Austrijska novogodišnja bajka - budžet od 4.000.000 i direktor marketinga kao trener autsajdera na čelu tabele

Izvor: MozzartSport.com, 14.Dec.2016, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijska novogodišnja bajka - budžet od 4.000.000 i direktor marketinga kao trener autsajdera na čelu tabele

Rajndorf Altah jedno je od najprijatnijih iznenađenja Evrope

Niko od stručne javnosti nije se usuđivao ni kad je Lester bio u pitanju. U decembru svi su i dalje pričali da je samo pitanje trenutka kad će Lisice da krenu da propadaju na tabeli. Vrlo slična situacija ovih dana u Austriji. Na čelu tamošnje Bundeslige maleni Rajndorf Altah. Stručna javnost bavi se samo velikanima kakvi su Salcburg, Šturm, Austrija, pa i Rapid. Samo se čeka da oni krenu napred i pregaze uljeza.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << />
Nikome u Altahu to ne smeta. U seocetu od 6.500 ljudi na granici sa Švajcarskom zadovoljni su zbog samog pogleda na tabelu. Prošle sezone umalo nisu ispali u drugu ligu. Ove jeseni na domaćem terenu osam pobeda i dva remija. Za kraj sezonre na maleni Šabenholc stadion stiže veliki Rapid.

I dobro poznato lice. Damir Kanadi je, podseća I-Es-Pi-En (ESPN) dirigentsku palicu u Beču preuzeo baš posle odlično obavljenog posla u Altahu. Poziv Rapida nije mogao da odbije. Umesto njega, na klupu je seo 31-godišnji Verner Graber, najmlađi šef struke u austrijskoj prvoj ligi. Nije samo po tome poznat. Ali kasnije o njemu.

Jer Kanadi je taj koji je postavio ove osnove ovog uspeha. U Altah je stigao 2013, od početka se odlično razumeo sa sportskim direktorom Georgom Celhoferom. Klub je tad bio u drugoj ligi. Već 2014. godine je, tek drugi put u klupskoj istoriji, izborio plasman u elitu. Naredne godine bili su treći i plasirali se u Ligu Evrope. Posle jedne problematične sezone, opet su na dobrom putu.

"Sa budžetom od 4.000.000 evra Altah može da računa samo na kline i igrače koje niko ne želi", kaže za ESPN Sebastijan Rauh, urednik sprotske rubrike u lokalnom Voralberger Tagercajtungu.

Dovitljivi Kanadi mogao je i sa takvima. Kada je na kraju ipak izabrao Rapid, klub je reagovao na neočekivan način. Graber je kao igrač proveo je skoro celu karijeru u Altahu. Igrao je na amaterskom nivou. Pre četiri godine morao je zbog povrede da okonča karijeru. Studirao je menadžment. U Altahu je od leta ove godine obavljao i ulogu Kanadijevog pomoćnika i klupskog direktora marketinga?!

"Verner je uvek bio uz tim i dobro poznaje situaciju. Prirodno je što smo mu pružili šansu", kaže Celhofer i dodaje da je Graber do sada bio odgovoran za video analizu protivnika i da su mnoge Kanadijeve ideje baš od njega potekle.

Nažalost po Altah, uskoro će morati da pronađu drugo rešenje, jer Graber nema pro licencu. Nazad na mesto direktora marketinga.

Kad je reč o ekipi, nisu to igrači čija ste prezimena čuli mada ih ima nekoliko koja se završavaju na “ić“. Golman Andreas Lukse je recimo prošao Rapidovu omladinsku školu i smatran je velikim talentom, ali je voleo da izlazi, pa čak i da napravi neki incident pa je malo nedostajalo da batali fudbal. Novembra 2015. prvi put se našao i na spisku reprezentacije Austrije. Vezista Luis Ngvat-Maop  iz Kameruna čak je bio na platnom spisku Bajerna, stigao je i da debituje u nemačkoj Bundesligi 2007. u konkurenciji igrača kakvi su Memet Šol, Oliver Kan, Filip Lam i Klaudio Pizaro. U Minhenu je završio kad je utvrđeno da ima falsifikovan pasoš. U Altahu je zvezda tima.

Ceo tim bi to mogao da postane ako izdrži u istom ritmu do leta. Lesteru je uspelo.

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.