B92.net u Ljubljani: Srbija preko Mađarske gleda ka četvrtfinalu

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 11:30

B92.net u Ljubljani: Srbija preko Mađarske gleda ka četvrtfinalu

Košarkašice Srbije sigurnim koracima grabe ka četvrtfinalu Evrobasketa, a od tog cilja deli ih samo jedan meč i jedna pobeda.

Na startu je savladana Turska, kao najteži rival, u petak je bez velikih problema arhivirana Slovačka (90:52), čim je Srbija došla nadomak prvog mesta u grupi D.

Već na početku Srbija je krenula u svom ritmu, a Ivana Raca lako je rešavala sitiuacije pred protivničkim košem i brzo na semforu stajalo 10:3.

Mučila se protivnička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekipa sa realizacijom, što zbog promašaja, što zbog odbrane Srbije i za prvih pet minuta je ubacila samo pet poena. Već tada je bilo jasno u kom pravcu ide ovaj meč, a posle prve deonice velikih plus 18 je bilo na strani naše selekcije.

Nošena podrškom manje, ali bučne grupe navijača, Slovačka je u početku druge četvrtine pružila znatno bolji otpor. Pogubile su malo konce igre srpske košarkašice u ovom delu meča, nanizale silne greške, pa su Slovakinje na kraju je dobile ovu deonicu, ali to je bilo sve što smo videli od njih.

U drugom poluvremenu, tim Marina Maljković je disciplinovanom igrom odrađivao posao. Evidentna je bila razlika u kvalitetu, prednost Srbije samo je rasla, da bi na kraju sa viškom od 38 poena odškrinula vrata četvrtfinala.



"Bilo je pozitivnih stvari, ali bilo je mnogo, mnogo greška, u odbrani i u napadu. To je nešto što mora da se ispravi već za narednu utakmicu. U subotu imamo trening u terminu utakmice protiv Mađarske. Moramo da se dogovorimo između sebe… I u napadu i u odbrani je bilo grešaka, i promašenih zicera i promašenih šuteva, i loše zagrađivanje. Baš je bilo dosta, dosta grešaka. To mora da se ispravi. I to je to. Tačka"
, jasna je selektorka Marina Maljković.

Do kraja grupne faze ostala je još samo utakmica sa Mađarskom u nedelju od 15.00, a ekipa Marine Maljković ima jasan cilj - da sa maksimalna tri trijumfa overiti plasman među osam najboljih, ali i da podigne nivo igre, jer će brzo doći vreme za najbolju košarku, bez koje borba za medalje neće biti realna.



"Da bi se dobila ta utakmica, sve ovo definitivno mora da se ispravi. Mnogo jak, neugodan protivnik. Igraju veoma agresivno, veoma požrtvovano. To su igračice iz najjačih mađarskih klubova, a već smo pričali o njihovoj ligi. Ne postoji nijedna koja ne igra Evroligu, u najgorem slučaju je u Evrokupu, i to na vrlo ozbiljnom nivou. Stvarno zaslužuju svaki respekt. Igraju jako dobro. Okej, izgubile su sada od Turske u poslednjim sekundama, ali sve što su pokazale do sad je stvarno dobro. Sa ovom igrom kao protiv Slovačke, nemamo šta da tražimo",
poručila je selektorka.

Za ispravljanje grešaka, aktuelne šampionke Evrope iskoristiće subotu, kada je dan pauze, a kapitenka Srbije Tina Krajišnik veruje da će to vreme poslužiti da se uradi sve kako bi se protiv Mađarske odigrao najbolji meč u dosadašnjem delu Evrobasketa.

"Treba da idemo iz utakmice u utakmicu i da budemo sve fokusiranije. Imamo svoj cilj - da budemo prve u grupi. Sledi dan za oporavak i pripremu te utakmice, mislim da smo neke stvari ispravili i u napadu i odbrani, mislim da nam i raspored ide na ruku", rekla je Krajišnik.

"Možemo bolje, nismo na još uvek na nivou koji želimo. Dobro je što postoji reakcija svakog igrača, da uradi ono što se od njega traži. Nadam se da je trener zadovoljan, ali opet kažem ima mnogo toga da se popravi i da napreduje. Čekaju nas važne utakmice, nadam se one za medalju. Videli smo Mađarsku i utakmice koje su odigrali, imaju dobar roster. Popunjeni su na svim pozicijama. Možda nemaju taj mentalitet što je možda naša prednost. Do nas je i treba da se fokusiramo na naš posao i da odigramo bolje nego protiv Slovačke", poručila je Krajišnik.

Ono što raduje, jeste da u svakom meču neka druga igračica vuče tim i prednjači individualnim izadnjima. Protiv Turske Maša Janković i Jovana Nogić preuzele su na sebe veći deo odgovornosti, dok je protiv Slovačke u prvom planu bila Ivana Raca.



"U svakoj utakmici neko drugi iskoči. To zavisi kako igra ide. Sada sam to bila ja, neki drugi put neko drugi. Mi igramo timsku igru. To je najvažnije. Ušle smo fokusirane u utakmicu, slušale smo šta nam je Marina govorila. I to je to. U subotu imamo slobodan dan, imamo vremena da se pripremimo za Mađarsku. Kao i uvek, nadamo se najboljem, da grupu završimo sa tri pobede. Mađarska je dosta jaka, brza, sa velikim centrima. Videćemo… Slušaćemo šta Marina kaže"
, poručila je Ivana Raca.

Ne treba zaboraviti da plasman na Evropskom prvenstvu određuje i koje će reprezentacije otići u kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu. Borbu za plasman na najveću sportsku smotru obezbeđuje šest timova, ali treba imati u vidu da će Francuska (domaćin OI), verovatno zauzeti neku od prvih šest pozicija na Evrobasketu, što otvara mogućnost da se i sedmoplasirani sa EP domogne olimpijskih kvalifikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

B92.net na treningu Srbije – Četvrtfinale u mislima, a fokus na Mađarskoj VIDEO

Izvor: B92, 17.Jun.2023

Još samo jedan meč deli Srbiju od uspešnog kraja grupne faze i plasmana u četvrtfinale Evrobasketa, a sve to donosi pobeda protiv Mađarske...I u slučaju poraza Srbija ima šanse za prvo mesto u grupi D. Ako eventualno izgubi do četiri poena razlike, uz pobedu Turske nad Slovačkom, naš tim bi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.