Izvor: MozzartSport.com, 06.Dec.2021, 00:09

Budućnost protiv tradicije: Independijente del Valje preko Emeleka cilja prvu titulu šampiona

Ekvador 1: Noćas na programu prvi meč finala za trofej prvaka

Prvi meč velikog finala ekvadorske Lige Pro na programu je noćas (01.00) u Kitu gde će uzdanica - i kako tamošnji ljubitelji fudbala kažu, klub budućnosti ove južnoameričke države - Independijente del Valje na svom novootvorenom stadionu Banko Gvajakil dočekati Emelek, jednog od najtradicionalnijih i najtrofejnijih klubova sa obale Pacifika.

Poznato je da ekvadorski fudbal u okviru jedne kalendarske >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << godine ima dve odvojene faze takmičenja i tako rečeno dva prvaka, koja se na kraju sezone sastaju u finalu kako bi odlučili o apsolutnom šampionu za datu godinu. Domaći tim je nedavno proglašen pobednikom druge faze takmičenja sa 10 pobeda, četiri remija i samo jednim porazom. Tim Renata Paive vodio je od početka do kraja druge faze takmičenja i sa 34 osvojena boda zadržao je lidersku poziciju u odnosu na svog prvog pratioca koji mu je upravo rival u ovom finalu.

01.00: (1,87) Independijente del Valje (3,40) Emelek (4,00)

S druge strane, gostujući sastav, predvođen Ismaelom Reskalvom, bio je šampion prve faze šampionata i prvi pratilac na nedavno okončanom drugom delu prvenstva, čineći, na ovaj način, odličnu 2021. godinu u kojoj će se za titulu prvaka boriti dve ekipe koje su najviše pokazale kroz obe faze prvenstva. Poslednji put ovi timovi sastali su se 20. novembra u sklopu 14. kola druge faze, kada je na ovom istom stadionu Independijente slavio u odličnoj utakmici sa 3:2, i taj trijumf mu je i omogućio da se izdvoji kao jedini lider na tabeli.

Independijente del Valje želi da iskoristi sjajan trenutak kroz koji prolazi u svojoj uzlaznoj fudbalskoj karijeri u Ekvadoru, kako bi u noćašnjem finalu pokušao da iskoristi važnu prednost bolje forme u odnosu na rivala i konačno se dokopa titule nacionalnog prvaka. Tokom 11 godina postojanja kao profesionalni klub, sa izgubljenim finalom u Kopa Libertadores 2016. godine i istorijskim osvajanjem Kopa Sudamerikane 2019, možda pomalo začuđujuće zvuči da ovaj klub nema osvojen nijedan nacionalni trofej. Najbliži tome Negriazulesi su bili u sezoni 2013, ali samo bodovno, jer je iste sezone upravo Emelek osvajanjem obe faze bio apsolutni šampion bez odigranog finala.

Urugvajski stručnjak Pablo Repeto katapultirao je Independijente u finale Libertadoresa 2016. protiv kolumbijskog Atletiko Nasionala, ali je Španac Migel Anhel Ramirez uskladio i konsolidovao hijerarhiju tima, što se odrazilo na kasnije osvojenu titulu prvaka Sudamerikane 2019. Čini se da je konačno došao red i za slavu na nacionalnom turniru, pod vođstvom još jednog stranca, ovoga puta Portugalca Renata Paive.

U međuvremenu Emelek predvodi španski trener Ismael Reskalvo, koji je u Ekvador prvenstveno stigao na klupu upravo Independijente del Valjea sredinom 2018, ali je već u aprilu naredne godine prihvatio ponudu Elektrikosa, jer nije uspeo da zadovolji zahtevne navijača iz prestoničkog predgrađa. Emelek je uporedo sa 11 godina profesionalizma Independijentea, pored toga što je stekao još jednog dežurnog rivala, odigrao čak devet finala i osvojio četiri titule, u jednoj od najuspešnijih decenija za ovaj klub, koji je naposletku prekinut po dolasku Ismaela Reskalva, a koji će noćas, kao i u revanšu zakazanom za sedam dana na Džorž Kapvelu u Gvajakilu imati poslednju šansu da prekine sušu, jer u suprotnom, teško da će mu to oprostiti navijači Električara sa kojim je u sukobu od početka godine posle neobjašnjivog ispadanja iz Kopa Sudamerikane.

Tim sa obale Pacifika koji će noćas gostovati Independijentu, biće potpuno nov u odnosu na onaj koji je osvojio poslednju titulu, inače 14. u istoriji kluba, 2017. godine. Jedina karika koja povezuje tadašnji sastav i ovaj sada jeste defanzivac Oskara Bagija, koji je tek u nekoliko susreta ove sezone ušao sa klupe.

🇪🇨 Ecuadorian League: Emelec and Independiente Del Valle will meet in a two-leg matches to decide the 2021 champion. On Dec. 5th Independiente Del Valle will host and the second-leg will be a week later at the George Capwell pic.twitter.com/GCoL3TX9ev

Što se tiče domaćeg sastava, portugalski stručnjak će u odbranu postaviti standardnu liniju od tri defanzivca, koju čine Ričard Šunke kao kapiten ekipe, Mateo Karabahal i Luis Sehovija. Na sredini terena, u ulogama defanzivnih vezista nastupiće Kristijan Peljerano i Lorenco Faravelji. Po bokovima,koji bi po potrebi trebalo da predstavljajubekove i krila nalaze se Entoni Landanzuri i Džoaner Čavez, dok će napadačka krili činiti, levo Nikolas Previtali i desno Junior Sornoza, a u samom napadu kao najistureniji u formaciji stajaće Argentinac Jonatan Bauman, trenutno najbolji strelac prvenstva sa 25 postignutih golova.

Sa druge strane, kormilar Elektrikosa ima Pedra Ortiza kao svog neprikosnovenog čuvara mreže. Ispred njega nalazi se stameni dvojac štopera Anibal Leguizamon i Lukas Sosa, dok na bekovima ima svestranost Romarija Kaiseda i Džeksona Rodrigeza. U veznom redu, Dikson Arojo će kontrolisati kreativce protivnika, dok će Sebastijan Rodrigez imati ulogu plejmejkera. Po bokovima će da deluju Aleksis Zapata sa uvek opasnim Žoaom Rohasom, jednim od najkorisnijih igrača Elektrikosa koji je pored brojnih asistencija postigao i 10 golova. Napadači će biti Fakundo Barselo i Alehandro Kabeza.

Sukobi Independijente i Emeleka u najvišoj kategoriji ekvadorskog fudbala datiraju iz 2010. godine, kada su Rajadosi debitovali na turnirima u Kategoriji A. Od tada su oba kluba odigrala 42 utakmice, uz prilično izjednačen međusoban skor. Od te 42 odigrane utakmice, Emelek je pobedio 15 puta, dok je Independijente ostvario jedan trijumf manje, uz 13 nerešenih ishoda.

Na novom stadionu registrovana je samo jedna utakmica između ovih rivala, tačnije nedavna pobeda Independijentea od 3:2. Sa druge strane, stadion Džorž Kapvel u Gvajakilu bio je pozornica na kojoj su oba tima igrala najviše puta. Prema statistici čak 19 mečeva, uz devet pobeda Električara, osam remija i dva slavlja Negriazulesa.

Iako Emelek ima minimalnu prednost u istoriji, sa 15 pobeda naspram 14 rivala, Elektrikosi nisu uspeli da savladaju Independijente već duže od tri godine. Poslednju pobedu upisali su 2018. godine, i to na gostovanju, kada su Negriazulesi igrali na starom olimpijskom stadionu Ataualpa.

U okršajima između Reskalva i Paive, koji se pridružio Independijenteu prošlog decembra, portugalski stručnjak je neporažen. Na prvom njhovom okršaju u maju mesecu ove godine u Gvajakilu, viđen je remi bez golova, a nedavni revanš na ovom istom stadionu u drugoj fazi takmičenja pripao je Independijenteu 3:2.

EKVADOR 1 - FINALE ŠAMPIONATA, PRVI MEČ

Ponedeljak

01.00: (1,87) Independijente del Valje (3,40) Emelek (4,00)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

---------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.