Bogoslovija Sveti Arsenije Sremac obeležava 225 godina postojanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogoslovija Sveti Arsenije Sremac obeležava 225 godina postojanja

U nedelju, 10. novembra, na dan rođenja Svetog Arsenija Aremca po kom nosi ime, karlovačka Bogoslovija obeležiće 225 godina od osnivanja. Svečanom akademijom, koja počinje u 18 časova, u fokus će biti stavljeni zajednički uspesi profesora i učenika.

Bogoslovija Sveti Arsenije Sremac nosi naziv tog sveca, jer je on bio primer marljivosti, skromnosti i dobrote. iako nije bio episkop, zbog predanosti svemu što je radio, Sveti Sava ga je, povlačeći se sa trona imenovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za svog naslednika. Obeležavanje 225 godina postojanja Bogoslovije povod je za skretanje pažnje na univerzalne vrednosti koje su bile deo njegovog životnog puta.

"Praznik počinje veče uoči, tako ćemo i mi u subotu uveče služiti praznično bdenije i biće vodoosvećenje u svečanoj sali sa profesorima i učenicima. Na sam dan će biti služena arihijerejska liturgija koju će služiti mitropolit ,gospodin Hrisvostov", kaže protojerej Jovan Milanović.

Program će se u nedelju održati upravo ovde, u svečanoj sali Bogoslovije kada će se okupljenima prvi put zvanično obratiti novi rektor bogoslovije, protojerej, Jovan Milanović.

Karlovačka bogoslovija posebno je ponosna na uspeh svojih đaka, a u svojim redovima ima akademike, profesore, pisce i glumce.

Svi oni zajedno čine jedan veliki zbor i sabor koji nama zadaje jedan ozbiljan zadatak a to je da nastavimo da svedočimo to trajanje i postojanje ove škole i u isto vreme ne odričući se onoga što jesmo

da budemo na raspolaganju kako bismo svima onima koji žele da čuju, dali odgovore na smisao postojanja života, u isto vreme ponudili kvalitetan program školskog obrazovanja i vaspitanja.

Na svečanoj akademiji obeležiće se i 800 godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve, a svi koji tog dana dođu u Karlovce mogu da posete i Sabornu crkvu u kojoj je velikim trudom sačuvan deo moštiju Svetog Arsenija Sremca, koje se inače nalaze u manastiru Ždrebaonik u Crnoj Gori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.