Belorusiji uskraćeno pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva u hokeju

Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2021, 18:00

Belorusiji uskraćeno pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva u hokeju

Minsk neće biti domaćin Svetskog prvenstva u hokeju 2021. godine, saopštila je Međunarodna hokejaška federacija (IIHF). Predsednik IIHF-a Rene Fazel održao je 11. januara sastanak sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku, gde su strane razgovarale o pripremama za predstojeće Svetsko prvenstvo. Kasnije je šef IIHF-a rekao za RIA Novosti da će konačna odluka o Svetskom prvenstvu 2021. u Belorusiji biti doneta u roku od nekoliko dana. Fazel je takođe dodao da je neko vršio pritisak na sponzore turnira tako da oni odbiju da sponzorišu turnir ako se ne preseli iz Belorusije. "Zbog bezbednosnih pitanja koja su van kontrole IIHF-a, Savet IIHF-a danas je potvrdio da je odluka o preselenju Svetskog prvenstva u hokeju na ledu 2021. godine iz Minska, Belorusije, neizbežna. Odluku je donelo Veće nakon zaključenja opsežnog postupka opsežne analize", navodi se u saopštenju. "IIHF ima dužnost da brine o svim učesnicima prvenstva. Kao takav, Statut IIHF-a pruža Savetu mogućnost da povuče Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu iz države domaćina ako postoji razlog za zabrinutost za dobrobit ili bezbednu slobodu kretanja igrača, zvaničnika, gledalaca i medija. Stoga je Savet IIHF sproveo pošten i nepristrasan postupak detaljne analize, pri čemu su se nezavisni stručnjaci i sve zainteresovane strane konsultovale o održivosti održavanja Svetskog prvenstva u hokeju na ledu 2021. godine u Belorusiji, suočavajući se sa sve većim bezbednosnim i brigama vezanim za porast političkih nemira i koronavirus", dodaje se u saopštenju. Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu trebalo je da se održi od 21. maja do 6. juna 2021. u Minsku i Rigi. Ranije je beloruska opozicija tražila međunarodne sankcije protiv beloruskih vlasti, uključujući pokretanje bojkota ili otkazivanje svetskog prvenstva u hokeju na ledu u Minsku i uputila odgovarajuće apele IIHF-u.  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Belorusija i Lukašenko ostali bez organizacije Svetskog prvenstva u hokeju

Izvor: RTS, 18.Jan.2021

Međunarodna federacija hokeja na ledu odlučila je da oduzme Belorusiji domaćinstvo svetskog prvenstva, zbog političke situacije u Minsku i pandemije koronavirusa u toj zemlji. . Belorusija je trebalo, zajedno sa Letonijom da organizuje najveću smotru svetskog hokeja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.