Bogdanović rešio derbi posle drame i produžetka, treći vezani poraz Zvezde!

Izvor: Blic, 31.Maj.2014, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović rešio derbi posle drame i produžetka, treći vezani poraz Zvezde!

Košarkaši Partizana slavili su prvi put ove sezone u večitom derbiju pošto su u četvrtom međusobnom susretu savladali Crvenu zvezdu na gostovanju u 12. kolu Superlige sa posle drame i produžetka sa 78:82 (15:24, 14:16, 17:9, 24:21, 8:12).

Crveno-beli su trećim uzastopnim porazom produžili krizu, dok su crno-beli dva kola pre kraja ligaškog dela obezbedili prvo mesto pred plej-of i prednost domaćeg terena u već viđenom finalu između večitih rivala.

U sva tri prethodna ovosezonska susreta slavila je Zvezda, a Partizan je u hali u Železniku, gde su puleni Dejana Radonjića bili domaćini zbog zauzetosti "Pionira", prekinuli taj niz uz dosta nervoznu igru obe ekipe, verbalne sukobe, dramu i produžetak.

Saša Pavlović je od heroja prerastao u tragičara zbog velike nervoze i pored sjajne partije, uloga junaka lako je mogla da pripadne i Jaki Blažiču, najboljem pojedincu u crveno-belom, ali je 228. derbi rešio Bogdan Bogdanović sjajnom rolom u dodatnih pet minuta. Ipak, nije samo košarka bila u prvom planu, jer su od navijačih "topovskih udara" stradali i novinari, među kojima je bio i reporter "Blica".

PRVA ČETVRTINA: Partizan bolji i agresivniji, navijači petardama na novinare

Milutinov je pogotkom sa distance otvorio derbi, da bi Jaka Blažič uzvratio trojkom. Slovenački bek je bio posebno inspirisan protiv večitog rivala ove sezone i u trećem minutu je došlo do koškanja njega i Bogdanovića, kada je Partizanov bek povisio na 3:6.

On je zatim promašio slobodno i posle skoka u napadu izašao sa loptom u aut. Marjanović je uspeo da smanji zaostatak, ali se nije najbolje snalazio u odbrani, pa je Milutinov pogodio iz reketa, a onda je i Lovernj vezao četiri poena uz sjajno zakucavanje preko Marjanovića za 5:12.

Tajm-aut Radonjića probudio je njegove pulene, usledila je trojka Simonovića i koš Radenovića, na drugoj strani su bili precizni Tepić i Lovernj, da bi Dragićević trojkom primakao Zvezdu na 13:15. Problem domaćinu napravio je Blažič koji je već sredionom prve deonice napravio treću ličnu grešku, a na to se nadovezala serija crno-belih 0:7 koju je trojkom zatvorio Bogdanović za 13:22.

Do kraja ove četvrtine na jednoj strani je poentirao Dženkins sa distance i Bogdanović sa penala, pa su crno-beli na prvi mali odmor otišli sa +9 - 15:24.

DRUGA ČETVRTINA: Crno-beli u dvocifrenom plusu, nepovezana igra Zvezde

Musli je na početku ove deonice brzo napravio dva faula, ali se i pobrinuo za prvu dvocifrenu prednost svog tima na meču (16:26). Polovičan učinak sa penala imali su Dragićević i Marjanović, koji je poentirao i iz reketa, dok je Pavlović ispisao 17:28 na semaforu.

Sredinom druge četvrtine bilo je praznog hoda na obe strane, ali su crveno-beli nekako vezali šest poena u čemu im je pomogao i Pavlović nesportskom ličnom greškom posle koje je Lazić ubacio oba penala. Mogao je Lipovij da rezultatski potpuno približi svoj tim, ali je promašio trojku iako ostao sam, dok je Lazić iza linije 6,75 uspeo da smanji na 26:30.

Borbeni bek je bio u glavnoj ulozi, jer je ubrzo iznudio i treću ličnu grešku Pavlovića i preselio ga na klupu, a Simonović je primakao Zvezdu na minus tri (28:31). Domaćin nije imao rešenje u reketu za Milutinova koji je pokrenuo seriju 1:9 i istu zatvorio zakucavanjem iz kontre na asistenciju Bogdanovića za kraj poluvremena - 29:40.

TREĆA ČETVRTINA: Tehnička Vujoševiću, loša košarka, rasprava Nelsona i Pavlovića

U prva dva minuta treće četvrtine sva tri napada Zvezde rešavao je Blažič i samo jednom bio precizan, dok se Partizan branio zonom 1-3-1, ali je skoro tri minuta bio bez koša.

Indisponirani Nelson je bio potpuno van meča, šutirao je 0/6 iz igre a posle poslednjeg promašaja je faulirao Pavlovića u kontri i omogućio mu dva plus jedan, ušao i u verbalni sukob sa bivšim NBA igračem, a Partizan je opet došao do dvocifrenog plusa - 33:43.

Da se ne odlepi nakon toga pobrinuli su se Blažič sa penala i Dženkins trojkom za 38:43, da bi onda Bertans, koji je poput Nelsona bio skroz van meča, napravio prekršaj u napadu i zaradio četvrtu ličnu.

Ubrzo je Milutinov faulirao Katića i zbog te sudijske odluke je trener Partizana Duško Vujošević burno protestovao uz neizbežne psovke, pa je domaćin imao četiri vezana penala. Katić je dva promašio, Dženkins oba puta bio precizan, ne i Blažič u napadu, pa Zvezda nije najbolje iskoristila odličan trenutak da se primakne.

Umesto toga na drugoj strani se Bertans mini rolom sa četiri vezana poena pobrinuo da crno-beli steknu plus sedam (40:47) sredinom ove deonice. Nelson se tek u 26. minutu pomerio sa nule, dok je Katić pečatirao očajno izvođenje penala svog tima sa četiri promašaja zaredom, pa su crveno-beli ukupno izvodili bacanja 11/20, a drugo je na semaforu pisalo 42:47 zbog nepovezane igre na obe strane.

Umesto koševa i atraktivnih poteza, gledali smo promašaje, pogrešna dodavanja, lošu košarku i izgubljene lopte, ušlo se u penal završnicu ove četvrtine, a Partizan je u poslednji period ušao sa tri poena prednosti - 46:49.

POSLEDNJA ČETVRTINA: Pavlović nervozni tragičar, Jaka junak!

Kao i u većem delu treće, tako je bilo i na početku poslednje četvrtine. Ređali su se promašaji, nešto više Partizana kome baš nije išlo sa distance, a Nelson je prekinuo agoniju i trojkom primakao Zvezdu na samo poen zaostatka (50:51).

Crveno-beli su u 34. minutu tek drugi put poveli na meču, pošto je Milutinov zaradio petu ličnu grešku i završio derbi, a Dragićević je pogodio oba penala za 52:51. Usledila je rezultatska klackalica u režiji Tepića i Blažiča, da bi klupa domaćeg tima dobila tehničku grešku, što je Pavlović znao maksimalno da iskoristi.

Ubacio je oba slobodna bacanja i onda sjajnim prodorom rešio napad, a šestim uzastopnim poenom povisio na 54:59. Umesto da izraste u junaka derbija, bivši NBA igrač je dozvolio da izgubi živce, a u tragičara ga je pretvorio Jaka Blažič.

Slovenački bek je u 37. minutu postigao koš i iznudio petu ličnu Pavlovića, koji je zbog burnih protesta i šutiranja reklama dobio i tehničku. Blažič je pogodio sva tri penala i onda ubacio trojku, odnosno doneo Zvezdi ekspresnih osam poena u nizu za 65:63.

Usledio je trojkaški obračun Dženkinsa i Bogdanovića u poslednjem minutu, u kom je i Blažič poentirao za 70:69. Na drugoj strani je Bogdanović promašio trojku, ali je Gagić skokom pod košem rivala obezbedio Partizanu poslednji napad. Crveno-beli su rešili da ga brane do sedam sekundi pre kraja kada je Nelson poslao Bogdanovića na liniju za slobodna bacanja.

Partizanov bek je pogodio prvo, ne i drugo možda za pobedu, da bi Marjanović potpuno nerezonski probao sa kraja na kraj terena da reši meč, u čemu nije uspeo, pa se otišlo u produžetak - 70:70.

PRODUŽETAK: Bogdanović rešio derbi!

U dodatnih pet minuta odgovornost je preuzeo Bogdanović i počeo da rešava derbi. Na 74:72 za Zvezdu pogodio je oba penala, Lovernj je prikucao jedan promašaj, da bi Bogdanović ubacio verovatnu odlučujuću trojku i zaključio seriju 0:7 za 74:79 uz komične i loše poteze domaćeg tima.

Delovalo je da je Partizan dovoljno odmakao, ali je Lovernj izgubljenom loptom i zatim faulom vratio večitog rivala u igru, jer su Lipovij i Blažič bili precizni sa penala za prilazak na samo poen zaostatka (78:79) 45 sekundi pre kraja. Kapiten crno-belih se za greške iskupio tako što je iz odbitka u koš ubacio promašaj Bogdanovića i uvećao prednost srpskog prvaka.

Na drugoj strani je Dženkins promašio trojku i tako je otišla i poslednja nada da Zvezda može do trijumfa, jer je Lovernj polovičnim učinkom sa penala postavio konačnih 78:82.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN (15:24, 14:16, 17:9, 24:21, 8:12)

Hala u Železniku. Gledalaca: 2.000. Sudije: Jovčić, Obrknežević, Arsenijević.

CRVENA ZVEZDA: Mitrović, Lazić 5, Blažič 22, Simonović 5, Marjanović 13, Radenović 8, Katić, Nelson 5, Dženkins 12, Lipovij 2, Dragićević 6, Tejić.

PARTIZAN: Tepić 6, Lovernj 12, Pavlović 20, Dalo, Milutinov 10, Bogdanović 24, Gagić 1, Musli 2, Andrić, Bezbradica, Bertans 7, Šalić.

Košarkaška Superliga, 12. kolo

FMP - Radnički 81:71

Borac - Mega Vizura 83:71

Metalac - Crnokosa 95:72

Crvena zvezda Telekom - Partizan 78:72 (70:70)

Tabela: Partizan NIS 11-1, Crvena zvezda Telekom 9-3, Mega Vizura 8-4, Radnički 7-5, FMP 4-8, Metalac 4-8, Crnokosa 3-9, Borac 2-10

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Zvezda - Partizan,   Crvena Zvezda

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Partizanu triler u Železniku

Izvor: RTS, 31.Maj.2014

Crvena zvezda - Partizan 78:82 (kraj). Košarkaši Partizana savladali su na gostovanju Crvenu zvezdu i tako praktično obezbedili prvo mesto pred plej-of srpskog šampionata. Pobednik odlučen u produžetku, u kojem je briljirao Bogdan Bogdanović. Crvena zvezda zabeležila treći uzastopni poraz...Košarkaši...

Nastavak na RTS...

Vujošević nazvao Zvezdu FMP-om: Neka titulu osvoji najbolji na terenu!

Izvor: Blic, 01.Jun.2014, 00:32

Trener Partizana Duško Vujošević rekao je da su njegovi košarkaši zasluženo pobedili Crvenu zvezdu u 12. kolu Superlige i četvrtom ovosezonskom večitom derbiju..."Iako je pobeda izvojena u produžetku mislim da je više nego zaslužena. Pobedili smo u važnoj utakmici. Ovo takmičenje jeste na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.