Izvor: RTS, 18.Sep.2023, 18:52

Сити први корак на Звездином европском путу, колико могу Бахарови изабраници у Лиги шампиона

Утакмицом против Манчестер ситија, фудбалери Црвене звезде почињу наступ у овогодишњој Лиги шампиона. Стари првак Србије на клупи има новог тренера, Барака Бахара, али и велики број нових играча, од којих се очекује да пруже достојан отпор реномираним ривалима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и на најбољи начин репрезентују српски фудбал на великој позорници.
Први пут у историји, првак Србије имао је загарантовано учешће у групној фази Лиге шампиона, а част да представља нашу земљу у најјачем европском клупском такмичењу припала је Црвеној звезди.
После три године паузе, црвено-бели се враћају у елитно друштво, са новим шефом стручног штаба, али и са великим бројем квалитетних странаца, од којих се очекује да достојно репрезентују српски фудбал.
Израелац Барак Бахар доказао се на великој фудбалској сцени водећи прошле сезоне Макаби из Хаифе, а у врло незгодној конкуренцији Бенфике, Пари Сен Жермена и Јувентуса, умало му је измакло треће место и наставак такмичења у Лиги Европе.
Не толико добри резултати, колико леп фудбал који је приказала његова екипа, која је у баражу за елиту елиминисала управо црвено-беле, препоручили су Бахара челним људима клуба из Љутице Богдана.
И заиста, почетак сезоне под Бахаром одушевио је навијаче Звезде, али и неутралне љубитеље фудбала – освојен је јак турнир у Санкт Петербургу, а онда је на Маракани прегажена Фјорентина.
Ипак, црвено-бели су у последње три утакмице у шампионату Србије уписали два пораза (од Вождовца и Чукаричког), што је донекле пољуљало самопоуздање играча, али и наду навијача да Звезда ове сезоне може да направи добар резултат у европској елити.
Шампион Европе прва степеница на европском путу Наруку црвено-белима није ишао ни жреб. Противници су изузетно квалитетни, на папиру делују непобедиво, али не би било први пут да Звезда изненади фаворизованог ривала (сетимо се само тријумфа над Ливерпулом 2018. године).
Први противник српском шампиону биће актуелни првак Европе и једна од најбољих екипа на Старом континенту – Манчестер сити.
Тим Пепа Гвардиоле уложио је много новца у претходних десетак година, али је резулат у Европи изостао све до прошле сезоне, када су се "грађани" први пут у историји окитили титулом у Лиги шампиона.
И ове сезоне Сити је један од фаворита за освајање "ушатог" трофеја, па ће црвено-бели имати изузетно тежак задатак да на "Етихаду" остану непоражени.
Чини се и да је Лајпциг превелик залогај за српског шампиона.
Немачки тим не спада у ред фаворита за титулу, али је озбиљна екипа која је у претходним сезонама умела да се носи са најбољима у такмичењу, а 2020. године "бикови" су играли и полуфинале Лиге шампиона.
Шампион Швајцарске, екипа Јанг бојса, делује као противник са којим може да се игра и са којим ће се црвено-бели највероватније борити за треће место у групи и наставак такмичења у Лиги Европе.
Црвено-бели се знатно појачали, да ли је то довољно за изазове у елити Бахар је по именовању на место шефа стручног штаба Црвене звезде челницима клуба доставио списак појачања које очекује, а чини се да су му жеље у великој мери услишене.
Звезда се појачала у свим редовима, а највише се очекује од офанзивне линије тима у којој су сада Жан-Филип Красо и Филип Олајинка.
Последњег дана прелазног рока српски шампион довео је најскупље појачање у историји - Корејца Хванга, али и Сенегалца Шерифа Ендиајеа и Насера Ђигу, репрезентативца Буркине Фасо, а од њих се очекује да дају додатну чврстину у игри црвено-белих.
Када се томе придодају староседеоци Драговић, Спајић, Катаи, Иванић, па и Букари и Кангва, јасно је да Бахар на располагању има велики број квалитетних играча, којима ће ипак бити потребно одређено време да се уиграју.
Звезда у Лиги шампиона има тежак, али не и немогућ задатак да избори европско пролеће.
Навијачи очекују још једну спектакуларну сезону са врхунским противницима, а уколико се коцкице сложе и играчи нађу начин да на терену спроведу у дело Бахарове замисли – можда ћемо за некилико месеци поново говорити о успесима европске Звезде.
До тада, шампиону Србије пожелимо срећу у елити, а како ће све то изгледати на делу можете пратити на програмима РТС-а.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.