DOBAR JE MALI: Ruben Neves - za pet dana oborio dva rekorda, jedan Kristijana Ronalda, a drugi star 40 godina (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 02.Sep.2014, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBAR JE MALI: Ruben Neves - za pet dana oborio dva rekorda, jedan Kristijana Ronalda, a drugi star 40 godina (VIDEO)

Porto je prošle godine imao jednu od najlošijih sezona u 21. veku, u klubu su shvatili da je đavo odneo šalu kada su na kraju prvenstva gledali čak i Sportingu u leđa, te je ovog leta na Dragao stigao veliki broj kvalitetnih i poznatih igrača. Ipak, dve nedelje posle starta prvenstva u Portugaliji se ne priča o Adrijanu, Telju, Brahimiju, Kasemiru ili Evandru, već o mladiću iz omladinske škole popularnih Zmajeva – Rubenu Nevesu.

Vezista >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je za samo nedelju dana oborio dva neverovatna rekorda – prvo je 15. avgusta postigao gol na debiju u Primeiri i postao najmlađi strelac u istoriji lige, s trona je skinuo legendu Porta Fernanda Gomesa i to posle 40 godina. Zatim se samo pet dana kasnija našao u startnoj postavi utakmice plej-ofa Lige šampiona protiv Lila i sa 17 godina pet meseci i sedam dana prestigao najboljeg igrača sveta Kristijana Ronalda kao najmlađeg Portugalca koji je zaigrao u evropskom takmičenju.

Iako je Porto poznat kao fabrika vrhunskih fudbalera navijači ovog kluba već godinama se žale kako u prvom timu nema dovoljno igrača iz omladinske škole, jer plavo-beli uglavnom dovode fudbalere iz drugih zemalja koji su u kasnim tinejdžerskim godinama. Zato je Ruben Neves, mladić koji je sa osam godina počeo da trenira noseći dres sa zelenim zmajem na grudima, postao miljenik simpatizera u ekspresnom roku. Tinejdžer je rođen u Mozelosu, gradiću 20 kilometara udaljenom od Porta, a prošao je kroz sve selekcije omladinske škole slavnog portugalskog kluba, pritom je u većini bio kapiten.

Nevesov talenat nije promakao ni selektorima mladih reprezentacija Portugalije, te je vezista branio boje svoje zemlje u uzrastima do 16, 17 i 18 godina. Najveći trag je ostavio u kadetskoj selekciji, s kapitenskom trakom oko ruke je vodio ekipu do polufinala Evropskog prvenstva u maju, a čak 31 put je igrao za nacionalni tim u ovom uzrastu.

Ruben Neves je u karijeri igrao samo za još jedan tim – Padroensu u sezoni 2012/2013, a onda se pridružio Portovom B timu. Trener rezervi plavo-belih Luis Kastro prepoznao je o kakvom se talentu radi i odlučio da vezista preskoči omladinsku selekciju kluba i da pre vremena zaigra sa seniorima.

"Prvog dana kada je Ruben Neves mogao da potpiše profesionalni ugovor, potpisao ga je, jer je Porto shvatio da ima igrača koji zahteva posebnu pažnju. Često pričamo o tehničkom i taktičkom talentu, ali Ruben ima neverovatan mentalni talenat. On vidi igru s neverovatnom mirnoćom i zna šta ona zahteva", rekao je Kastro.

Pored toga što nije kročio na teren u rezervnom sastavu, trener prvog tima portugalskog giganta Đulen Lopetegi je čuo i video dovoljno te je ovog leta pridružio mladog centralnog vezistu ekipi. Tinejdžer je impresionirao u pripremnom periodu i dobio šansu u prvom meču sezone protiv Maritima, Lopategijevom debiju na klupi kluba. Iz pozadine je orekstrirao napade svoje ekipe, slao lopte preko i tik ispred defanzivaca protivnika kao da mu je to 200, a ne prva utakmica u seniorskoj konkurenciji, desna noga mu se dodatno opustila kada je posle kornera u 11. minutu iz kaznenog prostora zatresao mrežu rivala i oborio pomenuti rekord Gomesa iz 1974. godine.

"Ovo je bio debi iz snova, nadam se da je ovo početak uspešne karijere",  rekao je Neves.



Usledio je meč s Lilom na kojem je oboren rekord iz 2002. druge Kristijana Ronalda, a Neves je i u sledeća dva meča bio u startnoj postavi, te je Lupetegi tako pokazao ko će biti oslonac ekipe u ovoj sezoni. Pritom je rekao da lansiranje Rubena nije bila kocka i da je on miran, jer je i Ruben miran.

Upravo ta mirnoća ga je i izdvojila iz mora talenata koje Porto ima na spisku igrača, jer igrač rođen 1997. pokazuje mentalnu stabilnost i smirenost koju nemaju ni brojni veterani. Portugalski mediji naglašavaju njegovu taktičku potkovanost i primećuju da je tinejdžer uvek na pravom mestu na terenu te njegovi saigrači uvek imaju kome da dodaju loptu. Nekad igra kao centralni vezni, a nekad kao poslednji igrač ispred odbrane, te ga krasi i dobro „čitanje“ igre, ali koju god da poziciju pokriva, Neves obavlja i defanzivne i ofanzivne zadatke. Ima i prilično snažan šut, odličan osećaj za pas, naročito duge lopte, karakteristike vođe je pokazao u mlađim selekcijama, a u seniorskoj da nije plašljiv, te ga skauti porede s Rominim Danijeleom de Rosijem.

Veliki evropski klubovi uvek imaju jedno oko na igračima Porta, a nije im promakla ni nova nada portugalskog fudbala, pa je predsednik plavo-belih Pinto da Kosta brže bolje i sada već u tradiciji kluba otkrio da je izlazna klauzula u ugovoru veziste 20.000.000 evra, te nema sumnje da su Zmajevi dobili novu zlatnu koku i to iz njihovog kokošinjca, te će na eventualnoj prodaji imati čist profit.

Na Portovom zvaničnom sajtu, na Rubenovom profilu, stoji da je mladić već deo istorije kluba i portugalskog fudbala, a kako je krenuo vrlo lako bi mogao da postane i deo svetske fudbalske baštine.

(FOTO: Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.