Izvor: RTS, 11.Dec.2023, 10:30

Новак Ђоковић: Млади играчи су ми мотивација, пробуде звер у мени

Најбољи тенисер Србије и света Новак Ђоковић говорио је за америчку телевизијску мрежу Си-Би-Ес о досадашњој каријери, односу са највећим ривалима, будућим плановима али и о прошлогодишњој депортацији из Аустралије.
Најбољи тенисер свих времена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Новак Ђоковић почео је 403. недељу на врху листе најбољих тенисера света, а у емисији "Шездесет минута“ Си-Би-Ес њуза са познатим новинарем Џоном Вертхајмом истакао је да воли победе и истакао да жели да и даље исписује историју тениса.

"Волим да побеђујем. Нема сумње у то. Инспирисан сам и мотивисан сам рекордима. За мене је то сасвим нормално. Будите искрени, будите аутентични и изразите оно што осећате. Само се трудим да будем искрен према себи и према другима и да кажем шта су моји циљеви и задаци. То је тако једноставно“, истакао је Новак.
На питање колико задовољство буди у њему чињеница да побеђује играче који су годинама ближи његовој деци, Новак каже да му је то додатна мотивација.
"Мислим да су ми додатна мотивација млади момци који су гладни успеха и инспирисани да одиграју најбоље што могу баш против мене. На неки начин су пробудили звер у мени."
"Био сам застрашен Надалом и Федерером" Говорио је и о већ легендарном ривалству са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом, као и свом односу с њима. Признаје да је био застрашен њима пре мечева.
"Играм са Надалом на Ролан Гаросу, ормарићи су нам један до другог, толико смо близу. Покушавамо један другом да дамо простора, али свлачионица није тако велика. Знате како Надал изводи скокове пре изласка на терен – у свлачионици ради спринтове поред ривала. Чак могу да чујем и коју музику слуша у слушалицама. Све то ме нервира", каже Новак.
Како је додао, у раној фази каријере није схватао да је то део сценарија. "Био бих застрашен, али то ме је мотивисало да и ја покажем да сам спреман за битку", истакао је Ђоковић.
Са друге стране, напомиње да је после толико година дељења позорнице, највеће поштовање увек ту, бар с његове стране. "Једног дана, када се завесе мало више спусте, моћи ћемо да седнемо и поразговарамо. Било би то невероватно, волео бих да одем на вечеру са Рафом и Роџером. Желео бих, заиста. Знам да се очигледно нисмо тако добро слагали током каријере ван терена. Нисмо пријатељи, ми смо ривали и тешко је као такмичари да будете веома блиски и делите једни другима увид у свој живот или осећања. Онда би то могло да буде употребљено против вас на терену“, констатовао је Новак.
"У Аустралији сам био први зликовац света" У разговору су се дотакли и неславне епизоде у Аустралији 2022, када је протеран из земље јер се није вакцинисао против коронавируса па је Новак Ђоковић објаснио свој став.
"Суштински сам проглашен за првог зликовца света… Наравно да сам то осетио. Осетио сам да је цео свет против мене. Имао сам то искуство на терену, где публика не навија за мене, али такво искуство нисам имао никада у животу. Није на мени било да било шта процењујем. Добио сам изузеће, добио сам дозволу да уђем у земљу. И онда је све ескалирало до највишег нивоа глобално. Људи су покушали да ме назову антиваксером, а ја то нисам. Нисам ни за вакцинацију ни против ње, ја сам за слободу одлучивања“, рекао је Новак додајући да сматра да његова ментална снага посебно била уочљива у тим епизодама у Аустралији.
Новак Ђоковић је завршио сезону са три гренд слема, а једино га је Карлос Алкараз победио у финалу Вимблдона и спречио да заврши 2023. годину са четири највећа пехара.
Освојио је укупно седам титула и завршиће годину као светски број 1 са 409 недеља на првом месту у низу, што је највише у историји мушког тениса.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.