Izvor: MozzartSport.com, 28.Jun.2021, 14:30

Čekajući Mbapea: Dešan primoran da menja formaciju, Švajcarci strahuju od "masakra"

Od selekcije Vladimira Petkovića se u domovini ne očekuje da eliminišu prvaka sveta (21.00)

Sinoćnjom eliminacijom Portugalije, evropski tron je ustao upražnjen, a aktuelni svetski prvak Francuska, željna da objedini obe titule, kreće po trofej koji joj je pre pet godina nesrećno izmakao u finalu kontinentalne smotre.

Na prvom stepeniku nokaut faze, u osmini finala, rival selekciji Didijea Dešana biće Švajcarska. Poimence rame uz rame sa Austrijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << na osnovu prikazanog u grupnoj fazi definitivno najslabiji tim na ovoj strani kostura. Ispod očekivanja protiv Velsa na startu, potpuno inferiorna protiv Italijana u drugom kolu, selekcija Vladimira Petkovića opravdala je epitet jedne od potencijalnih nagaznih mina tek u trećoj rundi, ali protiv Turske, najvećeg razočarenja turnira.

21.00: (1,70) Francuska (3,60) Švajcarska (5,30)

Iz tog razloga u naciji preovladava pesimizam. U Švajcarskoj nema nikakvih očekivanja pred duel sa Francuskom. Malo ko se nada da mogu da prekinu kletvu osmine finala (od 1994. nije otišla dalje od prve runde nokaut faze). Štaviše, veći deo navijača Sajdžija predviđa svom državnom timu – katastrofu.

"Švajcarska do pobede može jedino ako se svi francuski fudbaleri razbole ili jednostavno predaju meč", "Počistiće Švajcarsku kao ništa. Svako to zna. Retka su čuda u fudbalu. Međutim, za ovako nešto potreban je tim koji može nešto da uradi i pritom ima sreće. Nažalost, masakr je verovatniji od čuda", samo su neki od komentara navijača na tamošnjem portalu Blick, u čijoj anketi 52 odsto učesnika predviđa da će Francuzi počistiti Švajcarsku.

"Sve je moguće u fudbalu, ali proći dalje protiv ovako jakih Francuza nije opcija za nacionalni tim. Francuzi su bolje popunjeni na svim pozicijama”, naglašava jedan od čitalaca Blick-a.

O svom rivalu u superlativu je na konferenciji uoči meča pričao i Vladimir Petković.

"Protiv timova kao što je Francuska, ako i mi i oni damo 100 odsto, ono što mi uradimo neće biti dovoljno. Oni će morati da pruže 80 odsto, a mi moramo da izvučemo maksimum iz toga. Iz teških poraza stičete iskustvo. Na Euru 2016 protiv Poljske smo zaslužili da prođemo, ali kod penala je potrebna sreća. Naučili smo iz te utakmice, kao i dve godine kasnije protiv Švedske na Svetskom prvenstvu. Imamo samo jedan cilj – da igramo dobro protiv Francuske i pokušamo da prođemo dalje."

Ali, Mađarska je pokazala da i oni neuporedivo slabiji mogu da se nose sa Francuskom. Posebno jer Dešanovi izabranici ne pružaju partije srazmerne individualnom kvalitetu igrača. Jedan od onih od kojih se još uvek očekuje da proradi je Kilijan Mbape.

Napadač Pari Sen Žermena odigrao je neke od najboljih utakmica u karijeri upravo u nokaut fazi – primera radi dvomeč Monako – Mančester Siti, osmina finala Francuska – Argentina 2018. na Svetskom prvenstvu u Rusiji – pa se u Francuskoj nadaju da će još jednom zablistati u eliminacionoj fazi.

U grupnoj fazi njegov učinak je izostao. Bez gola i asistencije, uz izboren diskutabilan penal protiv Portugalije, napadački učinak Trikolora u prethodne tri utakmice zavisio je ponajviše od Karima Benzeme i Antoana Grizmana.

Pored potrebe da probudi najmlađeg člana startne postave, moraće Dešan da se pozabavi i sklapanjem nove formacije. Zbog povrede obojice levih bekova – što dodatno dovodi u pitanje odluku da ne pozove Tea Ernandeza - Lukasa Dinja (otpao do potencijalnog finala) i njegovog imenjaka Ernandeza (nije se u potpunosti oporavio, počeće sa klupe), francuski stručnjak će sa uobičajenih 4-3-3 morati da transformiše formaciju u 3-4-1-2, predviđa francuski Ekip.

Tako će se u srcu odbrane, u ulozi libera, naći Klemon Lengle, dok bi mesto kraj leve aut-linije trebalo da zauzme Adrijen Rabio, koji je "pokrio" istu poziciju i u poslednjih pola sata meča sa Portugalijom, kada su se Dinj i Ernandez povredili.

U reprezentaciji Švajcarske, prema najavama svih medija, ne bi trebalo da bude promena u odnosu na poslednji, ujedno njihov najbolji meč na prvenstvu, protiv Turske.

"Oni su dobro struktuiran tim i imaju veliki napadački potencijal sa Seferovićem, Embolom i Šaćirijem. Ne smemo da ih potcenimo, u pitanju je utakmica nokaut faze, pa ćemo morati da uradimo sve što je u našoj moći kako bismo sa osmehom završili utakmicu. Toplotni talas u Budimpešti (tokom utakmice sa Portugalijom) imao je uticaj. Imali smo dan više za odmor, pet umesto uobičajenih četiri, ali je naš protivnik imao osam dana pauze, što je bolje za njih", ističe Dešan.

FRANCUSKA - ŠVAJCARSKA, 21.00

Stadion: Nacionalna Arena (Bukurešt)

Sudija: Fernando Andres Rapaljini (Argentina)

FRANCUSKA (3-4-1-2): Ljoris – Varan, Lengle, Kimpembe – Pavar, Kante, Pogba, Rabio – Grizman – Mbape, Benzema

ŠVAJCARSKA (3-4-1-2): Zomer – Elvedi, Akandži, Rodrigez – Vidmer, Frojler, Džaka, Cuber – Šaćiri – Embolo, Seferović

EVROPSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Subota

Vels - Danska 0:4 (0:1)

/Dolberg 27, 48, Male 88, Brejtvajt 90+4/

Italija - Austrija 2:1 (0:0, 0:0)

/Kijeza 95, Pesina 105 - Kalajdžić 114/

Nedelja

Holandija - Češka 0:2 (0:0)

/Hols 68, Šik 80/

Belgija - Portugalija 1:0 (1:0)

/T. Azar 42/

Ponedeljak

18.00: (5,40) Hrvatska (3,60) Španija (1,75)

21.00: (1,70) Francuska (3,60) Švajcarska (5,30)

Utorak

18.00: (2,65) Engleska (3,10) Nemačka (2,80)

21.00: (2,50) Švedska (3,05) Ukrajina (3,05)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.