Izvor: RTS, 15.Okt.2023, 11:14

Проклетство европских квалификација се наставља – шта је потребно Србији да коначно оде на Европски шампионат

Поразом у Будимпешти, фудбалска селекција Србије значајно је себи закомпликовала пут на Европско првенство, које ће се наредне године играти у Немачкој. Наравно, ситуација је далеко од катастрофалне, "орлови" и даље ствари држе у својим рукама и са две победе у преосталим >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << мечевима квалификација обезбедиће пласман на континентални шампионат, први пут од 2000. године.
Селектор Стојковић најавио је да ће његов тим у Будимпшти играти ратнички и да ће однети три бода са "Пушкаш арене". Први циљ је донекле испуњен, "орлови" су заиста били борбени, имали теренску иницијативу, стварали прилике, али на крају им је недостајало и мало среће да избегну пораз.
Други циљ није остварен. Мађари су тријумфовали против Србије и практично обезбедили пласман на Европско првенство, с обзиром на то да имају солидну бодовну предност у односу на Србију и Црну Гору, а имају и три утакмице до краја такмичења.
Србија није имала среће у Будимпешти, то је чињеница. Али, срећа треба и да се заслужи.
"Орлови" су у меч ушли некако мекано, реакција је виђена тек после пола сата игре и примљеног гола, а онда је погодак Павловића "поништен" већ у следећем нападу.
Много бољу игру Пиксијеви избараници пружили су у другом полувремену – два поготка измакла су због офсајда, два пута у истом нападу "орлови" су погађали стативу противничког гола, док је завршну реч дао голман Дибуш фантастичном одбраном у последњим тренуцима меча.
После жреба, утисак је био да је Србија извукла не претерано тешку групу, па је тињала нада да ће "орлови" први пут од 2000. године учествовати на смотри најбољих европских селекција.
Ипак, два пораза у шест одиграних мечева квалификација сигурно нису учинак екипе која стреми да буде међу најбољима на континенту.
Србију до краја квалификација очекују још два дуела, против Црне Горе и Бугарске, оба у Београду. Два тријумфа у тим утакмицама гарантују одлазак на Евро, али задатак неће бити нимало лак.
Црногорци са трећег места на табели вребају своју прилику. Имају два бода мање од "орлова" и утакмицу одиграну мање, па би у случају повољног резултата у уторак у Београду додатно закомпликовали ситуацију Србије у групи.
Екипа Драгана Стојковића несумњиво је квалитетнији ривал од Црне Горе, вероватно и од Мађарске, али тај квалитет треба да се потврди на терену.
Управо ће утакмица са Црном Гором бити прави показатељ колико су српски фудбалери спремни на велике мечеве – играчки, али и психолошки, што се у овим квалификацијама показало као већи проблем.
Нада и даље постоји, она је оправдана и местом на табели, али и квалитетом српских фудбалера.
Само још да се оствари тријумф против Црне Горе, па ће и два пораза од Мађарске бити лакше заборављена.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.