Izvor: RTS, 14.Dec.2023, 14:17

Мркела: Освојили смо један бод, али смо највише показали у односу на претходна учешћа

Спортски директор фудбалског клуба Црвена звезда Митар Мркела истакао је да је веома поносан и задовољан игром црвено-белих у овој сезони Лиги шампиона. 
Црвена звезда је у Београду поражена од Манчестер Ситија 3:2 у мечу последњег, шестог >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << кола групе Г Лиге шампиона.
Црвено-бели су такмичење у Лиги шампиона завршили на последњем месту на табели са једним бодом.
"Било је једно лепо вече са пуним стадионом Црвене звезде и амбијентом какав само звездаши могу да направе. Ја сам лично био задовољан након утакмице, иако смо изгубили, и иако је у неком тренутку постојао осећај да смо могли да постигнемо бољи резултат. То је неки општи утисак целе ове групне фазе Лиге шампиона. Играли смо добро, могли смо више, и у свакој утакмици смо до самог краја били конкурентни, остајали смо у трци за бољи резултат", рекао је Мркела.
Он се осврнуо на изјаву тренера Црвене звезде Барака Бахара, који је после меча изјавио да црвено-бели имају светлу будућност.
"Играли смо против најбољег тима на свету у овом тренутку, иако су синоћ изашли са неким другим саставом - са четири или пет играча који имају мању минутажу. То и даље чини један вредан тим, с обзиром на то да су ти играчи високо плаћени, играју за најбољи тим на свету, репрезентују своје земље и поседују изузетан квалитет. Одиграли су свој фудбал, онакав какав обично играју под најбољим тренером на свету, Гвардиолом, и те речи би требало да буду усмерене ка том аспекту", навео је спортски директор Црвене звезде.
Напоменуо је да је Црвена звезда доста показала у овогодишњем издању Лиге шампиона.
"Важно је напоменути да је ово наше треће такмичење у Лиги шампиона, при чему смо у првом освојили четири бода, у другом три бода, а овај пут смо освојили само један бод. Ако упоредимо сва три такмичења која смо одиграли, мислим да смо овај пут највише показали, иако смо освојили најмање бодова. Играли смо добар фудбал и поставили смо одређене циљеве за ово такмичење ове године - да будемо бржи, млађи и конкурентнији у утакмицама које играмо у ЛШ. Знамо да је то најјаче такмичење на свету, и мислим да смо, изузев резултатског аспекта, у свим осталим сегментима показали добро. Примили смо најмање голова у овом циклусу такмичења - 15 голова. Прве године смо примили 17, а друге 20. Постигли смо седам голова, док смо раније постизали три, односно четири гола. Параметри показују да смо били добри, изузев резултатског аспекта где нисмо освојили довољан број бодова, и по мом мишљењу, могли смо то постићи", додао је Мркела.
Говорио је и о младим фудбалерима Црвене звезде.
"Играчи који су наступили синоћ, а ту говоримо о Мијатовићу и Недељковићу, који су рођени 2005. године, били су најмлађи актери јучерашње утакмице. Млади играчи Ситија, Хамилтон и Болтон, рођени 2003. и 2002. године. Сам Хамилтон никада није наступао за први тим Манчестер Ситија, ово му је био први меч, док су све друге утакмице биле за млади тим и омладинску екипу. Наши играчи, који су поникли у нашој омладинској школи - Мијатовић, Недељковић, Лучић - сигурно имају потпуно другачију свест. За њих је Црвена звезда нешто посебно и значајно. Они су навијачи Црвене звезде, провели су дуги низ година у клубу, и сигурно имају посебну обавезу према клубу и према навијачима. Због тога није случајно да наши навијачи јако воле младе играче који су поникли у нашој омладинској школи", рекао је Мркела.
Истакао је да касније долазе и професионални изазови за играче. 
"Клубови у којима играчи могу остварити неке професионалне снове пружају им боље услове него што то чини Црвена звезда, с обзиром на новац који могу зарадити у тим клубовима. То сигурно игра улогу, поклапају се интереси Црвене звезде и тих младих играча. Ми као Црвена звезда не можемо живети само од спонзора и продаје ТВ права, што стварно чини минорни део буџета Звезде. Морамо живети од продаје играча, учешћа у оваквим такмичењима, како бисмо имали буџет који може задовољити жеље великог броја навијача клуба", навео је Мркела.
Додао је да Црвена звезда, иако има велики потенцијал, никада неће моћи да се мери са Манчестер ситијем.
"Сада су односи у фудбалу такви да клуб који долази из Србије, Црвена звезда, у финансијском смислу никада неће моћи да се мери са Манчестер Ситијем. Они функционишу на један потпуно други начин, а њихови извори прихода су практично неограничени и не зависе од фудбала, трансфера, учешћа у ЛШ, нити од тога да ли су ове године зарадили од ТВ права одређени износ. Зна се ко је њихов власник и он улаже и жели да тај клуб буде најбољи на свету, што и јесте у овом тренутку. По мом мишљењу, можда је то клуб који је у овом такмичењу играо најбољи фудбал у историји, што показује и резултат у групи, да је једини у историји освојио свих пет победа", закључио је Мркела.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.