Izvor: RTS, 11.Dec.2023, 00:13

Завршио се први "Кога брига куп" - шарени експеримент НБА лиге

Лос Анђелес лејкерси су шампиони НБА-а, али не лиге већ њеног Средсезонског купа - турнира који скоро да нема такмичарски значај, који се појавио напрасно и који играчима неће бити претерано важан већ за неколико месеци. Једино што може да га спаси је профит. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
НБА лига постепено али готово сигурно губи на значају. Велики број утакмица и непостојање великог ривалства доноси мањак такмичарског духа код играча, а публику одваја од трибина, али и екрана, бар до почетка плеј-офа.
Решење проблема НБА види у Средсезонском купу који је одигран први пут а титулу је однела екипа Лос Анђелес лејкерса победом над Индијана пејсерсима. Ново такмичење тренутно стоји на стакленим ногама и јасно је да постоје само два сценарија у његовој будућности - да се покаже као потпуни промашај или да идеја упали па да се сви отимају око трофеја у овом такмичењу.
Такмичење које нема превише смисла наишло је на подељене реакције како кошаркаша и тренера, тако и публике, па је тешко предвидети у којем смеру ће његов развој тећи. Ако је судити по ефектима које је направио стриктно на лигу, постоје вероватноће да ће наредне сезоне НБА покушати да му придода још већи значај.
Како се повећава капитал који се обрће у самој НБА лиги, сразмерно опада њена популарност, како на самим трибинама, тако и код гледалаца крај ТВ-а.
Из сезоне у сезону најпопуларнија кошаркашка лига губи број активних гледалаца. Претходне године у Америци поред малих екрана током просечне утакмице регуларног дела било је свега 2,8 милиона фанова када се обједине И-Ес-Пи-Ен и Ти-Ен-Ти.
Овај тренд се наставио и у овој сезони. Од почетка године једну утакмицу је у просеку гледало мало мање од 2,6 милиона људи.
Mid season tournament најновији је експеримент челника такмичења који су хтели да се позабаве и овим проблемом.
Средсезонски турнир је успео да подигне гледаност, па је, ако је веровати подацима, обједињено три милиона људи пратило је мечеве овог "такмичења".
Такмичење са кризом идентитета Заправо, Средсезонски куп уопште није засебно такмичење, јер се резултати, сем финалне утакмице, рачунају као мечеви регуларног дела сезоне НБА лиге.
Оно што је занимљиво је да се поред трофеја кошаркаши боре и за награду од 500 хиљада долара која се додељује свим члановима шампионске екипе.
Формат је хибрид Фибиног Светског првенства. Постојале су три групе по конференцији у којима је било пет тимова, а само најбољи су имали сигуран пласман у нокаут фазу - четвртфинале. Два преостала места су била резервисана за екипе које су примљене вајлд кардом.
Порази и победе које су екипе оствариле док су биле у добром или лошем ритму немају утицај само на куп већ и на ток лиге.
Шаренији паркети донели и "шареније" цене улазница Уместо класичних подлога у бојама дрвета, паркети током мечева Средсезонског купа били су обојени јарким бојама, најчешће у оним у којима је и лого клуба, али било је и изузетака.
Да је нови паркет био скупа инвестиција говори и доста већа цена улазница.
Просечне цене основних, најефтинијих улазница, оних за највише прстенове у дворанама крећу се између 15 и 30 долара у зависности од екипа.
За време купа који у ствари није куп најјефтиније карте коштале су 25 долара на утакмици Индијане и Милвокија, док су најјефтиније на мечу Лејкерса и Пеликанса биле 84.
Цене за финалну утакмицу између Лос Анђелеса и Индијане кретале су се од 160 за најјефтиније столице до чак 4.300 за места поред самог паркета.
Прилика да и аутсајдери освоје нешто С обзиром да је пред сваку сезону на основу изгледа тимова могуће претпоставити какав је чији домет, велики број неатрактивних екипа склон је да се од жеље за изненађењем и резултатом приклони тактици да "натанкује" лошији скор којим ће добити високу позицију на драфту.
Челници лиге су желели да баш оваквим тимовима дају прилику да уколико им се коцкице посложе, уз мало среће, стигну до трофеја који ће им бар накратко донети одређену врсту сатисфакције.
На неки начин се слично и догодило, јер су екипе којима је на почетку сезоне предвиђан висок пласман нису успеле да играју завршницу овог такмичења. Прва екипа која је изгубила шансу да се бори за пехар Купа били су шампиони Денвер нагетси.
Експеримент ипак успео Експеримент лиге са такмичењем које нема велики значај и има чудан формат делимично је успешан. Повећана је гледаност у односу на претходну годину, како на теренима тако и испред екрана али ипак недовољно да би се рекло да је на њега утицао Куп.
Такмичење је форматирано тако да су играни дуели који изазивају већу пажњу јавности као што је меч Лејкерса и Санса например. Лига је повратила мало угледа, а профитирали су и њени актери.
Кошаркаши су добили шансу да одиграју озбиљније утакмице, али и зараде додатни новац, док су тимови искористили прилику да виде колико су гледаоци спремни да иду у корак са инфлацијом и колико су спремни да плате за шареније боје паркета.
Гледано на завршни епилог јасно је да НБА уз подршку франшиза неће лако одустати од "новог" такмичења и да је његова друга сезона готово загарантована.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.