Izvor: MozzartSport.com, 12.Jan.2021, 11:29

Deklan Tompson je rođeni pobednik: Debitovao posle 18 meseci u invalidskim kolicima

Sove su u FA kupu eliminisale Eksiter, a meč je obeležio debi desnog beka. Endi Holtsvort je u 91. minutu uveo u igru Tompsona i izazvao oduševljenje u njegovom domu

Deklan Tompson je rođeni pobednik, jedan od onih za koje ne postoji nepremostiva prepreka. Sa 18 godina ispunio je san, njegova priča obišla je planetu. Od invalidskih kolica do igranja fudbala na Ostrvu u najstarijem fudbalskom takmičenju na svetu. Put je dugačak, ali ne i nemoguć.

Malo je >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << profesionalnih fudbalera koji imaju tako jedinstvenu i potresnu priču kao desni bek Šefild Venzdeja. Bilo je pitanje da li će ikada moći da hoda, fudbal je prema prognozama bio nedostižan, vodila se bitka da mladić stane na noge i ne provede život u kolicima. A u subotu je Deklan sa Šefildom slavio pobedu u trećem kolu FA kupa protiv Eksiter Sitija (2:0). Debi iz snova.

U dobi od pet godina, Deklanu je dijagnostikovana Pertesova bolest, izuzetno retka bolest koja u detinjstvu pogađa kukove. Morao je na niz operacija i bio je vezan za invalidska kolica 18 meseci. Lekari su njegovim roditeljima rekli da možda nikada više neće moći da hoda. O igranju fudbala za lekare nije bilo ni govora.

Deklan Tompson nije tako razmišljao. Više od svega želeo je ponovo da hoda i igra fudbal. Sedenje u invalidskim kolicima i praćenje utakmica na televizoru za njega nisu bili opcija. Njegov san je bio, ostao i na kraju ga je i ostvario – profesionalno igranje fudbala. I to u jednom od velikana sa Ostrva.

Iza debija svakog uspešnog fudbalera stoji priča, više ili manje interesantna, i naravno ponosna porodica i prijatelji iza kulisa.

Samo nekoliko trenutaka nakon poslednjeg zvižduka u subotu, pojavio se emotivan video snimak Deklanove porodice koja slavi njegov veliki trenutak. Dan koji će i Deklan i oni pamtiti večno. Deklanov otac Li Tompson, pomoćni trener Stokbridža, ronio je suze kad je video da je njegov dečak debitovao za Sove.

Emotional scenes when our assistant manager Lee Thompsons son Declan comes on for @swfc in @EmiratesFACup to makes his debut! @BBCMOTD @adam3oxley @AlanBiggs1 @ThomasFeaheny @Ollie_Bayliss pic.twitter.com/ptzfbWPslN

Deklan Tompson je za klupski sajt govorio o debitantskom nastupu, kako se osećao prilikom poziva trenera da uđe u igre i o zdravstvenim problemima u ranom detinjstvu.

„Bilo je prilično emotivno gledati snimak moje porodice kako me gleda na televizoru. Samo saznanje da sam ih učinio toliko ponosnima mi mnogo znači. Moj deda... Trenutno mu nije baš dobro, ali mogao sam da vidim koliko sam ga obradovao. To je ono što FA kup i ovu utakmicu čini tako posebnom“.

Iako se našao na spisku putnika za gostovanje Eksiteru, i mogao je da očekuje da će "ubrati" neki minut, Tompson nije mogao sasvim da poveruje kada mu je Endi Holtsvort dao znak.

„Za mene je to zaista bio šok. Porodica mi je rekla da sam bio zapanjen prilikom ulaska u igru. Endi Holtsvort se okrenuo i rekao mi da se spremim jer ulazim u igru. Pogledao sam Isaka Rajsa upitno, misli li na mene!? Nisam mogao da verujem. Dok sam bio pored terena, a na tabli je stajao moj broj, znao sam da svoju porodicu činim ponosnom”, rekao je desni bek Sova i dodao:

„Momci su bili odlični sa mnom sve vreme - bili su savršeni, ceo dan je bio nadrealan, poput nadrealnog iskustva. Nisam se osećao kao da sam zaista tamo, osećao sam da živim san. Mnogo ljudi me kontaktira i kaže mi da sam im inspiracija“.

Deklan Tompson je ambasador nacionalne dobrotvorne organizacije Steps, koja pomaže osobama koje imaju probleme sa donjim ekstremitetima u detinjstvu.

„Rečeno mi je da neću igrati fudbal dok sam bio mlađi. Sada želim da budem tu za drugu malu decu i da im pomognem da postignu ono što su naumili. Nikad ne kažite ne, nije kraj. Ambasador sam Stepsa, oni su fantastična dobrotvorna organizacija koja pomaže toliko mnogo dece, uvek sam u kontaktu sa njima i radujem se saradnji sa Stepsom u budućnosti“, završio je Tompson.

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.