08. novembar  2019. 18.53  →  18.56 | Izvor: RTV (Ana Bojović)

Bogoslovija Sveti Arsenije Sremac obeležava 225 godina postojanja

SREMSKI KARLOVCI -

U nedelju, 10. novembra, na dan rođenja Svetog Arsenija Aremca po kom nosi ime, karlovačka Bogoslovija obeležiće 225 godina od osnivanja. Svečanom akademijom, koja počinje u 18 časova, u fokus će biti stavljeni zajednički uspesi profesora i učenika.

video icon

Bogoslovija Sveti Arsenije Sremac nosi naziv tog sveca, jer je on bio primer marljivosti, skromnosti i dobrote. iako nije bio episkop, zbog predanosti svemu što je radio, Sveti Sava ga je, povlačeći se sa trona imenovao za svog naslednika. Obeležavanje 225 godina postojanja Bogoslovije povod je za skretanje pažnje na univerzalne vrednosti koje su bile deo njegovog životnog puta.

bogoslovija

"Praznik počinje veče uoči, tako ćemo i mi u subotu uveče služiti praznično bdenije i biće vodoosvećenje u svečanoj sali sa profesorima i učenicima. Na sam dan će biti služena arihijerejska liturgija koju će služiti mitropolit ,gospodin Hrisvostov", kaže protojerej Jovan Milanović.

Program će se u nedelju održati upravo ovde, u svečanoj sali Bogoslovije kada će se okupljenima prvi put zvanično obratiti novi rektor bogoslovije, protojerej, Jovan Milanović.

Karlovačka bogoslovija posebno je ponosna na uspeh svojih đaka, a u svojim redovima ima akademike, profesore, pisce i glumce.

Svi oni zajedno čine jedan veliki zbor i sabor koji nama zadaje jedan ozbiljan zadatak a to je da nastavimo da svedočimo to trajanje i postojanje ove škole i u isto vreme ne odričući se onoga što jesmo

da budemo na raspolaganju kako bismo svima onima koji žele da čuju, dali odgovore na smisao postojanja života, u isto vreme ponudili kvalitetan program školskog obrazovanja i vaspitanja.

Na svečanoj akademiji obeležiće se i 800 godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve, a svi koji tog dana dođu u Karlovce mogu da posete i Sabornu crkvu u kojoj je velikim trudom sačuvan deo moštiju Svetog Arsenija Sremca, koje se inače nalaze u manastiru Ždrebaonik u Crnoj Gori.