DESETOGODIŠNJA STUDIJA: Najviše mladih sportista pozitivnih na doping potiče iz Rusije, Indije i Kine

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2024, 20:17

DESETOGODIŠNJA STUDIJA: Najviše mladih sportista pozitivnih na doping potiče iz Rusije, Indije i Kine

Oktriveno 1.500 pozitivnih testova od 2012.

Desetogodišnja globalna studija pozitivnih doping testova kod dece i mladih tinejdžera sportista pokazala je da većina pozitivnih na doping dolazi iz Rusije, Indije i Kine, kao i da su najčešće pozitivni dizači tegova, atletičari i biciklisti, saopšteno je danas iz Svetske antidoping agencije (VADA). Diuretici, stimulansi i anabolički steroidi su najčešće otkrivane supstance u oko 1.500 pozitivnih testova rađenih od 2012. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godine na više od 1.400 mladih sportista, prenosi AP. Najmlađi testirani sportista imao je osam godina, a najmlađi kažnjeni zbog dopingovanja bio je 12-godišnjak, saopštila je VADA.

 - Ova studija ukazuje na duboku traumu i izolaciju koju deca sportisti doživljavaju nakon pozitivnog testa i izricanja kaznenih mera - rekao je predsednik saveta sportista pri VADA Rajan Pini i preneo svedočenje maloletne sportistkinje koja se priseća ekstremnog pritiska koji su na nju i druge takmičarke vršili muški treneri da bi smanjile telesnu težinu. - Ovaj pritisak je uključivao nemoguće očekivanje da se uspore efekti puberteta jer bi, kako im je govoreno, pubertet navodno negativno uticao na njihovu sposobnost da se takmiče.

U slučajevima dopinga za koje je izricana kaznena mera, najčešća doping supstanca je bio diuretik furosemid u Rusiji, anabolički steroid stanozolol u Indiji i klenbuterol u Kini, navodi se u izveštaju. Među dizačima tegova najčešća doping-supstanca je bio stanozolol, u atletici to je bio hormon za povećanje izdržljivosti EPO, a u biciklizmu meldonijum, saopštila je VADA. Meldonijum je lek za srce koji je postao poznat svetskoj javnosti po slučaju dopinga ruske teniserke Marije Šarapove. VADA je saopštila da su neki dokazi ukazivali na sistematski doping, jer je otkriveno da je više maloletnika koji su bili pozitivni na istu supstancu otkiveno na osnovu uzoraka uzetih istog dana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.