Izvor: RTS, 05.Jan.2024, 07:49

Ватерполисти Србије дуелом са Израелом започињу такмичење на Европском првенству у Хрватској (17.00, РТС 1)

Ватерполо репрезентација Србије утакмицом против Израела започиње такмичење у групи Ц Европског првенства у Хрватској. Дуел у Загребу почиње у 17.00 часова, директан пренос је на Првом програму РТС-а, а резултат и ток меча можете пратити на нашем порталу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Репрезентација Србије се на Европском првенству за ватерполисте у Хрватској налази у групи Ц са Немачком, Израелом и Малтом, а данас од 17.00 сати започиње такмичење дуелом са Израелцима у Загребу.
Наредни противник Србије биће Немачка у недељу од 19.00 сати, док последњи меч у групи игра 9. јануара, такође у 19.00 часова, против Малте.
Директан пласман у четвртфинале након групне фазе обезбедиће по два првопласирана тима из А и Б групе. Пошто се налази у групи Ц, у којој су репрезентације из Друге дивизије, Србија ће, уколико освоји неко од прва два места, играти плеј-оф за четвртфинале против једног од лошије пласираних тимова из група А и Б.
Репрезентација Србије је међу најуспешнијим европским селекцијама, освојила је 22 медаље на европским првенствима, од тога осам златних, девет сребрних и пет бронзаних. Испред је једино Мађарска са четири одличја више.
Чак седам наслова првака на континенталним шампионатима репрезентација је освојила након распада Југославије - Будимпешта 2001, Крањ 2003, Београд 2006, Ајндховен 2012, Будимпешта 2014, Београд 2016. и Барселона 2018. године.
Србија у најјачем саставу Селектор Србије Урош Стевановић у Хрватској може да рачуна на 15 ватерполиста. На Европско првенство су отпутовали Бранислав Митровић (Туркоан), Радослав Филиповић (Орадеа), Душан Мандић (Ференцварош), Виктор Рашовић (Ноази ла Сек), Никола Јакшић (Нови Београд), Сава Ранђеловић (Вашаш), Радомир Драшовић (Нови Београд), Петар Јакшић (Партизан), Страхиња Рашовић (Вашаш), Марко Радуловић (Нови Београд), Никола Лукић (Нови Београд), Вук Милојевић (Црвена звезда), Немања Убовић (Вуљагмени), Немања Вицо (Приморац) и Ђорђе Лазић (Бреша).
Дебитанти на великом такмичењу су Радослав Филиповић, голман Орадее, и Петар Јакшић, бек Партизана.
У односу на састав који је освојио четврто место на Светском првенству у Фукуоки, сада су поново у тиму Душан Мандић, Виктор Рашовић, Никола Лукић и Немања Вицо.
Израел - несуђени домаћин Европског првенства Израел је несуђени домаћин Европског првенства. Због ратних околности није био у могућности да организује турнир.
Репрезентацији Израела је такмичење у Хрватској тек друго појављивање на шампионату Европе. Дебитовали су на европској сцени у Сплиту 2022. 
Израелци последњих година посвећују велику пажњу развоју репрезентативног и клупског ватерпола, улагањима у инфраструктуру и клубове.
Већи успех има женска селекција Израела која је значајно напредовала у последњих 10 година, те се може рећи да на основу успеха припада кругу најбољих осам европских селекција.
Група А:
Црна Гора - Француска 20:19 (10:10)
Шпанија - Хрватска 12:14 (9:9)
1. Црна Гора 2
2. Хрватска 2 
3. Француска 1
4. Шпанија 1 
Група Б:
Грузија - Италија 5:22
Мађарска - Грчка 8:10
1. Италија 3
2. Грчка 3
3. Мађарска 0
4. Грузија 0
Група Ц:
Србија - Израел 17.00
Немачка - Малта 19.00

1. Србија 
2. Немачка 
3. Израел
4. Малта
Група Д:
Словачка - Словенија 17.45
Холандија - Румунија 20.15
1. Холандија 
2. Румунија
3. Словачка 
4. Словенија

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.