Izvor: MozzartSport.com, 06.Jan.2021, 23:12

Braća Karamazovi brazilskog fudbala

Noćas je na programu čuveni Fla-Flu derbi Rio de Žaneira, Flamengo dočekuje Fluminense

Zatišje je pred buru. Pojedini delovi jednog od najvećih gradova sveta već osećaju paralisanost usled nadolazećeg ludila. Kada oni igraju, Marakana je centar sveta. Kada oni igraju, vreme u Riju prestaje da teče. Postoje utakmice, obične utakmice koje se zaborave nedugo pošto se odigraju. Postoje i one koje prevazilaze granice samog sporta. One koje se pamte i prepričavaju još dugo >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << godina. Ali, utakmica između Flamenga i Fluminensea, pripada nekoj totalno trećoj, neobjašnjivoj kategoriji.

Ovo je priča o večitom derbiju Rija, najvećem gradskom rivalstvu, poznatom kao, Fla-Flu.

"Kada je počeo Fla-Flu? Usuđujem se da kažem da nije imao početak. Fla-Flu nema ni kraj. Fla-Flu je stvoren 40 minuta pre ničega. A onda se narod probudio", ovo je fraza Nelsona Rodrigesa, brazilskog pisca, dramaturga i novinara.

Malo je svetskih derbija koji mogu da se porede sa Fla-Flu. Od samog nastanka on je jedinstven po istorijskoj važnosti, dramatičnosti, društvenoj konotaciji i ključnim momentima za brazilski fudbal. Smatra se nematerijalnim nasleđem Rio de Žaneira, kao jedini fudbalski klasik koji je zaslužio ovu čast.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Rio je pre 110 godina izgledao drastično drugačije, iz sadašnje vizure gotovo neprepoznatljiv. Osim jedne vitalne konstante: strasnih poklika navijača na fudbalskom derbiju. Da biste pronašli seme ovog rivalstva i borbe za prevlast između radničke klase (Flamengo) i gornjeg staleža (Fluminense) morate se osvrnuti na čudan incident koji se dogodio 1911. godine.

Fluminense je nastojao da postane prvak Rija, kada se u oktobru te 1911. godine, devet nezadovoljnih igrača pobunilo protiv odbora kluba, preusmerivši se u obližnji Flamengo, koji je osnovan 1895. godine kao veslački klub i tada nije imao fudbasku sekciju. Sad zamislite kakva se mržnja i netrpeljivost stvorila, kada znate da je vaš najveći rival stvoren od strane nekadašnjih saigrača.

Ili pak supotno. Ako danas znate, da je vaš omiljeni klub, ustvari nastao od ruke najvećeg protivnika. Dosta čudno, u najmanju ruku konfuzno, ali svakako jedinstveno. Zbog svega navedenog Nelson Rodriges odnos između ova dva kluba tumači kao "braću Karamazove brazilskog fudbala", aludirajući na likove u čuvenom romanu Fjodora Dostojevskog, koja se odvija u kontekstu snažnog porodičnog rivalstva dva brata.

Prvi Fla-Flu odigran je 7. jula 1912. godine na stadionu Laranjeras, tada pred mizernih 800 gledalaca, ipak u to vreme pred velikim brojem. Već tada, sukob je najavljivao u kakav će vanvremenski klasik izrasti. Iako oslabljeni odlaskom velikog broja važnih igrača, Fluminense je slavio sa 3:2. Prvi gol u istoriji ovog rivalstva postigao je Edvard Klajvert za Flu, posle samo minut igre, nagoveštavajući od samog početka ono što će kasnije postati izraz za mečeve ovih ekipa - "Karneval van sezone".

Jedan od susreta koji je još više produbio netrpeljivost između dva tima odigrao se 22. oktobra 1916. godine. Flamengo je vodio sa 2:1, kada je glavni arbitar Ronald Dejvis, dosudio jedanaesterac protiv Fluminensea. Riener je šutirao i promašio. Ubrzo nakon toga, dosudio je još jedan kazneni udarac u korist Flamenga. Ovoga puta Sidnej je postavio loptu na belu tačku, ali je Markos de Mendonka, golman Trikolora odbranio udarac. Inače Mendonka je bio prvi golman brazilske reprezentacije, koji i dan danas drži rekord kao najmlađi čuvar mreže Karioka.

Međutim, engleski arbitar, odlučio je da se penal ponovi, tvrdeći da nije dao znak za izvođenje. Ponovo isti izvođač i ponovo ista situacija, Mendonka sprečava da šut završi iza njegovih leđa. Ali, Dejvis je ponovo poništio izvođenje, sada ukazivajući kako su igrači Fluminensea prerano ušli u polje šesnaesterca. U tom trenutku, ogradu tribina preskočio je Koeljo Neto, književnik, političar i uvaženi profesor brazilske Književne akademije, ali i strastveni navijač Fluminensea. Videvši to, za njim je krenula nezaustavljiva masa pristalica Trikolora i prekinula meč, koji je posle 10 minuta obustavljen zbog nastalih nereda. Bilo je to prvo otkazivanje neke utakmice u okviru šampionata Karioka. Posle više od mesec dana, tačnije 8. decembra, susret je konačno odigran na stadionu Botafoga, General Saverijano, gde je Fluminense trijumfovao rezultatom 3:1. Te godine, šampionat nije pripao nijednoj od dve zaraćene strane, već je krunu odnela Amerika.

Narednih pet sezona, biće u znaku večutih rivala. Fluminense je 1916, 1917 i 1918. godine, osvojio tri vezana prvenstva, što ga je učinilo prvim klubom kome je to pošlo zarukom. Dok je iduće dve godine Flamengo preuzeo gazdovanje gradom.

Prvi put termin Fla-Flu pojavio se u javnosti 1925. godine, a osmislio ga je sportski novinar Mario Filjo. Takođe, na njegovu inicijativu gradske vlasti su za Svetski kup koji se održavao 1950. godine u Brazilu, premestile projekat, tada najvećeg stadiona na planeti, iz Japarekagua u kvart Marakan, po kome je kasnije ovo velelepno zdanje i dobilo ime.

Naime, tih godina, na kraju saveznih šampionata, a kako je nacionalna liga bila daleko od formiranja, održavalo se brazilsko državno ekipno prvenstvo. Ono je sadržavalo ekipe svih saveznih država, koje su bile sastavljene od najboljih igrača iz svake od njih. Kako se takmičenje bližilo, na prvenstvo je trebalo poslati ekipu iz saveznog okruga Rio de Žaneira, popularnu Karioka selekciju, po kome je kasnije i nacionalna selekcija ponela nadimak. Zbog manjka vremena i poteškoća u okupljanju, savez je odlučio da na prvenstvo pošalje kombinovani sastav najvećih gradskih rivala.

Filjo je ovaj sastav u svojoj sportskoj kolumni nazvao skraćenicom, prva tri slova njihovih imena Fla-Flu, popularan naziv koji se preneo i na sukob ovih klubova, a od tada se tako oslovljava u fudbalskim leksikonima. U početku, ovakva odluka saveza, izazvala je žustre reakcije kod fudbalske javnosti. Ali sve je to ostavljeno po strani, kada se kombinovana ekipa vratila kao šampion Brazila, savladavši u finalu prvenstva, selekciju Sao Paula.

Tokom tridesetih godina, fudbal u Riju pretrpeo je velike promene. Između 1933. i 1936. godine grad je imao dve lige, amatersku i profesionalnu. Početkom 1937. one uspevaju da se ujedine u jedinstvenu profesionalnu ligu, čiji je period od 1937. do 1944. pripao isključivo rivalskom dvojcu, sa po četiri titule na obe strane.

Derbi koji se i dalje prepričava i nekako do danas prenosi "s kolena na koleno", jeste onaj odigran 23. novembra 1941. godine, kada je čitav svet progutao plamen Drugog Svetskog rata, ali je fudbal u Brazilu i dalje bio tema broj jedan. U domu crveno-crnih, na popularnom stadionu Gavea, u poslednjem kolu, padala je odluka o tituli šampionata Karioka. Fluminenseu je, kao lideru prvenstva, bio dovoljan i remi da se održi na čelnoj poziciji, dok je Flamengo kao drugoplasiran, morao da trijumfuje.

Žižinjo je doneo prednost domaćima, ali su Trikolori ubrzo preokrenuli na 2:1. Međutim, Pirilo donosi izjednačenje sedam minuta pre kraja susreta. Flamengo je nastavio sa ofanzivom, potiskujući rivala sve više ka protivničkom golu. Igrači Fluminensea, kao odgovor na neprestane napade, ispucavali su svaku loptu koja bi dospela do njihovog šesnaesterca, šaljući ih preko tribina, gde su upadale u obližnju lagunu. Sa istom taktikom nastavili su sve dok nije ponestalo lopti.

Međutim, veslačka sekcija po kojoj je Flamengo bio prepoznatljiv, brzo ih je vadila iz vode i vraćala na teren, ali su one bile preteške za igru, nakon što su se dobro natopile. U međuvremenu, isključen je napadač Flua, Kareiro, kojem je trebalo nekoliko minuta da napusti teren. Tako je poslednjih sedam minuta susreta trajalo gotovo pola sata. Konačno, glavni arbitar odsvirao je kraj ovog susreta koji ostao ponat kao "Laguna derbi", a Fluminense je 14. put postao šampion Karioka.

Početkom 1953. godine Flamengo je započeo kampanju koja će kao rezultat, tri godine kasnije, prvi put za ovaj klub doneti tri uzastopne titule u Karioka šampionatu. Takođe, bili su to počeci masovnih poseta ovim dvobojima. Iste godine viđena su čak tri Fla-Flu sukoba, a sva tri igrana su na Marakani i imala su posetu preko 100.000 gledalaca. U prvom duelu održanom 16. avgusta, Fluminense je pobedio sa 3:2 pred 116.266 navijača, u drugom susretu odigranom 6. decembra trijumfovali su crveno-crni 2:1 pred 122.434 gledalaca. Dok je u trećem susretu, u okviru šampionske grupe, Flamengo ponovo slavio sa 2:1, ali pred nešto manjom posetom od 96.064 gledalaca. To je bio zvaničan podatak na osnovu prodatih ulaznica, ali smatra se da je na stadionu u tom trenutku bilo nešto više od 102.000 gledalaca.

Međutim, najveća poseta, ne samo ovog derbija, već u istoriji svetskog fudbala, između neka dva kluba, viđena je 15. decembra 1963. godine. U okviru poslednjeg kola šampionata Karioka, u kome se po nekom već ustaljenom običaju, upravo ove dve ekipa odlučivale o sudbini prvenstva, na tribinama Marakane našlo se 177.000 duša. Ali i to je bio podatak, na osnovu prodatih karata. Za ovaj susret, ženskom delu publike i majkama sa decom, nije naplaćivan ulaz, te je time brojka na stadionu došla do enormnih 194.603 posetilaca.

Ovom događaju prisustvovao je i jedan desetogodišnjak u pratnji svoje majke, koji će kasnije postati ikona crno-crvenog dela Rio de Žaneira. Čuveni Artur Antunješ Koimbra, poznatiji kao Ziko. Ironija svega, na ovom susretu bile su prazne mreže obe ekipe, što je ipak išlo u korist Flamenga, koji je ostao lider na tabeli, osvojivši 14. titulu prvenstva Karioka.

Prvi Fla-Flu koji se odigrao na nacionalnom nivou takmičenja bio je onaj iz 1971. godine i završen je nerešenim ishodom od 1:1. Kasnije u drugom delu sezone, revanš susret pripao je Trikolorima minimalnim rezultatom. Susret je obeležio Viltonov neregularni i jedini pogodak na meču, postignut skretanjem lopte rukom ka golu Marka Aurelija.

U remiju od 1:1, koji je važio za odlučujući u finalnom trouglu Karioka šampionata 1985. godine, gde je još učestvovao klub Bangu, Flamengov defanzivac Leandro de Souza Fereira, postigao je najlepši gol u istoriji ovog klasika. Ujedno, bio je to poslednji Fla-Flu derbi koji je prenosio poznati spiker Horhe Kuri, čovek koji je prvi uzvikivao, ono i sada već čuveno, "golasooooo!". Kuri je preminuo kasnije iste godine u 65. godini života.

Između 1969. i 1986. godine u intezivnom prisustvu velikog broja javnosti na stadionu Marakane, dvojac Fla-Flu osvojio je 16 pehara šampiona Karioka, devet Fluminense i sedam Flamengo. Dakle samo tri puta u navedenom periodu neki drugi klub uspeo je se pored njih dokopa titule, i sva tri puta je to bila Vasko da Gama.

U istom periodu Fluminense je dva puta postao nacionalni prvak Brazila, dok je Flamengu to zarukom pošlo tri puta, a 1981. godine podigao je i pehar Kopa Libertadores, najprestižnijeg klupskog takmičenja na tlu Južne Amerike. Iste godine crveno-crni našli su se i na krovu sveta, nakon što su u Interkontinentalnom kupu savladali šampiona Starog kontinenta Liverpul, sa ubedljivih 3:0. Dva gola na tom meču postigao je Žoao Batista Nunjez, dok je jednom zatresao mrežu i Adilio de Oliveira.

U poslednjem kolu Karioka šampionata 1995. godine, odigran je jedan od najuzbudljiv mečeva ovog klasika, ne samo zbog poteza fudbalskih majstora koji su se u tom trenutku obreli na terenu, poput Paula Sezara, Bebeta, Amorosa, Romarija, Savija Bertolinija i Renata Gauča, već i zbog nesvakidašnjeg i odlučujućeg gola upravo Gauča koji je loptu u mrežu protivnika smestio stomakom. Flamengo je u tom susretu vodio 2:0, ali su Trikolori preokrenuli na 3:2 i za jedan bod pretekli rivala zauzevši čelnu poziciju. Ne samo što su im oteli titulu ispred nosa, već se to sve odigralo 15. novembra, na stogodišnjicu osnivanja Flamenga (za godina nastanka uzima se 1895, kada je osnovan veslački klub).

Jedan od najvećih preokreta u istoriji derbija dogodio se 1. februara 2004. godine u Kupu Guanabara, kada su Trikolori vodili sa 3:1 na poluvremenu, golovima Romarija de Souze (2) i Rodolfa Bispoa. Na kraju, Flamengo je slavio sa 4:3 pogocima Rožera, Felipea i Žana.

Zanimljivo je da je prva internacionalna Fla-Flu utakmica viđena tek 2009. godine u Kopa Sudamerikani. Timovi su se suočili u prvom kolu eliminacija, u kom su odigrana dva remija, jedan od 0:0 i revanš kada je formalno Flamengo imao ulogu domaćina od 1:1. Zbog gola u gostima Fluminense je prošao u narednu fazu takmičenja, u kojem je kasnije dospeo čak do finala, gde je drugu godinu zaredom poražen u nekom internacionalnom finalu od ekvadorske senzacije LDU Kita, propuštajući tako, do danas, poslednju šansu, da se bar donekle poistoveti sa večitim rivalom u međunarodnim uspesima.

Golom Freda, Trikolori su 8. jula 2012. na stogodišnjicu od prvog odigranog klasika, tukli Flamengo minimalnim rezultatom. U glasanju održanom 2020. godine, Fredov gol na ovom meču, izabran je za jedan od najlepših golova u brazilskom fudbalu ikada.

U polufinalu Karioka šampionata 12. februara 2020. godine, koje je Flamengo rešio u svoju korist nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 3:2, postavljen je svetski rekord po broju gledalaca u direktnom prenosu na Youtube platformi do tada, kada je na vrhuncu prenosa bilo 3.500.000 pratilaca.

Ova dva kluba poseduju 67 titula državnog prvenstva Karioka. Fluminense sa svojih 31 osvojenim peharom je protivnik koji ima više pobeda u odlukama šampionata, osvajajući titule u osam navrata, naspram Flamengovih pet, ali koji isto tako poseduje veći broj ukupnih trofeja, njih 36. Sa druge strane, oni nikada nisu u direktnom sukobu odlučivali o tituli nacionalnog prvenstva, gde su crveno-crni uspešniji sa šest naslova, u odnosu na Trikolore koji poseduju četiri u svojim vitrinama.

Flamengo je zvanično klub sa najviše navijača na svetu, u bilo kom sportu. Samo u Brazilu procenjuje se da ih ima preko 35.000.000. Ipak u samom Riju, više navijača ima Fluminense, oko 5.000.000, što ga čini i te kako konkurentnim na tribinama, a neretko i u sukobima van njih.

Veliki broj legendarnih igrača bili su učesnici ovog klasika. Pojedini su već navedeni kroz teksta, dok su tu još bili i velikani poput Leonidasa, Žuniora, Zika, Ronaldinja, Telea, Santane, Rivelina i mnogih, mnogih drugih "bogova" ove igre. Deo Fla-Flu spektakla bio je i naš Dejan Rambo Petković, koji je nosio dresove oba kluba i to u uzastopnim sezonama.

Do danas, računajući sva takmičenja, ovaj derbi igrao se 429 puta, od toga 158 pobeda ima Flamengo, naspram Fluminenseova 132 trijumfa, dok je 139 puta susret ostao bez pobednika. Čak 244 puta poprište bitke bila je čuvena Marakana, koja je u preko 20 navrata na svoje tribine prihvatila preko 100.000 fudbalskih fanatika.

BRAZIL 1 - 28. KOLO

Sreda

23.15: (2,60) Botafogo (3,05) Atletiko Paranaense (2,90)

23.15: (1,45) Gremio (4,20) Baija (8,00)

Četvrtak

00.30: (2,20) Koritiba (3,25) Gojas (3,45)

00.30: (2,50) Sport Resife (2,95) Fortaleza (3,20)

01.30: (2,95) RB Bragantino (3,20) Sao Paulo (2,50)

01.30: (1,52) Flamengo (4,20) Fluminense (6,50)

23.00: (2,80) Seara (2,90) Internasional (2,85)

Petak

01.00: (2,05) Atletiko Gojanense (3,35) Vasko (3,80)

Ponedeljak 18.01.

Palmeiras - Korintijans

Sreda 27.01.

Atletiko Mineiro - Santos

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.