio penal, a Dru Gordon se našao na pravom mestu i zakucavanjem iznudio još pet minuta igre - 80:80!

U produžetku su crno-beli zbog pet prekršaja ostali bez Muslija, zatim i bez Bertansa.

U odbrani su mnogo rizikovali "zonom" (Bamberg promašivao spolja, ali nizao ofanzivne skokove i pronalazio šupljine za postizanje lakih poena), dok u napadu nisu mogli da priđu reketu, već su pribegavali individualnim rešenjima ili upućivali teške šuteve.

Jednu takvu trojku pogodio je Vesterman za vođstvo 82:84, ali je Bamberg minut i po pre kraja - polako, ali sigurno, uglavnom slobodnim bacanjima - otišao na 88:85.

Sedamnaestogodišnji Nikola Milutinov potom je pogodio sa distance, pri isteku napada, a zatim "hladno" realizovao dva slobodna bacanja i Partizan je 50 sekundi pre kraja bio u predvorju Top 16 - 88:89.

Usledilo je zakucavanje Forda posle "ispadanja" odbrane za 90:89, pa hičkokovski finiš, u kojem je Bamberg dva puta izvodio penale sa polovičnim uspehom, a Partizan redom imao: promašenu trojku Milosavljevića, ofanzivni skok Gordona i dve izgubljene lopte Vestermana.

Prvu grešku Francuz je napravio kod riskantnog dodavanja pod koš, a drugu sedam sekundi pre kraja (91:89), kada je Goldsberi presekao pas iz auta upućen Lučiću.

Partizan je pokazao u severnoj Bavariji pokazao da ima ogromno srce, da ne odustaje ni na "minus 16", koliko je bilo već u 12. minutu utakmice, ali mu je u stihijskoj završnici opet falilo iskustva, bolje organizacije, sigurnih poena pod košem...

Inače, Bešiktaš je u isto vreme pošteno odradio svoj posao, savladavši posle drame Lijetuvos Ritas rezultatom 66:65, što je bio preduslov da Partizan ode u Top 16.

Podsetimo da crno-belima iz Istanbula ti bodovi ništa nisu značili.

BAMBERG: Gipson 4, Goldsberi 9, Nahbar 23 (5sk), Tada 5, Šmit, Nojman, Ford 12 (4blk), Rokman, Džejkobsen 11 (6sk, 6as), Gavel 16 (4sk, 4as), Zirbs 11 (6sk), O'Gilvi 1.

PARTIZAN MTS: Milutinov 4, Vesterman 16 (6sk, 4as, 4izg), Gordić 3, Lučić 19 (6sk), Milosavljević 14, Bogdanović 3, Gagić 5 (5sk), Musli 6, Čakarević, Gordon 14 (15sk), Anđušić, Bertans 6.

REZULTATI 10. KOLA:

Barselona - CSKA 75:78

Bešiktaš - Lijetuvos Ritas 66:65

Bamberg - Partizan mt:s 92:90 (80:80)

KONAČNA TABELA: Barselona 9-1, CSKA 9-1, Bešiktaš 5-5, Bamberg 3-7, Lijetuvos Ritas 2-8, Partizan 2-8.

PRVIH 30 MINUTA

Ekipa Bamberga mnogo bolje je odigrala prvih 10 minuta i u jednom trenutku imala čak 15 poena prednosti.

Davis Bertans trojkom je smanjio na 25:13, ali crno-beli nisu delovali kao ekipa spremna da u "paklu" Štehert arene uspostavi ravnotežu i napravi preokret.

Bamberg je igrao brzo, realizovao prvih pet napada, za vođstvo od 10:5, dok Partizan nije imao kvalitetna rešenja za zonsku odbranu, što je vodilo brojnim promašajima i izgubljenim loptama (šest za četvrtinu).

Boštjan Nahbar je trojkom doneo Bambergu prvu dvocifrenu prednost već u sedmom minutu, kada je bilo 20:9.

Druga četvrtina počela je vezanim greškama Gordona i Vestermana, uz lake poene na drugoj strani za 29:13, odnosno 32:16, kada je Nahbar u sledećem napadu dao novu trojku.

Partizan je tek izlaskom slovenačkog veterana otupio oštricu protivničkog napada. Vesterman je trojkom počeo, a Lučić završio seriju od 11:0, kojom su crno-beli u 16. minutu potpuno uhvatili priključak - 32:27.

Uloženi trud u velikoj meri je "prosut" u naredna dva poseda lopte, kada je Gordon forsirao pod košem i žestoko promašio, a Vesterman napravio nesportski faul nad Goldsberijem.

Bamberg je došao do preko potrebnih poena, onda se i Nahbar vratio u igru i sa plejmejkerom Antonom Gavelom, kao i snažnim centrom Majkom Zirbsom (sjajan poluhorog, pa "banana" Milosavljeviću), bio najzaslužniji što se domaćin u finišu poluvremena ponovo "odlepio" - 47:33.

Nahbar je u istom stilu krenuo i u trećoj četvrtini, trojkom preko ruke Gordona za 50:36, ali je Milosavljević uzvratio košem uz dodatno slobodno bacanje, kao i Lučić, koji je pri tom iznudio četvrti faul najboljeg igrača Bamberga.

Bilo je u tom trenutku 52:44, Slovenac je u 23. minutu morao na klupu, ali su njegovi saigrači uz dosta muke sačuvali solidnu prednost - 68:62 na isteku 30. minuta.

Crno-beli su se uzastopnim koševima Gordona iz "otpadaka" prišli na 63:59, nakon čega su dozvolili Nojmanu skok u napadu, na šta se nadovezala tehnička greška Lučiću zbog - kako su smatrale sudije - simuliranja.

Džejkobsen je pogodio jedan penal, a Zirbs poentirao posle ofanzivnog skoka - 66:59.

(MONDO, foto: MN Press - arhiva)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.