Đorđević: Srbija slobodarska zemlja, poštuje sve građane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2019, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Srbija slobodarska zemlja, poštuje sve građane

Memorijalni koncert povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma održan je večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je tom prilikom da je Srbija slobodarska zemlja, u kojoj je svaki njen građanin poštovan i uvažen bez obzira na svoju nacionalnu ili versku pripadnost.

"U znak sećanja na 9. novembar 1938. godine, dan kada je počelo sve ono što je u istoriografiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poznato kao "konačno rešavanje jevrejskog pitanja" u Nacističkoj Nemačkoj, a zapravo je genocid, Holokaust, plansko, sistematično i državom podstrekavano, usmeravano i sprovođeno fizičko uništenje Jevreja u Trećem rajhu, ali i u onim delovima Evrope koji su već bili, ili će se nedugo potom naći pod okupacijom nacističke Nemačke i danas, kao i svakog 9. novembra, obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma", rekao je Đorđević, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je istakao da Adolf Hitler i njegovi istomišljenici, u svojoj rasističkoj zaslepljenosti i mržnji nisu želeli da sagledaju, da će nanošenje zla drugim narodima, onima koje su smatrali manje vrednim, u krajnjem ishodu zapravo rezultirati nanošenjem nepopravljive štete interesima nemačke države, i učiniti da sve kasnije generacije Nemaca osećaju ogroman teret moralne odgovornosti za zlodela svojih očeva i dedova u Drugom svetskom ratu i stoga imati potrebu da javno, jasno i glasno, izraze kajanje i stid upravo pred svim tim drugim narodima koje su nacionalsocijalistička ideologija i zakonodavstvo Trećeg rajha proglasili za inferiorne narode i nižu rasu.

"Svi koji danas negiraju, umanjuju i relativizuju zločin genocida, koji nalaze nekakve racionalne i kvaziistorijske i objektivne razloge za strahote holokausta - čine isti zločin i simbolički ubijaju, još jednom, ponovo - svakog od 6 miliona nevinih - i za takve ne sme biti ni razumevanja ni opravdanja", rekao je ministar i dodao da oni koji danas, u okruženju Republike Srbije, negiraju i umanjuju genocid počinjen nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu, čine istu stvar, i ni za njih, takođe, ne sme biti nikakvog opravdanja i razumevanja.

Ministar je rekao da za one koji uskraćuju ljudska i manjinska prava i upotrebu srpskog jezika i pisma stanovništvu na prostorima na kojima su Srbi vekovima činili većinu, one koji progone Srpsku pravoslavnu crkvu i svojataju njenu imovinu, one koji pokušavaju da prigrabe srpsku teritoriju i kulturno-versku baštinu kojoj ne pripadaju i ne žele da pripadaju, one koji skrnave srpska groblja i zastrašuju mirno civilno stanovništvo, koji spaljuju i bojkotuju srpske proizvode i sprečavaju srpske sportiste da učestvuju u regularnim takmičenjima, ne sme biti nikakvog opravdanja niti razumevanja.

"Odlučna politika i čvrsto opredeljenje predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, nasuprot tome, predstavljaju najbolji izraz kontinuiteta sa nesumnjivim doprinosom srpskog naroda ratnim naporima antihitlerovske koalicije, koji su doveli do konačne pobede saveznika u Drugom svetskom ratu, kao i sinhronizovanosti sa antifašističkim vrednostima ugrađenim u temelje Organizacije Ujedinjenih Nacija i Evropske unije kao garantima kontinentalnog, odnosno globalnog mira uspostavljenog nakon Drugog svetskog rata", rekao je Đorđević.

On je podvukao da je Srbija bila i ostala slobodarska zemlja, u kojoj je svaki njen građanin poštovan i uvažen kao čovek, kao ličnost, bez obzira na svoju nacionalnu ili versku pripadnost.

"Srbija je bila, jeste i biće - demokratska zemlja, posvećena miru i pravdi, kompromisu i dijalogu - naročito i stoga što je kroz svoju burnu istoriju nažalost dobro upoznala sve užase rata, u kome su Srbi bili takođe izloženi genocidu i gotovo na ivici biološkog opstanka", naveo je ministar.

On je dodao da su Srbi stradalni narod, koji je i sam bio na udaru mračnih ideologija, narod koji je ponosan na svoj otpor i borbu protiv tih sila zla i koji se sa pijetetom seća svih žrtava, i svojih i tuđih.

"Dragi prijatelji, zbog svega navedenog, čovek ne mora da bude veliki poznavalac istorije, te učiteljice života, da bi bio u stanju da zaključi kako, svakome od nas, generacije koje dolaze u svakom trenutku mogu postaviti pitanje za koje vrednosti smo se zalagali u vremenu u kome smo živeli, kakve smo postupke odobravali, a kakve osudili, i kakvu moralnu zaostavštinu im ostavljamo u nasleđe", zaključio je ministar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đorđević: Srbija slobodarska zemlja, poštuje sve građane

Izvor: RTS, 10.Nov.2019, 00:12

Memorijalni koncert povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma održan je u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je tom prilikom da je Srbija slobodarska zemlja u kojoj je svaki...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.