Čelsi, PSŽ i Bajern bez poraza? Šta im vredi kad je Steaua nedodirljiva (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 28.Nov.2014, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelsi, PSŽ i Bajern bez poraza? Šta im vredi kad je Steaua nedodirljiva (VIDEO)

Kako li je deprimirajuće bilo igrati u rumunskoj ligi krajem osamdesetih...

Odavno se nije desilo da u najjačim ligama Evrope budemo na pragu decembra, a da tri ekipe ne pretrpe neuspeh u domaćim prvenstvima. Čelsi, PSŽ i Bajern nisu osetili gorčinu poraza u 2014/2015 sezoni, pa se pitamo koliko mogu da izdrže?

Čelsi prvu tešku utakmicu igra u subotu 6. decembra na Sent Džejms Parku, gde bi raspoloženi Njukasl mogao da stvori probleme Murinjovoj kaznenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << ekspediciji. Raspored Plavaca je do kraja godine prilično lagan, pa bi pored Njukasla, mogli da naiđu na minu još i 28. decembra protiv Sautemptona na gostujućem terenu. Naravno kako u Premijer ligi uglavnom nema lakih utakmica, nije nemoguće da Čelsi kiksne i ranije, mada tim sa Stamforda trenutno izgleda zastrašujuće i nije izgubio 15 vezanih utakmica u PL.

Kod Francuza je pak drugačija situacija, te Sveci imaju znatno lakši raspored. Sem Marselja, Monaka i Liona, Parižani nemaju pravog konkurenta u Ligi 1, pa bi jedini meč gde eventualno mogu da budu testirani, gostovanje Sent Etjenu 24. januara. PSŽ je za sada vezao 16 utakmica bez poraza u domaćem prvenstvu.

Teško da možemo reći da predviđamo poraz Bajerna u bilo kojoj utakmici, ali kako ih je Borusija Dortmund ponizila prošle sezone na Alijanc Areni, (12.04.2014. - 0:3) nije nemoguće da i veliki Bavarci kiksiraju. Trenutno su u nizu od 16 utakmica bez poraza, koji bi mogao da se prekine već 6. decembra kada u Minhen dolazi nepredvidivi, ultraofanzivni Leverkuzen, dok će krajem januara vezati dve teške utakmice, najpre gostovanje kod Volfsburga, pa meč na Alijanc Areni protiv Šalkea.

Koliko god ovi nizovi lepo izgledali, presmešni su kada se uporede sa najdužim svih vremena - 106 utakmica. Steaua je 17. juna 1986. godine doživela poraz u poslednjem kolu šampionata na svom terenu, rezultatom 5:4. Pobednik je bila Univerzitatea iz Krajove, što je ujedno bio jedini poraz koji je Steaua doživela u domaćem šampionatu u naredne tri godine! Nakon tog poraza, tek 8. septembra 1989. su Armejci iz Bukurešta pognutih glava napustili stadion, pošto ih je Dinamo rasturio - 3:0.



U tom periodu Steaua je osvojila tri duple krune, a titulu šampiona Evrope, zanimljivo, tek sezonu pre ovog fantastičnog niza. Gol razlika Steaue u te tri sezone, bila je frapantnih 322:63! Ekipu su tada nosili Miodrag Belodedić, Georgi Hadži, Georg Popesku, Marijuš Lakatuš, a trener je bio Angel Jordanesku.

Drugi najduži niz drži Šerif Tiraspolj sa "samo" 63 vezane pobede. Prate ga zatim Seltik sa 62, Levadija sa 61, Union (sada belgijski trećeligaš) sa 60...

Od većih evropskih timova u vrhu su već pomenuti Seltik, koji je u periodu između 1915. i 1917. godine izdržao 62 utakmice da ne izgubi. Milanova zlatna generacija početkom devedesetih brojala je do 58, dok su Ajaks i Porto u isto vreme (1994-1996) bili nepobedivi, Holanđani 55 a  Portugalci 52 utakmice.

Arsenal je vlasnik niza koji svi još dobro pamtimo, kada je Vengerova najbolja generacija (Anri, Vijera, Pires, Kempbel, Ešli Kol, Ljunberg...) odigrala je čitavu sezonu Premijer lige bez poraza, a niz je potrajao čak 49 utakmica. Bilo je to u periodu od 2003. do 2004. godine.



Iako se o nepobedivosti Juventusa nije diglo ni blizu toliko prašine, Konteov Juve je takođe bio nepobeđen na 49 uzastopnih utakmica u Seriji A, između 2011. i 2012. godine. Igračka legenda Bjankonera se i kao trener upisao zlatnim slovima u istoriju torinskog velikana, vratio ga na noge i nastavio trenerski put na klupi Italije.



Da li će iko ikad dostići Steauu ili za početak Juve i Arsenal? Čelzi, PSŽ i Bajern će svakako pokušati, a da li će u tome uspeti... Čisto sumnjamo.

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.