Izvor: Blic, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bodiroga bi bio NBA s uperstar!

Bodiroga bi bio NBA s uperstar!

Ukoliko bi se u skorijoj budućnosti zaista formirala NBA divizija u Evropi, o čemu se sve glasnije govori, gotovo je sigurno da bi jedna od pištaljki pripala Iliji Beloševiću, predvodniku najboljih košarkaških arbitara na Starom kontinentu.

Srpski delilac pravde iza sebe ima po dva svetska i evropska prvenstva i dva finala fajnal-fora Evrolige, a američkim NBA zvezdama je sudio u nekoliko navrata, zaključno s nedavnom utakmicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Rimu, u okviru NBA evropske turneje, gde su igrali Lotomatika i Finiks Sansi.

Naš arbitar ne krije da mu je prijao poziv za učešće na jednom tako velikom spektaklu.

- Već sam imao priliku da sudim američkim zvezdama na Svetskom šampionatu u Indijanapolisu, nedavno i u Japanu protiv selekcije Grčke, i na još nekim turnirima. U Rimu sam sudio sa Gregom Milerom i Polom Vošingtonom, ljudima koji već 20 godina dele pravdu na NBA mečevima. Lako smo usaglasili kriterijume, dobro sam se snašao i verujem da bih bez problema mogao da se prilagodim NBA stilu. Svestan sam sopstvenih kvaliteta, ali u NBA je izuzetno teško ući, iako smatram da su evropske sudije bez premca u košarkaškom svetu - kaže Ilija Belošević koji se, u međuvremenu, već okrenuo obavezama u Jadranskoj ligi.

Belošević smatra da je samo pitanje trenutka kada će evropski klubovi ući u NBA društvo.

- Najbolji klubovi iz Evrolige su već sada veoma blizu kvaliteta prosečnih američkih ekipa. Ukoliko bi se dobri evropski igrači zadržali u jednoj sredini duži vremenski period, ubeđen sam da bi se ravnopravno nosili sa zvezdama iz SAD. Sećate se Mekdonalds turnira kada su NBA ekipe pobeđivale i sa više od 20 razlike. Reprezentacija SAD više nema najveće uspehe. Pravdaju se kako među igračima nema dovoljno želje, interesovanja javnosti... U svakom slučaju, oni su na poslednja dva turnira slali odlične ekipe pa su opet gubili. To je još jedan dokaz da više nisu nedodirljivi. I te kako su ranjivi i postali su svesni da se košarka igra svuda, a ne samo u Americi. Srpski sudija veruje da ni daleka putovanja ne bi predstavljala veliki problem.

- Kad znamo da njihove ekipe putuju sa Istočne obale na Zapadnu obalu po sedam-osam sati, ne vidim razlog da se ne upute i ka Madridu, Barseloni ili Moskvi za šta im je potrebno baš toliko sati leta. NBA želi da se proširi na ostale kontinente, a profesionalnu ligu oni od početka nazivaju svetskim prvenstvom u klupskoj košarci.

Posle utakmice u Rimu, Belošević se još jednom uverio u nešto u šta odavno veruje.

- Dejan Bodiroga bi i u ovim igračkim godinama bio NBA superstar. Stiv Neš je za njega rekao da nikada nije igrao protiv pametnijeg igrača koji pleni takvom kreativnošću, fantastičnim rešenjima. Zaista, ubeđen sam da bi Bodiroga i u Americi napravio vrhunsku karijeru, iako je on sam izjavio da nikada nije imao želju da ode u NBA, da se lepo oseća u Evropi. Mnogi kažu - da, ali Bodiroga je provaljen s onim njegovim produženim korakom. Pustite tu priču, na svakoj utakmici on to radi i svi to očekuju, ali on i dalje izlazi kao pobednik - zaključuje Ilija Belošević, redovni učesnik najvećih košarkaških utakmica.

D. J. Bužić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.