Đorđević: Srbija slobodarska zemlja, poštuje sve građane

Izvor: RTS, 10.Nov.2019, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Srbija slobodarska zemlja, poštuje sve građane

Memorijalni koncert povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma održan je u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je tom prilikom da je Srbija slobodarska zemlja u kojoj je svaki njen građanin poštovan i uvažen bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost.
"U znak sećanja na 9. novembar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1938. godine, dan kada je počelo sve ono što je u istoriografiji poznato kao 'konačno rešavanje jevrejskog pitanja' u nacističkoj Nemačkoj, a zapravo je genocid, Holokaust, plansko, sistematično i državom podstrekavano, usmeravano i sprovođeno fizičko uništenje Jevreja u Trećem rajhu, ali i u onim delovima Evrope koji su već bili, ili će se nedugo potom naći pod okupacijom nacističke Nemačke i danas, kao i svakog 9. novembra, obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma", rekao je Đorđević.

Đorđević je istakao da Adolf Hitler i njegovi istomišljenici, u svojoj rasističkoj zaslepljenosti i mržnji nisu želeli da sagledaju da će nanošenje zla drugim narodima, onima koje su smatrali manje vrednim, u krajnjem ishodu zapravo rezultirati nanošenjem nepopravljive štete interesima nemačke države, i učiniti da sve kasnije generacije Nemaca osećaju ogroman teret moralne odgovornosti za zlodela svojih očeva u Drugom svetskom ratu.
"Svi koji danas negiraju, umanjuju i relativizuju zločin genocida, koji nalaze nekakve racionalne i kvaziistorijske i objektivne razloge za strahote Holokausta - čine isti zločin i simbolički ubijaju, još jednom, ponovo - svakog od šest miliona nevinih - i za takve ne sme biti ni razumevanja ni opravdanja", rekao je ministar. 

Ministar je rekao da za one koji uskraćuju ljudska i manjinska prava i upotrebu srpskog jezika i pisma stanovništvu na prostorima na kojima su Srbi vekovima činili većinu, one koji progone SPC i svojataju njenu imovinu, one koji pokušavaju da prigrabe srpsku teritoriju i kulturno-versku baštinu kojoj ne pripadaju i ne žele da pripadaju, one koji skrnave srpska groblja i zastrašuju mirno civilno stanovništvo, koji spaljuju i bojkotuju srpske proizvode i sprečavaju srpske sportiste da učestvuju u regularnim takmičenjima, ne sme biti nikakvog opravdanja niti razumevanja.
"Odlučna politika i čvrsto opredeljenje predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, nasuprot tome, predstavljaju najbolji izraz kontinuiteta sa nesumnjivim doprinosom srpskog naroda ratnim naporima antihitlerovske koalicije, koji su doveli do konačne pobede saveznika u Drugom svetskom ratu, kao i sinhronizovanosti sa antifašističkim vrednostima ugrađenim u temelje Organizacije ujedinjenih nacija i Evropske unije kao garantima kontinentalnog, odnosno globalnog mira uspostavljenog nakon Drugog svetskog rata", rekao je Đorđević.
On je naglasio da je Srbija bila i ostala slobodarska zemlja, u kojoj je svaki njen građanin poštovan i uvažen kao čovek, kao ličnost, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost.
Dodao je da su Srbi "stradalni narod", koji je i sam bio na udaru mračnih ideologija, narod koji je ponosan na svoj otpor i borbu protiv sila zla i koji se sa pijetetom seća svih žrtava, i svojih i tuđih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

11. NOVEMBAR U 11 SATI Đorđević sutra predvodi državnu ceremoniju godišnjice PRIMIRJA U VELIKOM RATU

Izvor: Blic, 10.Nov.2019

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodiće u ime Vlade Srbije, uz pune vojne i državne počasti, centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti 11. novembra, dana primirja kojim je završen Prvi svetski rat.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.