Izvor: RTS, 04.Okt.2023, 13:42

Почиње Евролига - Звезда и Партизан бране Београд, Јанакопулос егом направио тим

Утакмицом између Црвене звезде и Асвела у четвртак од 19 часова, а убрзо и Макабија и Партизана почиње нова сезона Евролиге. Београд је поново једини град у Европи који може да се похвали са два представника. Јанакопулос је од Панатинаикоса направио "казнену експедицију", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Монако снаге полаже у бекове, док су шпански представници поново главни фаворити.
На помолу је нова сезона Евролиге, по свему судећи занимљивија од претходне. 
"Београдска арена" ће ове године бити домаћин најмање два евролигашка "вечита дербија" и још 32 утакмице у сезони, јер је поред Партизана и Звезда одлучила да у највећој дворани на Балкану игра мечеве у улози домаћина.
Велики број НБА кошаркаша "прелетео" је на Стари континент, а поједини трансфери многе су изненадили.
Панатинаикос је револтиран прошлогодишњим резултатом направио праву "казнену експедицију", Монако игра на бекове, Барселона се ослободила скупих уговора, док Реал није хтео ништа да мења.
И Партизан и Црвена звезда отворено су изнели циљеве за сезону која почиње. Клубови који у много тога не могу да се сложе, усагласили су се да је циљ и једнима и другима пласман у нокаут фазу такмичења.
"Београдска арена" - језгро добре кошарке у Европи Београд је поново једини европски град који може да се похвали са два клуба у Евролиги, а Арена ће видети највећи број евролигашких утакмица у Европи, после одлуке Звезде да се овде пресели из "Пионира".  
И Звезда и Партизан су се похвалили да су распродали све сезонске улазнице па се може очекивати (пре)пуна "Арена" на свим евролигашким мечевима.
Партизан са истим амбицијама улази у наредну сезону Партизан није значјније променио језгро тима. Успео је да задржи Кевина Пантера, Зека Ледеја и Џејмса Нанелија.
Екипа Жељка Обрадовића остала је, ипак, без два битна кошаркаша, Дантеа Егзума који се вратио у НБА лигу и Матијаса Лесора који је појачао Панатинаикос. 
Црно-бели су за оба кошаркаша пронашли замене из НБА лиге, мада ситуација није обећавала средином лета.
Жељко Обрадовић је чекао потпис Николе Миротића који је готово био известан, ипак до трансфера на крају није дошло због неочекиваних и непредвиђених околности.
Партизан због тога дуго није доводио појачања, па се европско тржиште скоро испразнило и решења су морали да траже на другим странама.
Уместо Егзума, стигао је Пи Џеј Доужер, некадашњи кошаркаш Денвер Нагетса који стилом игре и физичким карактеристикама подсећа на кошаркаша који је крајем сезоне отишао у Далас.
После њега, стигао је и Френк Камински офанзивно вероватно бољи кошаркаш од Матијаса Лесора, што због могућности да рашири игру шутем са дистанце, што способношћу да разигра саиграче. Ипак, у одбрани је доста тањи од Француза.
У Партизан је дошао и Матеуш Понитка, пољски кошаркаш који може да игра на позицијама бека и крила, а одликује га спуштање испод обруча и игру на ниском посту.
Црвена звезда са измењеном екипом хоће до саме завршнице Црвено-бели нису успели да сачувају носиоце игре из прошле сезоне. Звезду су напустила оба Аргентинца, и Кампацо и Вилдоза, а отишли су и Филип Петрушев, као и Огњен Добрић којем је прошла сезона била најбоља у дресу тима са Малог Калемегдана.
Стефан Марковић је на крају сезоне одлучио да одложи патике у орман и заврши богату каријеру.
Клуб је успео да се "ослободи" и играча који су били вишак - Џон Холанд, Хасан Мартин, Бен Бентил, Мирослав Радуљица и Никола Ивановић нису добијали довољну минутажу или нису били добри када им је прилика указивана.
Звезда је одмах кренула са довођењем играча, јер је из прошле сезоне остало свега шест кошаркаша.
Највећа појачања црвено-белих свакако су стигла на позицију плејмејкера. Милош Теодосић напокон је обукао дрес клуба за који навија, стигао је и Шабаз Нејпир кошаркаш који је одиграо одличну полу-сезону у Олимпији из Милана, aли је ту и Јаго Дос Сантос који се показао у најбољем светлу на Мундобаскету.
Мајк Тоби ће на позицији центра бити велики проблем ривалима у пик енд рол игри са Милошем Теодосићем, док ће Џоел Боломбој бити задужен за подизање енергије дефанзивним задацима.
Колико је одбрана битна за Душка Ивановића говори и довођење Адама Ханге који је био проглашен за најбољег дефанзивца Евролиге.
У клуб су се вратили и Дејан Давидовац и Немања Бјелица који се нажалост повредио на тренингу и не зна се када ће се вратити на паркет.
Звезда је довела велики број искусних кошаркаша, али ће јој највећа препрека за остварење циљева бити здравствени билтен истих.
Кемба Вокер предводи НБА појачања, али и бурне трансфере у самој лиги Још од 2019. године и повратка Николе Миротића у Европу није било великих појачања из НБА лиге, бар до доласка Кембе Вокера некадашњег Ол-стара Ен-би-еј лиге у Монако. 
Експлозивни кошаркаш (33) изразио је жељу да има велику улогу у тиму, а Лука Дончић му је причао о Европи па је Вокер одлучио да на заласку каријере долети "преко баре".
Кемба у Европу долази из Далас маврикса у којима је прошле сетоне просечно бележио осам поена у 16 минута игре.
Стигли су и репрезентативци Шпаније, браћа Ернангомез која су незадовољна минутажом у Америци изабрала да се врате у Европу.
Вили је појачао Барселону, док је Хуанчо отишао у Панатинаикос.
На исти подухват одлучио се и Серж Ибака који је дошао у Бајерн из Минхена изјавивши да своје последње дане у каријери жели да игра а не да преседи на клупи.
У Барселону је стигао и Џабари Паркер који је прошле сезоне играо за Бостон селтиксе.
Поменули смо Партизанове НБА адуте, Пи Џеја Доужера и Френка Каминског.
У Црвену звезду дошао је Марко Симоновић из Чикаго булса.
Костас Слукас изазвао је револт међу навијачима Олимпијакоса када је Димитрис Јанакопулос на свом профилу на Инстаграму поделио објаву у којој је озваничио потпис плејмејкера за "зелене" из Атине.
Никола Миротић разочарао је навијаче Партизана јер је након готово сигурног потписа за црно-беле одлучио да одустане и ипак оде у Олимпију из Милана.
Јанакопулос од Панатинаикоса направио "казнену екпседицију" Панатинаикос је вероватно тим који је привукао највише пажње током претходног прелазног рока.
Власник грчког гиганта је након лоше сезоне у којој је његов клуб завршио на претпоследњој 17.  одлучио да одреши кесу и направи више него респектабилан тим.
На клупу тима из Атине сео је Ергин Атаман доскорашњи тренер Ефеса са којим је освојио две титуле шампиона.
Клуб су у летњем прелазном року појачали: Лука Вилдоза, Александар Балчеровски, Кајл Гај, Константинос Митоглу, Џеријан Грент, Јанис Папапетру, Костас Адетокумбо, Матијас Лесор, Хуанчо Ернангомез и Костас Слукас који је изазвао највише гнева међу навијачима Олимпијакоса као њихов некадашњи играч.
У Панатинаикосу су остала само три имена из претходне сезоне Григонис, Калаицакис и Манцукас.
Иако је у питању екипа која вреди више од 20 милиона евра, успели су да се у првом полувремену грчког Суперкупа просечно обрукају.
Олимпијакос је након два периода игре водио 37:11, а екипа са вероватно највећим офанзивним потенцијалом изгледала је неорганизовано и полупрофесионално.
Панатинаикос је успео да заигра боље у другом полувремену, али им то није много помогло да умање заостатак јер је утакмица завршена резултатом 75:51.
Атаману ће очигледно бити потребно време да уигра тим сачињен од заиста добрих кошаркаша.
Монако који може да извози бекове Тим из кнежевине направио је у најмању руку занимљиву екипу у којој су најзначајнија имена на позицијама бекова.
"Француски" представник има четири квалитетна играча који су вероватно међу најбољих десет у читавој лиги.
Тим ће наредне сезоне представљати Кемба Вокер, Мајк Џејмс, Џордан Лојд и Ели Окобо. Саша Обрадовић ће имати тежак задатак да искомбинује петорке са поменутим играчима јер ће сви хтети велику улогу и лопту у својим рукама.
Поред њих, бековске позиције покривају и Метју Страцел, Тери Тарпи и Јакуба Отара. 
Јасно је да ће само поменута четири кошаркаша уз поменутог Тарпија играти у Евролиги, али је чудно да екипа која има 14 пријављених играча чак седам има на две позиције.
Тим Саше Обрадовића има велики потенцијал на бековским линијама и позицији три, али на позицији центра и крилног центра има само два кошаркаша евролигашког калибра, Петра Корнелија и Донатаса Мотејунаса.
Реал и Барселона поново велики фаворити Реал Мадрид поново је највећи фаворит за освајање најјаче европске кошаркашке лиге.
Шампион је буквално задржао прошлогодишњи састав, а тиму додао Факунда Кампаца, чиме је "хемија" тима у потпуности очуана, а у екипу се вратио кошаркаш који је већ наступао ту и освајао трофеје.
Пик енд рол дуо Едија Тавареса најбољег центра у лиги и Факунда Кампаца правиће велике проблеме одбранама свих екипа у лиги.
Када се на њих додају искусни кошаркаши у остатку ростера Реал ће бити незаустављива екипа као и претходне сезоне.
Барселона екипа која је "скратила" ростер Иако је била пред банкротом и наводно је морала да ослободи највећи део ростера, екипа из Каталоније успела је да поново направи екипу која је један од главних фаворита за освајање такмичења.
Никола Миротић који је зарађивао скоро 4.5 милиона евра по сезони напустио је тим, а са њим су отишли још и Сертач Санли, Мајк Тоби и Кори Хигинс.
У каталонски тим који место Јасикевичијуса сада предводи Рожер Гримау стигли су Дарио Бризуела из домаће лиге, Вили Ернангомез и Џабари Паркер из НБА, али и Серхи Мартинез и Џоел Пара.
На папиру ова екипа Барселоне изгледа слабије него прошле године, током припрема за нову сезону чинило се да међу играчима влада здрава атмосфера и то може бити њихово велико оружје.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.